”Streppuleita”

Torstaina 29.5.2014 oli puolipilvistä, illalla vähän sadettakin, ja edelleen pohjoistuulta (6-10 m/s). Lämpötila oli tänään 12 astetta. Merellä nähtiin vain 3 Gaviaa ja muuttavana ruskosuohaukka, mehiläishaukka ja etelään mennyt töyhtöhyyppä. Saaresta löytyi mm. 6 jänkäsirriäistä, 2 tundrakurmitsaa, lehtokurppa, 2 harmaasorsaa ja 2 käkeä. Aamulla löytyi saunalahden reunalta turturikyyhky, joka myöhemmin näkyi pariin otteeseen koululla yhdessä saaressa jo monta päivää viihtyneen turkinkyyhkyn kanssa. Saareen saapui orneja mm. Ville-Veikko Salonen, Ismo Hyvärinen, Arto Keskinen, Tarja Nykänen ja Saarnion Japi.

TURTURIKYYHKY ON HIENO LINTU
TURTURIKYYHKY ON HIENO LINTU
TURKINKYYHKY KOULUN HIEKKATIELLÄ
TURKINKYYHKY KOULUN HIEKKATIELLÄ 

Perjantaina 30.5.2014 käväisin pikaisesti Turussa. Lähdettiin Outin kanssa aamulaivalla mantereelle, ehdin hoitaa asioita kaupungissa runsaat 3 tuntia ja takaisin iltalaivalla, joka oli perillä Utössä reilusti myöhässä – vasta klo 00.20.

RÄYSTÄSPÄÄSKYT RAKENTAVAT INNOLLA PESIÄ
RÄYSTÄSPÄÄSKYT RAKENTAVAT INNOLLA PESIÄ

Lauantaina 31.5.2014 lähdin sumuisena ja pilvisenä aamuna runsaaksi pariksi tunniksi kuvaamaan koululla viihtyvää ”streppulipariskuntaa”  eli turkinkyyhkyä ja turturikyyhkyä. Huonossa valossa syntyi jonkin moiset kuvat molemmista. Aamupäivällä vähän sadetta, myöhemmin lähes koko päivä sumua. Muita havaintoja olivat mm. 17 sepelhanhea, 6 kuikkaa, 2kv pikkulokki, 4 ruokkia, 2 tundrakurmitsaa, liro ja isokuovi (etelään). Mainittakoon vielä käki, nokkavarpunen ja 3 pikkukäpylintua. Tämänvuotinen lajimäärä saaressa on nyt toukokuun lopussa 194 – vähän ollaan jäljessä esimerkiksi viime vuoden tahtia.

JOKUNEN TUNDRAKURMITSA ON PYSÄHDELLYT SAAREN RANNOILLE
JOKUNEN TUNDRAKURMITSA ON PYSÄHDELLYT SAAREN RANNOILLE

Sunnuntai 1.6.2014 alkoi jälleen tiheässä sumussa, joka hälveni klo 11 maissa. Loppupäivä aurinkoa ja pohjoistuulta 6-9 m/s, lämpöä oli tänään 13 astetta. Päivällä vähän staijattiin mutta lähinnä saaren komppausta ja kuvaamista. Havainnoista mainittavia mm. 3 sepelhanhea, 2 valkoposkihanhea, 16 Gaviaa (kaikki etelään!), 7 suosirriä, tundrakurmitsa ja koululla edelleen sekä turkinkyyhky että turturikyyhky. Turkinkyyhky on aika aggressiivinen turturia kohtaan muttei ole sitä vielä onnistunut kartoittamaan. Pikkulinnuista mainittakoon mm. naaraspukuinen mustaleppälintu Kattrumpanin tornilla, pikkusieppo, 1-2 kirjokerttua, 3 kultarintaa, 3 rytikerttusta, luhtakerttunen, 2 nokkavarpusta ja pikkukäpylintu. Iltapäivällä kylän yli lensi variksien seurassa nokivaris, joka laskeutui Kobbanin luodoille. Lintua seurattiin pitkään ja V-V sai hyvät lentokuvat, joista lajimääritys varmentui. Iltapäivällä mantereelle lähti paljon porukkaa, myös lintuväkeä, ja saareen jäi lisäkseni Ville-Veikko, Japi ja Sällylä.

RYTIKERTTUSILLE KELPAAVAT PIHAPENSAATKIN
RYTIKERTTUSILLE KELPAAVAT PIHAPENSAATKIN

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...