Sepellintuja liikkeellä

Maanantaina 30.4.2018, vapunaattona, oli pitkään sumuista kunnes puolen päivän aikaan taivas selkeni ja aurinko porotti peräti 9 lämpöasteen voimalla. Tuuli oli pohjoisesta 3-6 m/s. Staiji ei oikein tuottanut tuloksia ja niinpä saarta kompattiin ahkerasti. Lintuja oli eilistä vähemmän, mutta silti edelleen kohtalaisesti mm. mustapääkerttuja, leppälintuja, kirjosieppoja ja hernekerttuja. Mainittavia havaintoja olivat mm. 2 kuikkaa, 2 ruokkia, ristisorsa, 2 harmaahaikaraa, 2 nuolihaukkaa, 30 isokuovia, 5 merisirriä (joista 1 itärannalla), 3 kapustarintaa ja suokukko. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat 3 nokkavarpusta, koiras mustaleppälintu luotsiasemalla, kevään ekat 2 pensaskerttua, pikkukäpylintu ja 2 sepelrastasta (koiras ja naaras). Aamulla löysin meidän saunalta 2kv koiras sepelsiepon, kevään ensimmäisen. Lintu lensi pian museon suuntaan, jossa Jauhiaisen Jussi ja Annika Tatterbach ehtivät sen nähdä ennen kuin lintu katosi lukuisten lintuharrastajien harmiksi. Mantereelle lähti tänään paljon lintuporukkaa, mm. Haikonen, Marjokorpi, Jussi Raimoranta, Heli Perttula ja Jussi Jauhiainen. Nyt huhtikuun lopussa saaren lajimäärä tänä vuonna on 146.

SEPELSIEPPO, 2kv KOIRAS, PIIPAHTI SAUNALLAMME SEN VERRAN, ETTÄ EHDIN MUUTAMAN KUVAN OTTAA
SEPELSIEPPO, 2kv KOIRAS, PIIPAHTI SAUNALLAMME SEN VERRAN, ETTÄ EHDIN MUUTAMAN KUVAN OTTAA
ILLANSUUSSA JUOTIIN OUTIN KANSSA MALJA VAPULLE - JO 13. VAPPU MEILLE TÄÄLLÄ UTÖSSÄ
ILLANSUUSSA JUOTIIN OUTIN KANSSA MALJA VAPULLE – JO 13. VAPPU MEILLE TÄÄLLÄ UTÖSSÄ

Tiistaina 1.5.2018, vapunpäivänä, koko aamupäivä satoi ja iltapäivä oli puolestaan tiukkaa sumua. Ennen sadetta puoli tuntia staijia luotsiasemalla, muuten kevyttä saariretkeilyä. Nähtiin mm. 4 harmaasorsaa, tuulihaukka, nuolihaukka, 2 karikukkoa ja itärannalla taas 9 merisirriä. Muita mainittavimpia olivat harmaasieppo, nokkavarpunen, ainakin 3 koiras mustaleppälintua, 2 räystäspääskyä ja 2 sepelrastasta, koiras ja naaras. Leppälintuja oli noin 30, herne- ja mustapääkertut puolestaan ovat vähentyneet. Vappusimat ja –munkit nautittiin Vapenlagretilla saarelaisten ja muutamien vierailijoiden kesken ja illalla tietysti katsottiin Mestarien liigan jännittävä futismatsi.

HERNEKERTTUJEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA
HERNEKERTTUJEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA
SEPELRASTAITA ON TOISTAISEKSI TÄNÄ KEVÄÄNÄ OLLUT AINAKIN 17 YKSILÖÄ
SEPELRASTAITA ON TOISTAISEKSI TÄNÄ KEVÄÄNÄ OLLUT UTÖSSÄ AINAKIN 17 YKSILÖÄ

Keskiviikkona 2.5.2018 yöllisen sateen jälkeen päivästä tuli puolipilvinen, etelälounaista tuulta oli 8-10 m/s ja lämpöä oli enimmillään 8 astetta. Staijia runsaat kaksi tuntia, mutta merellä oli hiljaista. Saari kierrettiin. Havaintoja olivat mm. 8 kuikkaa, 10 ruokkia, 2 ristisorsaa, harmaasorsa, kurki, tuulihaukka, valkoviklo, liro ja yhteensä 12 merisirriä, joista jälleen 10 itärannalla. Pikkulintuja oli kohtalaisesti, ei ”massoja”, ja mainittavimmat olivat 2 mustaleppälintua (k, n-puk), 2 pensaskerttua, vuoden ekat 2 pikkulepinkäistä, 2 koiras sepelrastasta ja ruokinnallamme viihtynyt ruskourpiainen (+4 urpiaista). Mantereelle lähtivät iltapäivällä mm. Taxellit ja 5-6 muuta lintuharrastajaa ja –kuvaajaa, myös Outi lähti toimittamaan asioita mantereelle.

urpiainen_01_Korppoo_05_18

URPIAINEN (YLLÄ) JA RUSKOURPIAINEN (ALLA). MAASTOSSA RUSKOURPIAINEN ON SELVÄSTI URPIAISTA PIENEMPI - "LESSER REDPOLL"
URPIAINEN (YLLÄ) JA RUSKOURPIAINEN (ALLA). MAASTOSSA RUSKOURPIAINEN ON SELVÄSTI URPIAISTA PIENEMPI – ”LESSER REDPOLL”
ITÄRANNAN KULKURAJOITUS ON OLLUT ERINOMAISEN ONNISTUNUT - NYT MM. MERISIRRIT OVAT RUOKAILLEET JOKA PÄIVÄ RANNALLA. LUHTAKANA ALOITTELEE PESINTÄÄ RUOVIKOSSA JA RISTISORSAT VIERAILEVAT SÄÄNNÖLLISESTI RANNALLA. KIITOS KAIKILLE  OHJEIDEN NOUDATTAMISESTA!
ITÄRANNAN KULKURAJOITUS ON OLLUT ERINOMAISEN ONNISTUNUT – NYT MM. MERISIRRIT OVAT RUOKAILLEET JOKA PÄIVÄ RANNALLA, LUHTAKANA ALOITTELEE PESINTÄÄ RUOVIKOSSA JA RISTISORSAT JA LUOTOKIRVISET VIERAILEVAT SÄÄNNÖLLISESTI RANNALLA. KIITOS KAIKILLE OHJEIDEN NOUDATTAMISESTA!

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...