Sumuja ja huippuaikainen pikkulepinkäinen

Maanantaina 24.4.2023 satoi aamuyöllä muutama tippa vettä (pitkästä aikaa!) ja aamulla tiheä sumu roikkui saaren päällä klo 9 saakka. Lämpöä oli tänään 4 astetta ja pohjoistuulta 4-5 m/s. Sumun takia staijia vasta klo 9-11 luotsiasemalla, saari kierrettiin muuten paitsi Kesnäs. Merellä/muutolla nähtiin mm. kuikka, kaakkuri, 24 valkoposkihanhea, 545 mustalintua, 224 pilkkasiipeä, 340 allia, 15 ruokkia, 26 tavia, 16 jouhisorsaa, 19 haapanaa, 5 merikihua, 25 tiiraa (joista ainakin 7 lapintiiroja), 31 tukkakoskeloa ja 5 kurkea. Saaressa havaittiin lisäksi mm. ristisorsa, 2 harmaasorsaa, ruskosuohaukka, tuulihaukka, 2 metsävikloa, valkoviklo, vp punakuiri itärannalla ja isolepinkäinen.

ITÄRANNALLA KÄVÄISSYT PUNAKUIRI
ITÄRANNALLA KÄVÄISSYT PUNAKUIRI

Muita olivat mm. 2 haarapääskyä, 2 räystäspääskyä, 2 tilheä, 4 mustapääkerttua, 2 pikkukäpylintua, kevään eka käenpiika ja naaraspukuinen mustaleppälintu. Muutama lintuharrastaja lähti päivällä mantereelle (mm. Knaapi ja Laitinen) ja saareen saapuivat lintureissulle mm. Jukka Rannikko, Pentti Jompero sekä Pirkko ja Timo Koskinen. Tänään liikenteessä olikin m/s Kökar, koska Baldur on telakalla seuraavat pari viikkoa.

LAULURASTAITA ON MONIA PÄIVITTÄIN
LAULURASTAITA ON MONIA PÄIVITTÄIN

Tiistaina 25.4.2023 yöllisen sateen jälkeen päivä oli pilvinen ja sumuinen, ajoittain näkyvyys oli vain 100-200 m. Lämpöä oli 7 astetta ja aamun 8 m/s kaakkoistuuli heikkeni 4 m/s etelästä. Huonon näkyvyyden takia meristaiji jäi niukaksi, mutta saarta komppailtiin. Vähän oli ”välipäiväfiilistä” vaikka lintuja oli kohtalaisesti, mutta ei mitään yllätyksellistä. Keväälle uusia lajeja nähtiin leppälintu (3 koirasta), koiras pensastasku ja hernekerttu. Muita havaintoja olivat mm. ristisorsa, 4 ruokkia, punakuiri, kapustarinta, varpushaukka, räystäspääsky, isolepinkäinen ja 7 tilheä. Pikkulinnuista mainittavia em. lisäksi olivat 17 mustapääkerttua, 9 rautiaista, 4 metsäkirvistä ja 2 naaraspukuista mustaleppälintua.

KEVÄÄN EKA HERNEKERTTU
KEVÄÄN EKA HERNEKERTTU

Keskiviikkona 26.4.2023 satoi taas yöllä ja aamusta alkaen saari oli säkkisumussa (näkyvyys alle 500m) pitkälle iltapäivään saakka. Iltapäivällä sitten saatiin uudelleen vesisadetta. Lämpöä oli 5 astetta ja etelätuulta 4-6 m/s. Ei tänäänkään staijia, mutta saarta kompattiin melko ahkerasti. Yöllä oli pudotuskeli, saari kuhisi aamulla lintuja – erityisesti rastaita oli paljon (mm. yli 400 räkättiä). Uusia kevätlajeja löytyi kirjosieppo (3 koirasta), pajulintu (2) ja yllättävimpänä huippuaikainen koiras pikkulepinkäinen. Viimemainittu käväisi kevyessä sateessa lyhyesti meidän saunan lähellä, ehdin saada kuvat, ja jatkoi pian kylän itäosaan päin eikä nähty uudelleen. Ei taida olla montaakaan varhaisempaa hyväksyttyä keväthavista Suomesta, Pöyhösen (2015) kirjan mukaan 25.4. olisi olemassa jokin ”seulan läpäissyt” havainto.

TÄMÄNPÄIVÄINEN KOIRAS PIKKULEPINKÄINEN
TÄMÄNPÄIVÄINEN KOIRAS PIKKULEPINKÄINEN

Muita havaintoja tänään olivat mm. ristisorsa, sinisuohaukka (+2 sp), kalasääski, tuulihaukka, 2 varpushaukkaa, suopöllösarvipöllö, kapustarinta, jänkäkurppa, 2 harmaahaikaraa, isolepinkäinen ja 4 tilheä. Pikkulinnusta em. lisäksi nähtiin mm. hernekerttu, pensastasku, käenpiika, 4 leppälintua ja naaras mustaleppälintu itärannan kivillä. Myös tiltaltteja, mustapääkerttuja ja hippiäisiä oli yöllä tippunut selvästi lisää. Jukka Rannikko lähti iltapäivällä mantereelle ja uutta lintuväkeä saapui mm. Esa Helander, Juha Saarnio, Eero Honkanen ja Petri Tanner.

TILTALTTEJA ON PÄIVITTÄIN USEITA
TILTALTTEJA ON PÄIVITTÄIN USEITA
TUKKAKOSKELOLLA TUKKA SEKAISIN
TUKKAKOSKELOLLA TUKKA SEKAISIN

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) nähtävänä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...