Syysmenoa Utössä

Torstaina 22.9.2011 oli aika lähteä takaisin Utöseen, Outi tulee huomenna perässä. Turussa satoi kaatamalla mutta sade loppui Nauvossa ja loppupäivä olikin puolipilvinen mutta kovatuulinen (SW 12-14 m/s). Kauppa- ja kahvireissun jälkeen kurvasimme m/s Eivorille ja syksyinen saaristo oli houkutellut ison joukon muitakin lintuharrastajia Utöseen – ainakin 27 henkeä… Pääosan muodostivat Skaftung Naturen lintukurssilaiset Kari Korhosen ja Mikko Katajan joukolla, myös Osmo Lamminen, Olli Laaksonen ja Seppo Sandell olivat laivalla. Matkalla nähtiin mm. 4 Gaviaa, harmaahaikara ja 3+6 kapustarintaa sekä yli 10 merikotkaa. Utöseen rantauduttiin klo 16 aikoihin, pieni kierros itäosassa tuotti niukasti lintuja kovassa tuulessa – töyhtökiuru oli kuitenkin vakiopaikallaan, tuulihaukka, 2 ampuhaukkaa ja pikkusieppo mainittavimpina. Saaressa oli jo ”valmiina” lintuharrastajia Laaksosen Juha, Pärssisen Mikko, Seppo Sarvanne vaimonsa kanssa sekä Matias Castren. Aiemmin päivällä oli nähty mm. nuori muuttohaukka.

TUULIHAUKKA SULAUTUU MAINIOSTI KALLIOIDEN VÄREIHIN

Perjantai 23.9.2011 oli kovatuulinen mutta aurinkoinen päivä. Länsituuli puhalsi 12-16 m/s, vasta illalla hieman hellitti. Staijausta ja komppausta usealla porukalla ja toki jotain löytyi vaikka saari oli pikkulinnuista kovin tyhjä. Merellä nähtiin muuttavana mm. 11 kuikkaa, 6 Gaviaa, 8 mustalintua, 3 allia, 4 riskilää, 20 haapanaa ja hanhiparvi jossa oli 15 metsähanhea ja 2 tundrahanhea. Kahlaajia havaittiin 3 suosirriä, ohilentävä pulmussirri, tylli, 12 kapustarintaa, 5 tundrakurmitsaa, 4 taivaanvuohta ja valkoviklo. Petolintujakin liikkui jokunen kovassa vastatuulessa – 6 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, 3 ampuhaukkaa, 2 sinisuohaukkaa ja päivän lajina 1kv naaras-arosuohaukka, jonka lintukurssin väki Kari Korhosen ja Mikko Katajan johdolla löysi iltapäivällä itäniityltä pyörähtämästä. Myöhemmin macro vielä palasi itäniitylle ja kierteli myös Kesnäsin alueella. Itse en ehtinyt kameralla mukaan…  Päivän muita lajeja olivat mm. 2 harmaahaikaraa, n. 820 haahkaa, 2 käpytikkaa, 2 teertä, 3 mustapääkerttua ja töyhtökiuru edelleen. Illalla kävin hotellilla pitämässä lintukurssilaisille esityksen Huippuvuorista. Mainittakoon vielä, että Utön ympärillä pyöri tänään koko päivän s/y Hetairos – tuliterä maailman suurin lasikuituinen purjevene (pituus 66 metriä), jonka saksalainen miljonääri on teettänyt Balticin veistämöllä Pohjanmaalla. Iltalaivalla saapui Outi ja lisää orneja – Ville-Veikko Salonen, Seppo Sällylä, Antti Sintonen ja Jesse. Kyllä nyt väkeä piisaa.

UTÖN 1kv AROSUOHAUKKA JUHA LAAKSOSEN HIENOSTI KUVAAMANA

Lauantaina 24.9.2011 vallitsi edelleen navakka länsiluoteinen tuuli, 10-14 m/s. Taivas oli pääosin aurinkoinen mutta iltapäivällä saatiin muutama sadekuurokin. Aika kattavasti staijausta ja komppausta pitkin päivää. Merellä nähtiin muuttavana mm. n. 230 merimetsoa, kuikka, 12 Gaviaa, n. 40 haapanaa, 20 mustalintua, 2 sepelhanhea (toinen paikallisena), 121 metsähanhea (5a), 4 lapasotkaa (anasparvessa), harmaahaikara ja jääkuikkalaji – iso ”roikale” itäpuolelta aamulla suoraan etelään. Petolintuja oli liikkeellä enemmän kuin edellisinä päivinä, tänään 45 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, 5 hiirihaukkaa, 3 sinisuohaukkaa, 5 ampuhaukkaa ja jälleen 1kv arosuohaukka, joka löytyi iltapäivällä saaren länsiosasta ja hotelliniemeltä, myöhemmin macro pyöri Ormskärissä hetken sinisuohaukkojen kanssa. Luultavasti kyseessä oli sama yksilö kuin eilenkin. Iltapäivällä nähtiin Ormskärin päällä muuttavana länteen iso jalohaukka, joka ilmeisesti oli muuttohaukka vaikka linnun vaaleus, siipien ja selän väritys ja komea koko vähän hämäsivätkin. Kahlaajia havaittiin 6 suosirriä, 9 kapustarintaa, 3 tundrakurmitsaa ja punajalkaviklo. Saaressa oli niukahkosti pikkulintuja mutta mainittakoon mm. töyhtökiuru, pikkusieppo, 3 mustapääkerttua ja nokkavarpunen. Iltalaivalla saapui Saarnion Japi. Ihan mukava lintupäivä taas tänäänkin.

TUNDRAKURMITSA ITÄRANNAN LEVÄVALLEILLA

 

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...