Sumun jälkeen alkoi sade – lintuja kohtuullisesti

Perjantaina 22.5.2009 aamu valkeni pitkästä aikaa ilman sumua mutta vain joksikin aikaa. Sumu levisi taas päälle klo12.30 ja vesisade, rankkakin, alkoi klo 14 maissa ja jatkui yöhön. Aamulla merellä oli hyvin hiljaista etelästä lähestyvän saderintaman takia. Mainittavimmat mereltä 66 kuikkaa (ja sp), kurki, 2 muuttavaa merikihua, n. 60 muuttavaa isosirriä (NE) ja 10 tundrakurmitsaa myös koilliseen. Suosirrejä oli paikallisena 57, lapinsirri, kapustarinta, 2 lehtokurppaa, töyhtöhyyppä ja illalla muutti 2 vesipääskyä itärannan ohi pohjoiseen. Lundenin Jouko oli myös eilen illalla nähnyt itärannalla yhden vesipääskyn. Petolintuja nähtiin vain nuoli- ja varpushaukka, lisäksi 2 sarvipöllöä ja merikotkia. Paikallisena oli myös 9 mustakurkku-uikkua ja lapasotka. Saaresta löytyi mm. kehrääjä, käpytikka, käenpiika, 2 luotokirvistä, 6 satakieltä, 4 sinirintaa, 8 ruokokerttusta, 5 rytikerttusta, 10 kultarintaa, 80 hernekerttua, 60 lehtokerttua, 30 mustapääkerttua, 4 sirittäjää, 40 harmaasieppoa, 2 pikkusieppoa, 8 pikkulepinkäistä, 9 punavarpusta ja vielä 2 järripeippoa.

irri

Koululla kävi aamulla naaras-nokkavarpunen ja kirjokertut olivat saapuneet viime yönä – tänään oli 2 itäniityllä (n ja juv k) ja 1 hotellilla (n). Uppstun Peter löysi vielä iltapäivällä vesisateessa ruisrääkän juoksemasta kivikko-katajikossa Gamla Postenin luona.
Iltahuuto pidettiin meillä (13 henkeä) ja ynnättiin tämänpäiväisen saaripinnakisan lajilistaa. Lopputulos oli tiukka mutta mieluinen: Utö 103, LÃ¥gskär 102, Jurmo 99 ja Rönnskär 86 lajia. Utön vuodarimäärä nousi tänään lukuun 183. Saareen saapui illalla Jauhiaisen Jussi sekä Jukka Brunell ja Kärpijoet lähtivät aamulaivalla mantereelle.

Lauantai 23.5.2009 alkoi tiukassa vesisateessa ja luoteeseen kääntynyt tuuli oli voimistunut 11 m/s. Aika ankea keli kun lämpöäkin oli vain 8 astetta. Tomi ja Kari keräilivät telttansa ja lähtivät mantereelle päin ja illalla saareen saapuivat Markus Tuomi ja Jouni Tittonen & Marita Kari. Vesisade jatkui pitkälle iltapäivään, sitten kylmä luoteistuuli n. 11 m/s. Vähän staijausta ja vähän enemmän komppausta. Mainittavimmat havainnot olivat lapasotka, paikallinen valkoposkihanhi, nuolihaukka, naarasteeri, suosirrejä n. 55 (joista 10 paikallista), lapinsirri 3, vesipääskyjä ainakin 2+2+3, lehtokurppa, pikkukuovi, sarvipöllö ja kehrääjä. Suosirrien seurassa itäkärjessä oleskeli myös 3 jp-kuovisirriä sekä keväälle uutena pikkusirri. Pikkulintuja edustivat mm. 5 satakieltä, 14 sinirintaa, rytikerttunen, 2 kirjokerttua ja naaraspukuinen pikkusieppo hotellilla, muuten hysyjä oli eilistä vähemmän. Iltavaloissa kuvattiin vielä Varesvuon ja Pölläsen kanssa itärannan sirrejä – yöksi rannalle tippui vielä jp-isosirri.

kuo

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...