Sepelsieposta Utön vappulintu?

Vappuaattona, torstaina, 30.4.2009 lähdimme Outin kanssa ruuhkaisesta kaupungista kohti Utötä, Vapun viettoon. Sää oli aurinkoinen ja heikkotuulinen, korkeapaine päällä ja saarissa kuulemma niukahkosti muuttolintuja… Ennen Turusta lähtöä pistäydyin kameran kanssa Friskalanlahdella – näkyi mm. 3 pensastaskua, keltavästäräkki ja viiksitimalien ääntä kuului ruovikosta. Nauvossa pysähdys kauppaan ja kahville ja m/s Eivorille kerääntyi jälleen runsas ihmisjoukko. Lintuharrastajiakin oli joukossa, sekä Jurmoon että Utöseen – jälkimmäiseen 9 raumalaista Veli Puputin johdolla (Timo Trogen, Esa Helander, Juha Saarnio, Marianne Saarnio, Hannu Yli-Kauhaluoma, Marketta Kortelahti, Anna Innola ja Juha Salminen) sekä Jukka Vilen, Marjatta Suominen ja knit plus Seppo Sällylä Katariinan ja perheen nuorison kanssa. Utössä odottelivat (?) meitä jo muutaman päivän paikalla olleet Mikko Järvinen ja Kimmo Kuusisto. Laivamatka tehtiin hienossa kelissä – meri pitkän aikaa peilityyni ja auringonlaskukin puhutteleva. Matkalla nähtiin mm. 2 teertä Aspössä, 2 ruokkia, 4 merikotkaa ja 2 merikihua. Utöseen saavuttiin klo 23, tupaan ja nukkumaan.

pe

Vapunpäivä 1.5.2009 oli pilvetön ja lähes tyven, lämpöä 8 astetta. Korkeapaineen takia lintuja oli niukahkosti mutta jotain toki sentään. Muuttavana tai merellä havaittiin mm. 4 ristisorsaa, 4 harmaasorsaa, n, 1250 allia, 119 mustalintua, 11 Gaviaa, 19 kuikkaa, 22 ruokkia, 3 varpushaukkaa, hiirihaukka, 2 piekanaa, kalasääski, tuulihaukka, 2 nuolihaukkaa ja 4 kurkea. Kahlaajia nähtiin mm. 60 muuttavaa pikkukuovia, isokuovi, 11 valkovikloa, liro ja jänkäkurppa. Saaressa kuului mm. teeren soidinta aamulla, lisäksi nähtiin 2 käpytikkaa, 2 huuhkajaa, sarvipöllö ja itäniityllä illansuussa viihtynyt suopöllö. Pikkulintuja olivat mm. 2 peukaloista, 2 tilheä, 2 rautiaista, n. 40 punarintaa. 4 leppälintua, 18 pensastaskua, 3 mustapääkerttua, 3 hernekerttua, n. 25 fyllaria, hippiäinen, harmaasieppo ja 2 urpiaista. Pikkurareja edustivat kaikkiaan 5 naaraspukuista mustaleppälintua sekä nokkavarpunen illalla koulun ruokinnalla. Lisäksi Sällylän Seppo näki aamulla pikaisesti hotellialueella käväisseen sepelrastaan ja saaressa jo pitkään viihtynyt kesykyyhky näkyi tänäänkin. Lajimäärä jäi vain 75:een.

suop

Lauantai 2.5.2009 oli edelleen pilvetön ja heikkotuulinen (SW 5 m/s), lämminkin (9 astetta). Perinteisesti staijausta ja komppausta mutta merellä tapahtui hyvin vähän ja saaressakin paikallisia muuttajia tosi niukasti. Päivän lajimäärä kipusi kuitenkin ihan kohtuullisesti 97 lajiin. Merilinnuista mainittakoon kaakkuri, 25 kuikkaa, 11 Gaviaa, silkkiuikku, 2+6 valkoposkihanhea, 4 ristisorsaa, n. 600 allia ja 22 ruokkia. Kahlaajista nähtiin mm. 2 jänkäkurppaa, pikkutylli, 8 pikkukuovia, 12 valkovikloa, liro ja karikukko. Teeren pulinaa kuului aamulla, huuhkaja istuskeli mielipaikallaan, sarvipöllöjä näkyi 2 ja harmaahaikaroita 1. Saaressa myös edelleen kesykyyhky, lisäksi mm. 3 käenpiikaa, käpytikka, tilhi, peukaloinen, n. 30 punarintaa, 4 leppälintua, 5 pensastaskua, 2 hernekerttua, 3 mustapääkerttua, kirjosieppo, isolepinkäinen, käki, urpiainen ja tikli. Koulun ruokinnalla oleskeli koko päivän nokkavarpunen, kylällä nähtiin 2 naaraspukuista mustaleppälintua mutta päivän ehdoton stara oli 2kv-koiras sepelsieppo, jonka Brita löysi illansuussa koulun pihalta! Porukka pian kasaan ja sepelsieppo poseerasi kaikille kauniisti kunnes siirtyi hiljalleen – mihinkäs muualle kuin meidän saunan länsipäädyn ympäristöön. Viime keväänä eka sepelsieppo Utössä oli myös 2.5. – vappulintu? Tänään pidetyssä saaripinnakisassa päihitimme Haliaksen (88 lajia), Kökarin (79 lajia) ja Säpin (76 lajia) mutta hävisimme Jurmolle (106 lajia).

sepelsi

Sunnuntaina 3.5.2009 oli taas paluumatka mantereelle, laiva lähti nyt klo 13. Saareen jäivät vielä Kuusiston Kimmo ja Järvisen Mikko. Sää aurinkoinen ja lämmin, tuuli (5 m/s) lounaassa – lintuja edelleen saaressa niukahkosti. Mereltä mainittakoon 4 valkoposkihanhea, harmaahaikara, 4 lapasotkaa, 18 kuikkaa (ja 18 sp:tä) , karikukko, 9 valkovikloa, liro ja muuttava ruskosuohaukka ja piekana. Saaressa oli paikallisena edelleen 2-kv sepelsieppo-koiras, viihtyi koulun notkossa, lisäksi nokkavarpunen edelleen koululla ja mustaleppälintuja jälleen 2 naaraspukuista. Muita mm. silkkiuikku, mustavaris, kapustarinta, uuttukyyhky, sirittäjä, rautiainen, 4 mustapääkerttua, hernekerttu ja tilhi. Juuri ennen laivan lähtöä Utön sepelsieppo koki kovan kohtalon – varpushaukka iski sen hotellialueella kynsiinsä ja vei siepon mukanaan Ormskäriin! Luottavainen ja korea lintu oli helppo pala nisarille…
Paluumatkalla laivalta havaittiin mm. 3 kuikkaa, 3 merikotkaa, 2 ruokkia ja teeri Aspössä. Kalasääski makaa tutusti merimerkkipesässään Fagerholman eteläpuolella. Turussa oltiin Outin kanssa klo 19 mukavan Vappuajan päätteeksi.

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...