Spekta ja stellereitä Utössä

Keskiviikkona 3.4.2024 oli aika palata kotiin Utöhön. Outi jäi vielä perhejuhlan takia mantereelle, itse ajelin aamulla Nauvoon kahville ja sieltä laivalle. M/s Utöhön tuli pari Jurmon lintuasemalle menijää, väkeä melko niukasti muutenkin. Eilinen ja yöllinen lumimyräkkä oli tehnyt tiet hankaliksi ja päivän kova pohjoistuuli (13-15 m/s) ei keliä helpottanut. Pakkasta oli pari astetta. Kylmän ja kovatuulisen sään takia laivamatka sujui paljolti sisätiloissa, mutta nähtiin kuitenkin mm. 2 nokikanaa Pärnäisissä, kurki, 2 meriharakkaa, 2 merihanhea, 16 harmaahaikaran parvi Nötössä ja muutama sata haahkaa. Utöhön saavuttiin klo 15.40, saaressa oli paikalla lintuväkeä Kimmo Kuusisto, Juha Laaksonen ja Markus Varesvuo. Illansuu sujui kotosalla ja pieni kierros kylällä, näkyi mm. 2 sepelkyyhkyä, n. 20 punarintaa, 4 rautiaista, luotokirvinen ja rantavajojen lähellä tukkasotkien seurassa edelleen nuori allihaahka. Stelleri on viipynyt täällä jo kohta 2 kuukautta.

TUTTU NUORI ALLIHAAHKA ODOTTELI TAAS FLADANILLA
TUTTU NUORI ALLIHAAHKA ODOTTELI TAAS FLADANILLA

Torstaina 4.4.2024 oli aurinkoista, mutta viileää (pakkasta 1-3 astetta), aluksi koillis-, myöhemmin itätuulta 5-7 m/s. Lunta on sen verran paljon, että hankaloittaa saaressa kulkemista. Staijia n. 3 tuntia ja kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Mereltä mainittavaa olivat mm. 3 merihanhea, 1350 haahkaa, 9 allia, 2 pilkkasiipeä, 3 mustalintua, 24 riskilää, 7 tukkakoskeloa, 12 tavia, 16 haapanaa, 2 lapasotkaa, selkälokki ja Fladanilla edelleen nuori allihaahka. Lisäksi nähtiin 2 lehtokurppaa, 8 meriharakkaa, varpushaukka, isolepinkäinen ja mustavaris, pikkulintuja mm. 8 luotokirvistä, 2 peukaloista ja 3 kangaskiurua. Rautiaisia vielä n. 15, punarintoja n. 40, mutta lumimyräkkä-takatalven jäljiltä löytyi useita kuolleita muuttolintuja (rastaita, peippoja, punarintoja, rautiainen). Saareen saapui TLY:n retkiporukkaa kymmenkunta henkeä, huomenillalla tulee lisää.

RAUTIAINEN LUMITUISKUSSA
RAUTIAINEN LUMITUISKUSSA

Perjantaina 5.4.2024 oli jälleen oikea takatalvipäivä! Runsasta lumisadetta kovan itätuulen (12-15 m/s) kera koko päivä, vasta klo 17 aikoihin pyry alkoi hellittää. Pakkasta oli 1 aste, illalla nousi suojan puolelle. Retkeily jäi niukaksi, illansuussa näkyi mm. lapasotka, 5 lehtokurppaa, yhteensä 183 paluumuuttavaa töyhtöhyyppää ja saaressa nähtiin tänään myös 2 harmaasorsaa, 5 harmaahaikaraa, 11 merisirriä, metsäviklo ja 9  luotokirvistä. Saareen saapui illalla toistakymmentä uutta ornia, pääosa TLYläisiä (nyt yht 18).

LUOTOKIRVISIÄ ON NYT USEITA RANNOILLA
LUOTOKIRVISIÄ ON NYT USEITA RANNOILLA

Lauantaina 6.4.2024 oli aamulla pilvistä ja hetken heikkoa lumisadettakin, mutta päivällä selkeni ja aurinko paistoi 2 lämpöasteen voimalla. Aluksi oli itä- ja myöhemmin pohjoistuulta 4-6 m/s. Staijia aamulla runsaat 2 tuntia ja koko saari kompattiin, lunta paljon ja paikoin on edelleen hankalaa kulkea. Merellä/muutolla nähtiin mm. 45 valkoposkihanhea (3a), 24 haapanaa, 2 harmaasorsaa, 31 tavia, 2 lapasotkaa, n. 2000 haahkaa, 62 allia, 111 mustalintua, 23 pilkkasiipeä, 7 tukkakoskeloa ja 48 ruokkia. Lisäksi päivällä löytyi (Riku Ruuskanen) eteläniemen edustan haahkaparvesta +2kv koiras kyhmyhaahka ja illansuussa vielä Fladanilta 2 allihaahkaa, joista toinen ilmeisesti aiemmin nähty nuori ja toinen 2kv koiras. Spektaa katselin itse luotsiasemalta, hyvin näkyi. Olipa kova ”haahkapäivä”! Em lisäksi Bådanilla oli 43 merisirriä. Saaresta löytyi mm. 2 harmaahaikaraa, 20 meriharakkaa, 25 töyhtöhyyppää, 8 lehtokurppaa, 4 taivaanvuohta, 2 metsävikloa ja punajalkaviklo. Muista mainittakoon mm. isolepinkäinen, ampuhaukka, kevään eka koiras sinisuohaukka, 5 kangaskiurua, 9 luotokirvistä, västäräkki, 8 peukaloista, 15 rautiaista, 25 punarintaa ja tiltaltti. Mainio lintupäivä! Kuusiston Kimmo lähti aamulla mantereelle.

TÄMÄN PÄIVÄN KAKSI ALLIHAAHKAA FLADANILLA
TÄMÄN PÄIVÄN KAKSI ALLIHAAHKAA FLADANILLA

Sunnuntaina 7.4.2024 saapui lännestä seuraava matalapainerintama, täällä ei kuitenkaan satanut mutta oli kovaa etelätuulta 10-16 m/s ja aamupäivästä alkaen sumua. Illansuussa oli jo taas aurinkoista ja lämpöä lähes 4 astetta. Aamulla kolmisen tuntia staijia luotsiasemalla, muuten kevyttä saarikomppausta. Merellä nähtiin mm. 24 valkoposkihanhea, 456 mustalintua, 7 pilkkasiipeä, 26 allia, 193 ruokkia ja 17 kuovia. Muita mainittavia tänään olivat mm. lapasotka, tilhi, isolepinkäinen ja laivalta Knivskärin lähellä nähty muuttava kalasääski. Roni Väisänen ja Heikki Eriksson kävivät jälleen muutaman tunnin ajan Utössä Kökarin alueen lintulaskentojen lomassa. TLYn retkiporukka lähti päivällä mantereelle, samoin Juha Laaksonen.

JÄRRIPEIPPOJA ON JO KOHTALAISESTI
JÄRRIPEIPPOJA ON JO KOHTALAISESTI

Uusimmat kuvat isompina nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...