Syksyisiä pikkurareja

Torstaina 21.9.2017 oli napakka itäkaakkoinen tuuli, 7-10 m/s, ja puolipilvinen sää. Lämpö kipusi vielä 16 asteeseen. Staijia aamulla kaksi tuntia luotsiasemalla plus koko saaren komppaus. Meristaiji tuotti mm. kuikan, 106 mustalintua, 72 allia, 150 sepelhanhea, 355 valkoposkihanhea (2a), 76 metsähanhea (4a) ja 2 harmaahaikaraa. Petolintuja näkyi 4 tuulihaukkaa, 17 varpushaukkaa, nuori mehiläishaukka (laskeutui paikalliseksi), 2 sinisuohaukkaa ja illalla itäniityllä pyörähtänyt nuori muuttohaukka. Muita havaintoja olivat mm. 3 suokukkoa, 3 kapustarintaa, pikkulepinkäinen ja hysyjä jonkin verran, lähinnä hippiäisiä, fyllareita, muutama herne- ja mustapääkerttu, leppälintuja, punarintoja ja 2 pikkusieppoa. Illalla saareen saapuivat lintureissulle mm. Antero Topp, Timo Helske sekä ”Järvipeipot” (Brunell, Reittilä, Sirviö, Hartikainen, Hermas).

LEPPÄLINTUJEN MUUTTO ON NYT HYVÄSSÄ VAUHDISSA
LEPPÄLINTUJEN MUUTTO ON NYT HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Perjantaina 22.9.2017 oli edelleen kovaa itäkoillista tuulta, 10-14 m/s, päivällä usean tunnin ajan jonkin verran sadetta ja koko päivä paksua pilveä. Lämpöä oli 13 astetta. Aamulla runsaat pari tuntia staijia luotsiasemalla ja koko saari kompattiin. Muuttavana/merellä nähtiin mm. kuikka, 114 valkoposkihanhea, 2 sepelhanhea, 15 metsähanhea, 30 tundrahanhea, vaalea merikihu ja petolintuja 5 tuulihaukkaa, nuolihaukka, ampuhaukka, 13 varpushaukkaa, kanahaukka, 2 sinisuohaukkaa, ruskosuohaukka, piekana ja 3 mehiläishaukkaa. Saaressa havaittiin mm. 2 harmaahaikaraa, suokukko, 6 tylliä, 2 suosirriä, kapustarinta, räystäspääsky ja pikkusieppo. Hysyjä oli niukasti, lähinnä hippiäisiä ja joitakin fyllareita. Illalla saareen saapui reippaasti lisää lintu- ja kameraväkeä, mm. Ilpo Hall, Pekka Vainio, Heidi Tammero, Jouko Lunden, Rauli Lumio, Hannu Kormano ja Jouko Vuokko.

NUORI PIKKULEPINKÄINEN VIIVYTTELEE MUUTOLLE LÄHTÖÄ
NUORI PIKKULEPINKÄINEN VIIVYTTELEE MUUTOLLE LÄHTÖÄ

Lauantaina 23.9.2017 taivas oli seljennyt ja aurinko paistoi koko päivän. Itätuuli oli edelleen reipasta, 8-11 m/s, ja lämpötila oli noussut 16 asteeseen. Staijia runsaat 2 tuntia ja koko saaren komppaus isohkolla joukolla. Lintuja oli yöllä tullut selvästi lisää ja päivästä kehkeytyi ihan hyvä lintupäivä. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 51 valkoposkihanhea, sepelhanhi, 110 allia, 3 mustalintua, 2 harmaahaikaraa ja petolintuja merikotkien lisäksi 2 piekanaa, 2 mehiläishaukkaa, hiirihaukka, 29 varpushaukkaa, 5 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 4 sinisuohaukkaa ja aamupäivällä pariin otteeseen itäniityllä kierrellyt 1kv naaras arosuohaukka – syksyn toinen macro. Itäniityllä oli aamulla myös suopöllö. Kahlaajia nähtiin punakuiri, 2 tylliä ja 3 taivaanvuohta. Pikkulintujakin oli mukavasti, mm. 3 kangaskiurua, 2 pikkusieppoa, pikkulepinkäinen edelleen, lapinsirkku, 3 lapinkirvistä, sinirinta, 9 pikkukäpylintua ja Antun ja Helskeen aamulla havaitsema taigauunilintu vanhalla telttapaikalla itäniityn kulmassa.

NUORI JA PELOTON PUNAKUIRI VIIHTYY EDELLEEN ITÄRANNALLA
NUORI JA PELOTON PUNAKUIRI VIIHTYY EDELLEEN ITÄRANNALLA
NUORI AROSUOHAUKKA PYÖRÄHTI ITÄNIITYLLÄ PARIIN OTTEESEEN (Kuva: Rauli Lumio)
NUORI AROSUOHAUKKA PYÖRÄHTI ITÄNIITYLLÄ PARIIN OTTEESEEN (Kuva: Rauli Lumio)

Sunnuntaina 24.9.2017 itätuuli jatkui, nyt 7-10 m/s, ja taivas oli edelleen pilvetön. Lämpöä oli 16 astetta. Aamulla taas parin tunnin staiji luotsiaseman suojassa ja lähes koko saari kierrettiin. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 5 kuikkaa, 2 harmaahaikaraa, 185 allia, 3 mustalintua, lapasotka, 2 kapustarintaa, 2 tylliä, 8 suosirriä, 6 kurkea, 4 uuttukyyhkyä ja lännestä saapunut käpytikka (saaressa oli toinenkin). Petolintuja nähtiin hiirihaukka, 2 sinisuohaukkaa, 13 varpushaukkaa ja 4 tuulihaukkaa. Muita havaintoja olivat mm. syksyn eka isolepinkäinen ja punatulkku, punakuiri, sinirinta ja pikkulepinkäinen edelleen, 3 kangaskiurua, lapinsirkku, 2 lapinkirvistä, 6 pikkukäpylintua, kirjosieppo, lehtokerttu,
6 pikkusieppoa ja jälleen taigauunilintu – nyt iltapäivällä kaikkien nähtävillä ja ääntelevänä koulun eteläpuolen lepissä ja koivuissa. Ylhäällä puissa liikkuvasta linnusta ei kuitenkaan kuvaa irronnut. Mantereelle lähti päivällä paljon väkeä, lintuporukoista mm. Tammeron Heidi ja ”Järvipeippoja” yhteensä kuusi ornia.

pajulintu_01_Korppoo_09_17

NUORIA PAJULINTUJA JA TILTALTTEJA ON NYT MUUTOLLA
NUORIA PAJULINTUJA (YLLÄ) JA TILTALTTEJA ON NYT MUUTOLLA
PIKKUSIEPPOJEN MUUTTO ON NYT KÄYNNISSÄ
PIKKUSIEPPOJEN MUUTTO ON NYT KÄYNNISSÄ

 

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...