Syysmuutto alkaa hiipua

Torstaina 21.10.2021 oli mukava retkipäivä – puolipilvistä ja vasta klo 17 alkaen sadetta, aluksi kovaa (14-16 m/s) lounaistuulta, joka hiljalleen heikkeni ja oli iltapäivällä enää 7 m/s. Lämpöä oli 12 astetta. Staijia n. 3 tuntia ja koko saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. sepelhanhi, valkoposkihanhi, 19 mustalintua, 294 haapanaa, 5 ruokkia, 9 pikkulokkia, 1kv selkälokki, 25 naakkaa ja petolintuja 2 varpushaukkaa, sinisuohaukka, 2 ampuhaukkaa ja 1kv muuttohaukka. Saaressa havaittiin mm. luhtakana, isolepinkäinen, Asio sp, 2 närheä, merisirri luotsiaseman edustalla, 2 taivaanvuohta ja jänkäkurppa. Kompostorin tien varrelta löysimme sepelrastaan, joka myöhemmin oleskeli Kattrumpanin rinteessä ja itäniityn rannassa viihtyi edelleen koiras viiksitimali. Muita pikkulintuja olivat mm. tiltaltti, 2 mustapääkerttua, kivitasku, västäräkki, luotokirvinen ja iltapäivällä Patteriniemen ja Enskärin alueella lennellyt ääntelevä virtavästäräkki. Harmi kyllä ei laskeutunut niin, että olisi päästy kuvaamaan. Yllättäen jo toinen tänä syksynä täällä.

SEPELRASTAS TÄNÄÄN KATTRUMPANIN RINTEESSÄ
SEPELRASTAS TÄNÄÄN KATTRUMPANIN RINTEESSÄ

Outin kanssa löysimme itärannan polun varrelta katajista niinikään syksyn jo toisen tulipäähippiäisen, tällä kertaa koiraslinnun. Hälytimme muut paikalle ja kaikki pääsivät hienosti linnun näkemään. Olipa taas mukava lintupäivä! Saareen saapui illalla lisää lintuporukkaa, mm. Jouko Vuokko, Antero Lindberg, Tuure Nyholm ja Seppo Paulamäki sekä Harri Hölttä, Tommi Hartikainen, Ismo Eriksson ja yli 10 muuta luonto-/lintuharrastajaa.

SYKSYN 2. TULIPÄÄHIPPIÄINEN VIIHTYI KATAJISSA
SYKSYN 2. TULIPÄÄHIPPIÄINEN VIIHTYI KATAJISSA

Perjantaina 22.10.2021 oli yöllisen matalapaineen ja sateen jäljiltä kovaa länsituulta – aamulla 16 m/s (puuskat 22) ja tuuli heikkeni hitaasti iltaa kohti. Lämpöä oli 7 astetta ja taivas puolipilvinen. Kova tuuli piti muuton kurissa ja linnut piilossa, mutta jotain silti nähtiin. Merellä havaittiin mm. alleja 225, Gavia 2, ruokki, 1kv selkälokki ja Kimmo näki iltapäivällä 1kv pikkukajavan muutolla lounaaseen saaren eteläpuolelta. Saaressa oli niukasti katsottavaa, mainittavaa varpushaukka, sarvipöllö, 3 taivaanvuohta, jänkäkurppa, itärannalla nuori suosirri, 3 närheä, 2 mustapääkerttua ja itärannalla edelleen kähmyilevä koiras viiksitimali. Tittosen Jouni saapui illalla saareen.

JÄNKÄKURPPA ITÄRANNALLA
JÄNKÄKURPPA ITÄRANNALLA
TÄNÄÄN OLI KOMEAA AALLOKKOA
TÄNÄÄN OLI KOMEAA AALLOKKOA

Lauantaina 23.10.2021 vallitsi kylmä pohjoisvirtaus – tuuli 10-14 m/s koko päivän, lämpöä enimmillään 6 astetta ja taivas puolipilvinen. Staijia useita tunteja luotsiasemalla ja saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. kuikka, 180 sepelhanhea (+1 p), valkoposkihanhi, 560 A/B, 31 haapanaa, 67 mustalintua, 2 ruokkia, määrittämätön kihulaji (tn. lepy), 9 varpushaukkaa, kanahaukka, hiirihaukka ja mustavaris. Saaressa nähtiin mm. 3 närheä, jänkäkurppa, isolepinkäinen, 7 muuttavaa pulmusta, västäräkki, mustapääkerttu ja yhteensä 26 merisirriä, osa ohilentäviä, osa lähiluodoilla, mutta itärannallakin 3 yksilöä. Ismo Eriksson näki itärannan ruusupuskassa lyhyesti tulipäähippiäisen, varmaan sama lintu kuin toissapäivänä. Viileän ja tuulisen päivän jälkeen sauna maistui illalla.

merisirri_02_Korppoo_10_21

TÄNÄÄN OLI ITÄRANNALLA KOLME MERISIRRIÄ, JOISTA YKSI OLI NIIN VÄSYNYT, ETTÄ PÄÄTYI TITTOSEN JOUNIN HOIVAAN. SIRRI JÄTETTIIN LEVÄVALLILLE TOIPUMAAN EIKÄ SITÄ NÄHTY ENÄÄ SEURAAVANA PÄIVÄNÄ.
TÄNÄÄN OLI ITÄRANNALLA KOLME MERISIRRIÄ, JOISTA YKSI OLI NIIN VÄSYNYT, ETTÄ PÄÄTYI TITTOSEN JOUNIN HOIVAAN. SIRRI JÄTETTIIN LEVÄVALLILLE TOIPUMAAN EIKÄ SITÄ NÄHTY ENÄÄ SEURAAVANA PÄIVÄNÄ (alempi kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 24.10.2021 oli pilvistä ja aluksi heikkoa tuulta ja koleaa (4 astetta), myöhemmin lounaistuulta 12 m/s ja lämpöä 9 astetta. Vähän taas sadetta klo 14 alkaen. Staijia aamulla runsas tunti ja kierrettiin likimain koko saari. Iltapäivä puuhattiin kotihommia, mm. uimaportaiden nosto ja maalien siirtoa lämpimään talvivarastoon. Mainittavia lintuhavaintoja olivat mm. 2 valkoposkihanhea, ruokki, 8 haapanaa, 14 mustalintua, 5 pilkkasiipeä, 110 allia, suopöllö, närhi ja isolepinkäinen. Saaressa nähtiin myös kangaskiuru, pikkuvarpunen, 2 mustapääkerttua, pulmunen, 30 mustarastasta, tsik-sirkku (tn pikkusirkku), luotokirvinen ja itärannalla edelleen koiras viiksitimali. Mantereelle lähti paljon väkeä, syyslomalaisia, ja myös lintuporukkaa Kuusiston Kimmo, Tittosen Jouni sekä Harri Hölttä ja Ismo Eriksson ym kavereineen.

JÄRRIPEIPPO ON LÖYTÄNYT VIELÄ MUUTAMIA PIHLAJANMARJOJA
JÄRRIPEIPPO ON LÖYTÄNYT VIELÄ MUUTAMIA PIHLAJANMARJOJA
PARI AAMUA SITTEN OLI HIENO KUUNNOUSU
PARI AAMUA SITTEN OLI HIENO KUUNNOUSU

Maanantaina 25.10.2021 piti pitkästä aikaa lähteä käymään mantereella. Lounaistuuli oli edelleen navakkaa, 11-14 m/s, taivas pilvessä ja lämpöä 9 astetta. Staijia tunnin verran ja kevyt kyläkävely ennen laivan lähtöä – nähtiin mm. 5 ruokkia, pikkulokki, 4 närheä, pulmunen ja 1kv muuttohaukka. Myös Vuokko, Lindberg, Nyholm ja Paulamäki lähtivät mantereelle. Turkuun saavuttiin klo 19 aikoihin.

Uusimmat kuvat ovat isompina tiedostoina nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...