Syksyisiä kelejä

Torstaina 4.11.2021 tuuli vaihteeksi länsilounaasta 9 m/s, heikkeni illaksi. Taivas oli pilvessä ja lämpöä oli 8 astetta – pitkästä aikaa oli merelle aivan erinomainen näkyvyys. Niinpä staijattiin runsaat 3 tuntia, mutta saarikin kierrettiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 9 valkoposkihanhea, 135 allia, 8 mustalintua, pilkkasiipi, ruokki, härkälintu, 4 haapanaa, 3 tavia ja petolintuja merikotkien lisäksi piekana, naaraspukuinen sinisuohaukka ja varpushaukka. Utön kaakkoispuolelta löytyi merisirrejä – 2 yksilöä Pattskärin luodoilla ja n. 160 yksilöä Norra Grimsörarnan luodoilla, välillä lennossa pallomaisena parvena tyrskyjen keskellä.

VALKOPOSKIHANHIA ON AIKA HARVOIN TÄÄLLÄ LASKEUTUNEENA
VALKOPOSKIHANHIA ON AIKA HARVOIN TÄÄLLÄ LASKEUTUNEENA

Saaressa nähtiin mm. 3 närheä, sarvipöllö, 3 lehtokurppaa, 2 taivaanvuohta, 6 naakkaa, kulorastas, 230 räkättiä ja 45 mustarastasta. Pikkulintuja havaittiin mm. 3 kiurua, niittykirvinen, pulmunen, 9 peukaloista, 3 punarintaa, 2 tiltalttia, 6 pyrstötiaista ja edelleen sama mustaleppälintu, nyt majakan ympärillä. Päivän paras oli Rivaston Arin näkemä koskikara, joka lenteli m/s Baldurin laiturin luona ja laskeutui mm. aallonmurtajalle. Kun muut ehdimme paikalle niin kara oli kadonnut eikä enää löytynyt. Kymmenes karahavainto Utöstä. Westerholmin Henkka lähti aamulla mantereelle ja Outi sekä Varesvuot saapuivat illalla saareen.

PUUKIIPIJÖIDEN MUUTTO ALKAA OLLA OHI
PUUKIIPIJÖIDEN MUUTTO ALKAA OLLA OHI

Perjantaina 5.11.2021 satoi vettä koko aamupäivä ja siksi tehtiin etelä- ja itäosan kierros vasta iltapäivällä. Lämpöä oli 7 astetta ja vaihteeksi nyt pohjoistuulta 7-9 m/s. Saarikierros tuotti seuraavaa: tavi, jänkäkurppa, luhtakana (pyrähti lentoon itärannalla), varpushaukka, 2 närheä ja pikkulintuja mm. 5 peukaloista, rautiainen, 2 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 6 pyrstötiaista ja lapinsirkku. Iltapäivästaiji tuotti sepelhanhen, 2 harmaasorsaa ja 20 muuttavaa merisirriä. Tänään oli tervetullut ns. välipäivä, ehdittiin tehdä kotihommiakin.

LUOTOKIRVINEN ITÄRANNALTA
LUOTOKIRVINEN ITÄRANNALTA

Pyhäinpäivänä 6.11.2021 oli reipasta (9-12 m/s) länsituulta, puolipilvistä ja lämpöä 7 astetta. Kompattiin saarta ja osa päivästä meni seuratessa Utön kalakisoja, lähtö oli klo 10 ja punnitus & palkintojenjako klo 16. Voittajat olivat Ghita ja Kalle Grannaksen talosta. Osallistujia ja yleisöä oli runsaasti, kymmeniä. Päivän lintuhavainnoista mainittakoon 5 haapanaa, varpushaukka, 2 sarvipöllöä, 2 närheä, taivaanvuohi ja huuteleva luhtakana. Pikkulintuja havaittiin mm. kiuru, 3 niittykirvistä, 5 pyrstötiaista, 2 peukaloista, 2 tikliä, 3 pulmusta ja pikkuvarpunen.

HETKI ENNEN KALAKISAN YHTEISLÄHTÖÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)
HETKI ENNEN KALAKISAN YHTEISLÄHTÖÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 7.11.2021 pidettiin kotipäivä. Koko ”valoisa” aika satoi vettä kovan tuulen kera – aluksi itä- ja myöhemmin koillistuulta 12-15 m/s, lämpöä enää 5-7 astetta. Mukava päivä lukea, kirjoitella ja tehdä kuvia. Tunnin verran istuin meidän saunalla sateen ja tuulen suojassa ja näin mm. 50 muuttavaa naakkaa, närhen ja pikkuvarpusen, toki järrejä, peippoja ja tiaisia. Mantereelle lähti tänään paljon väkeä, kalakisat ohi.

PIKKUVARPUNEN ON ILMESTYNYT MEIDÄN SAUNALLE
PIKKUVARPUNEN ON ILMESTYNYT MEIDÄN SAUNALLE
SARVIPÖLLÖT OVAT MELKEIN AINA JOIDENKIN OKSIEN TAKANA "PIILOSSA"
SARVIPÖLLÖT OVAT MELKEIN AINA JOIDENKIN OKSIEN TAKANA ”PIILOSSA”

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

 

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...