Sumun vankina Utössä

Perjantaina 23.3.2007 oli kaupungissa sumuista, pilvistä ja kosteaa kunnes iltapäivällä aurinko pilkisti ja lämpö nousi heti 10 asteeseen. Kiirehdin töistä kotiin hakemaan tavarat ja autoon, tällä kertaa yksin, kohti Nauvoa ja sieltä Utötä. Sekä merisäätiedot että soitto Seppo Sällylälle Utöön kertoivat että kostea ja kylmä sumu oli sulkenut saaren sisäänsä iltapäivään saakka. Nauvossa ostin tavan mukaan ruuat ja join kahvit kunnes siirryin m/s Eivorille. Haahkat olivat saapuneet jo Pärnäisiin saakka ja esiaikuinen merikotka lensi laivan vierestä salmen yli. Aivan poikkeuksellista oli, ettei tällä laivavuorolla tullut lisäkseni yhtään lintuharrastajaa sen paremmin Jurmoon kuin Utöönkään! Joskus näköjään näinkin. Laiva kiersi kaikki satamat kauniin kirkkaassa ja lähes tyvenessä illassa, tähdet loistivat hienosti. Utöön saavuttiin klo 22.50, kävely pikaisesti Stenbackan torppaamme ja nukkumaan.

hemppo

Lauantai 24.3.2007 alkoi heti sumuisena ja tiheä sumu pitikin Utön tiukassa otteessaan pitkälle iltapäivään. Vasta klo 15.30 alkoi Ormskär häämöttää ja Utön eteläkärkikin tuli näkyviin. Näkyvyys oli valtaosan päivästä vain 100-300 metriä, joka tietysti haittasi ratkaisevasti lintujen näkemistä. Sumusta kuului pitkin päivää merihanhien huutoa mutta muuten oli hiljaista, vain itätuuli (5-8 m/s) hiljalleen suhisi. Lämpöä oli 3 astetta. Kiertelin saarta ristiin rastiin, kameran kanssa ja ilman ja vasta illansuussa katselin luotsiasemalta hetken merelle mutta väreily haittasi sumun jälkeen näkyvyyttä. Päivän lajimäärä jäi sumun takia 39 lajiin, muuttolinnuista mainittakoon kuitenkin haapana-pari, n. 1600 haahkaa etelä- ja itäpuolella, 3 varpushaukkaa (joista yksi paikallinen, nappasi talitiaisen ruokinnaltani), tylli paikallisena etelälahden luodoilla, töyhtöhyyppä, sepelkyyhky, 8 paikallista kangaskiurua, jo 11 niittykirvistä itäniityllä, punakylkirastas, 2 paikallista kulorastasta, 2 hemppoa ja keskellä hiekkatietä kuljeskellut yksinäinen pulmunen. Lisäksi saaresta löytyi mm. 2 punarintaa, 4 kiurua, 5 mustarastasta, n. 110 talitiaista, puukiipijä, paikallinen mustavaris, n. 20 peippoa, vain 2 vihervarpusta, 3 urpiaista, punatulkku ja 2 pajusirkkua. Kottaraiset (6) jo lauloivat ahkerasti ja vierailivat pöntöissäkin. Museon männyissä torkkui edelleen helmipöllö – eipä tämä helmari taida ainakaan pesiä tänä vuonna koska viihtyy täällä myyrien keskellä näin pitkään… Koska saaressa ei ollut muita lintuihmisiä tänään niin vietin illan rauhassa kodikkaassa tuvassamme, vaihteeksi mukava näinkin. Auringonlaskun aikaan kävin vielä iltakävelyllä – huuhkaja huuteli lähes tauotta Ormskärissä mutta saaressa eilen ollutta 3 sarvipöllön porukkaa en tänään löytänyt.

certhia

Sunnuntai 25.3.2007 oli kaunis, aurinkoinen, heikkotuulinen ja lämmin. Korkeapaine piti myös lintujen muuton hiljaisena mutta aamuinen tarkkailu ja pikainen kierros kesäaikaan siirtymisen jälkeen tuotti Utön viikonlopun lajimääräksi 48 lajia. Aamu alkoi huuhkajalla, joka auringonnousun aikaan ”metelöi” huhuilemalla edelleen Ormskärissä. Kaakkoisrannan luodoilla oli nyt jo 22 haapanaa, metsähanhia muutti 5, ruokkeja 12, riskilöitä 4, mustalintu ja kesäpukuinen naurulokki. Saaressa oli mm. lehtokurppa, kulorastas, punarinta, puukiipijä, hemppo, 2 urpiaista ja koiras-punatulkku – muuttomatkalla sekin. Paluumatka Pärnäisiin oli hieno tyvenellä merellä – lintuja näkyi tosin aika niukasti, niin tehokkaasti ne ovat jo hajautuneet jäättömään saaristoon. Maininnan ansaitsevat yhteensä 8 merihanhea (joista 2+2 jo pesimäluodoilla), hiirihaukka ja n. 120 allia. Turkuun saavuin klo 17.15 kieppeillä ja lämpöä oli yli 10 astetta. Että sellainen maaliskuu!

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...