Sumuinen Utö

Perjantaina 8.2.2008 Outikin pääsi pitkästä aikaa lähtemään mukaan Utön viikonloppua viettämään. Ajelimme lämpimän aurinkoisessa ja peilityvenessä kelissä Nauvoon, tehtiin ruokaostokset, juotiin kaffet ja siirryttiin m/s Eivorille. Väkeä oli yllättävän paljon – Utöseen tulivat lintuja katsomaan myös Jouko Olkio sekä Hakalan Jokke ja Ala-Uotilan Pirkko. Käytiin kaikki satamat ja Utöön saavuttiinkin vasta klo 23.10. Tähdet näkyivät, tuuli oli jo virinnyt etelästä varmaan voimistuakseen taas huomiseksi. Uni maittoi!

kangas

Lauantaina 9.2.2008 sumu kietoi saaren sisäänsä puoleenpäivään saakka ja iltapäivällä saatiin reipas sadekuurokin, tuuli lounaassa enimmillään 12 m/s. Näkyvyys oli heikohko koko päivän ja se tietysti verotti lajimäärää, lämpöä riitti +4 astetta. Saaressa kiertely tuotti tänään 28 lajia, joista mainittakoon mereltä 13 merimetsoa, 3 haahkaa (joista 1 jp-koiras), 2 allia, 3 mustalintua, 7 tukkakoskeloa, n. 200 kalalokkia, 6 merilokkia, n. 70 harmaalokkia ja riskilä. Paikallisia olivat mm. merikotka, 2 vihervarpusta, urpiainen, 3 peippoa ja mustarastas. Saunalahden rannalta löytyivät saaressa pitkään viihtyneet 2 kangaskiurua ja itäniityltä 2 niittykirvistä ja peukaloinen. Lisäksi Brita näki koulun rantaniityltä jaloista lentoon polkaisseen luhtakanan – lieneekö eri lintu kuin aiemmin itäniityllä piileskellyt? Iltaa istuttiin koko porukalla tuvassamme ja päätettiin huomenna katsella tiiviimmin merelle jos sumu ei enää vaivaa…

siskin

Sunnuntai 10.2.2008 oli jälleen sumuinen, näkyvyys vain n. 300 metriä. Tuuli lähes olematon, lämpöä 5 astetta. Kompattiin ennen laivan lähtöä saarta mutta varsinaisesti uutta ei löydetty. Itäniityllä nyt peräti 4 niittykirvistä, edelleen 2 kangaskiurua ja peukaloisia tänään 2, joista toinen jo lauloi saunalahden pajukossa! Vihervarpusia edelleen 2 ja lisäksi peippo. Paluumatka Pärnäsiin kului pääosin kannella huolimatta tiheästä sumusta koko matkan – näkyvyys enimmilläänkin vain n. 500 metriä. No, ensi kerralla voi jo olla vaikka uusia muuttolintuja!

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...