Sukupuutosta ja kuuttien vammoista

Oheisen tuoreen lehtiotsikon mukaan ei tässä enää paljon ole meikäläisellä aikaa jäljellä, täytyy kuitenkin vielä jatkaa blogeja niin kauan kuin voi…

Jormat

Alkuviikolla Utöstä löytämäni harmaahylkeen poikasen, kuutin, rinnassa oli yllättävän iso reikä – selvästi jonkin ulkopuolisen tekijän aiheuttama vamma. Vamma ei kuitenkaan ollut enää verinen, eli aikaa oli jo vähän kulunut, vaikka ei kuuttikaan vielä montaa viikkoa vanha ollut, koska sillä oli vielä hyvinkin paljon valkoista karvaa jäljellä. Vamman syntyä voi vain arvailla.

kuutti_02_Korppoo_03_23

kuutti_03_Korppoo_03_23

Yksi mahdollisuus on merikotka, joita läheisillä hyljeluodoilla on päivittäin 10-20 yksilöä kärkkymässä hylkeiden synnytysjälkeisiä  ravinnoksi ja voivathan ne käydä kuuttienkin kimppuun. Useimmiten kuitenkin merikotkat iskevät päähän ja silmiin, jollaisia vammoja ei tässä kuutissa näkynyt. Myös isot lokit ahdistelevat kuutteja, mutta ne eivät kykene nahkaa tällä tavoin puhkomaan. Tietysti kyse voi olla myös loukkaantumisesta, esimerkiksi tapaturmasta teräviin kiviin. Merenkäynti Utön hyljeluodoilla on ajoittain todella rajua. Yksi varteenotettava mahdollisuus on myös (vieras) uroshalli, joka on voinut eturäpylöidensä kynsillä vahingoittaa tätä kuuttia. Vammasta huolimatta kuutti oli hyväkuntoisen näköinen, eloisa, liikkuva ja äänekäskin. Sain eri vaihtoehdoista hyvää lisätietoa hyljetuntijoilta Antti Halkalta, Markus Aholalta ja Mervi Kunnasrannalta.

kuutti_05_Korppoo_03_23

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...