Sumua, kyhmyhaahka ja kirjokerttuja

Maanantaina 25.5.2020 oli jälleen tiukka sumupäivä, vasta myöhään iltapäivällä selkeni. Lämpöä oli 10 astetta, heikkoa pohjoistuulta, joka kuitenkin päivällä voimistui 7-10 m/s. Ei aamustaijia (illalla tunnin verran), mutta koko saari kierrettiin. Lintuja oli kovin niukasti, mm. hysyt tosi vähissä. Mainittavimmat havainnot olivat laulujoutsen, 11 valkoposkihanhea, isosirri, 2 suosirriä, eteläkärjessä viihtyneet 3 jo aika myöhäistä merisirriä, kulorastas, sinirinta, pikkusieppo, metsäkirvinen ja vuoden eka haahkapoikue (5 poikasta). Luulin jo, ettei yhtään haahkaa enää pesi täällä Utössä, mutta onneksi sentään joku. Jauhiaisen Jussi lähti päivällä mantereelle.

ETELÄKÄRJESSÄ VILISTI VIELÄ MUUTAMA MERISIRRI
ETELÄKÄRJESSÄ VILISTI VIELÄ MUUTAMA MERISIRRI – TÄMÄ ON SEN NÄKÖINEN KUIN OLISI KOHTA MUNIMASSA…?
EIVÄT OLE PESIVÄT HAAHKAT VIELÄ IHAN TYYSTIN TÄÄLTÄ HÄVINNEET - TOISTAISEKSI YKSI POIKUE
EIVÄT OLE PESIVÄT HAAHKAT VIELÄ IHAN TYYSTIN TÄÄLTÄ HÄVINNEET – TOISTAISEKSI TÄMÄ YKSI POIKUE (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tiistaina 26.5.2020 oli vihdoin kirkasta ja aurinkoista, näkyvyys hyvä. Lämpöä oli jo 13 astetta ja tuuli heikkoa (3-5 m/s), aluksi luoteesta ja illemmalla lännestä. Staijia aamulla 4 tuntia luotsiasemalla, myöhemmin päivällä pari tuntia Kappelin kalliolla. Koko saari kierrettiin. Merellä/muutolla havaittiin mm. 77 kuikkaa, kaakkuri, 128 Gaviaa, 39 ruokkia, 5 merikihua, 5 tundrakurmitsaa, 2 töyhtöhyyppää lounaaseen (syysmuuttoa..) ja petolintuja muuttohaukka, 2 nuolihaukkaa ja ruskosuohaukka. Aamun highlight oli Mikon löytämä +2kv koiras kyhmyhaahka, joka muutti 7 haahkan seurassa mukavasti myötävalon puolelta pohjoiseen klo 07.35. Saaressa nähtiin mm. huuhkaja (aamulla Kobbanilla), punakuiri, 6 lapinsirriä, 2 suosirriä, 4 satakieltä, pikkusieppo, 2 luhtakerttusta ja kevään ekat 2 kirjokerttua itäniityn pohjoisreunan polun varrella. Lajisto on nyt pääasiassa harmaasieppoja, sylvioita ja muutamia kultarintoja. Illalla kehrääjä surisi hetkittäin jossain lammashaan reunalla.

HUONOHKO VASTAVALOKUVA TOISESTA KIRJOKERTUSTA
HUONOHKO VASTAVALOKUVA TOISESTA KIRJOKERTUSTA

Keskiviikkona 27.5.2020 oli puolipilvistä, tuuli oli kääntynyt lounaaseen ja puhalsi 4-7 m/s. Lämpöä oli enimmillään 13 astetta. Illalla lännestä lähestyi saderintama ja tuuli alkoi kääntyä luoteeseen. Staijia n. 5 tuntia aamulla luotsiasemalla, myöhemmin tunti-pari kappelin kalliolla, ja koko saarikin kierrettiin. Mainittavaa mereltä olivat 155 kuikkaa, 4 kaakkuria, 601 Gaviaa, 11 valkoposkihanhea, 80 sepelhanhea (1a, plus 50 A/B), 15 laulujoutsenta (myöhäisiä!), 8 merikihua, 29 ruokkia ja 2+1 etelänkiislaa, kaikki kolme kaakkoon. Kahlaajia nähtiin 2 suosirriä, 50 isosirriä, 150 IK (2a), isokuovi ja 2 liroa. Lisäksi tänään nähtiin harmaahaikara, koko päivän saaressa huhuillut turkinkyyhky, 14 sepelkyyhkyä, 4 pikkusieppoa, 4 kultarintaa, kirjokerttu, kevään eka viitakerttunen laulavana meidän pihalla sekä ad koiras mustaleppälintu kylällä. Hyönteissyöjiä oli kaikkiaan eilistä vähemmän.

TURKINKYYHKYT PÄÄTYVÄT LÄHES AINA KOULUN PIHANURMELLE
TURKINKYYHKYT PÄÄTYVÄT LÄHES AINA KOULUN PIHANURMELLE
KELTAVÄSTÄRÄKKI PITÄÄ REVIIRIÄ ITÄNIITYLLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)
KELTAVÄSTÄRÄKKI PITÄÄ REVIIRIÄ ITÄNIITYLLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Blogikuvat isompina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...