Syysmuutto edelleen vauhdissa

Torstaina 9.11.2023 oli taas pilvipoutaa ja heikkoa tuulta (2-4 m/s) aluksi koillisesta, myöhemmin kaakosta. Lämpöä oli 6 astetta. Illalla lounaasta alkaen vesisadetta. Staijia vajaa pari tuntia, muuten koko saaren komppaus. Merellä nähtiin mm. 3 haapanaa, 3 tavia, lapasotka, haahka, 800 allia, 20 mustalintua, 12 pilkkasiipeä, 3 tukkakoskeloa ja 10 ruokkia. Saaresta löytyi mm. suopöllö, 2 sarvipöllöä, peräti 7 lehtokurppaa, 18 tilheä, 28 mustarastasta, 6 kulorastasta, 8 laulurastasta ja 12 punakylkirastasta.

SUOPÖLLÖJÄ ON OLLUT MUKAVASTI
SUOPÖLLÖJÄ ON OLLUT MUKAVASTI

Pikkulinnuista mainittavia olivat kiuru, 7 niittykirvistä, 3 luotokirvistä, 12 peukaloista, 2 rautiaista, 13 punarintaa, mustapääkerttu, 2 tiltalttia, 2 kuusitiaista, nokkavarpunen, pulmunen ja majakalla n-pukuinen mustaleppälintu. Syysmuutto on siis edelleen kohtalaisessa vauhdissa.

PULMUSIA NÄKEE UTÖSSÄ HARVOIN LASKEUTUNEENA
PULMUSIA NÄKEE UTÖSSÄ HARVOIN LASKEUTUNEENA

Perjantaina 10.11.2023 oli sadepäivä. Yöllä alkanut vesisade jatkui klo 15 saakka, lämpöä oli 9 astetta. Etelälounainen tuuli puhalsi 7 m/s. Iltapäivällä hetki staijia, muuten vähän kompattiin. Nähtiin mm. 5 tavia, haahka, 60 allia, 8 mustalintua, 12 pilkkasiipeä, ruokki, 5 lehtokurppaa, 4 kulorastasta, 10 laulurastasta ja 38 punakylkirastasta. Gamla Postenin männyissä torkkui helmipöllö. Pikkulinnuista mainittavia olivat kiuru, 4 niittykirvistä, 4 luotokirvistä, 16 peukaloista, 3 rautiaista, 15 punarintaa, mustaleppälintu edelleen, tiltaltti, 2 kuusitiaista ja 2 tundraurpiaista. Jälleen löytyi tulipäähippiäisiä, yksi raripuskan luona ja yksi lammashaan kulmassa. Tammerot saapuivat illalla saareen.

HIPPIÄISIÄ MUUTTAA EDELLEEN
HIPPIÄISIÄ MUUTTAA EDELLEEN 

Lauantaina 11.11.2023 satoi vettä klo 10 saakka, sen jälkeen oli pilvipoutaa, heikkoa (alle 4 m/s) itäkaakkoista tuulta ja lämpöä 8 astetta. Lyhyt staiji aamupäivällä ja koko saaren komppaus. Merellä näkyi mm. 2 haapanaa, 3 tavia, haahka, mustalintu, 220 allia, tukkakoskelo ja 3 ruokkia. Alunskär-Svartbådan alueella oli kolmessa parvessa yhteensä 62 merisirriä. Saaressa nähtiin mm. harmaahaikara, lehtokurppa, sepelkyyhky ja 30 tilheä, pikkulintuja löytyi mm. 3 kangaskiurua, kiuru, 5 niittykirvistä, 4 luotokirvistä, 4 mustapääkerttua, 5 punarintaa, 15 peukaloista, 2 rautiaista, pikku- ja isokäpylintu ja 2 tundraurpiaista. Gamla Postenilla näkyi lyhyesti tulipäähippiäinen, varmaankin toinen eilisistä. Myöhäinen havis oli kompostorin rannasta löytämäni leppälintu, josta sain muutaman dokumenttikuvankin. Tiiran mukaan Suomesta on alle 10 myöhäisempää havaintoa, niistäkin iso osa tarkastamattomia. Hyvärisen Ismo lähti aamulla mantereelle.

LEPPÄLINNUSTA SAIN KUVIA VAIN AIKA KAUKAA, ONNEKSI KUITENKIN USEITAKIN
LEPPÄLINNUSTA SAIN KUVIA VAIN AIKA KAUKAA, ONNEKSI KUITENKIN USEITAKIN

Sunnuntaina 12.11.2023 oli jälleen vesisadepäivä – aamusta iltaan. Ei kuitenkaan kovin rankkaa sadetta, joten komppailtiin jonkin verran, lähinnä vain kyläalueella ja Enskärillä. Lämpöä oli 5-7 astetta ja koillistuulta 7-9 m/s. Muutama mainittava havainto kuitenkin, mm. laulurastas, 2 tilheä, pulmunen, 2 peukaloista, 10 pyrstötiaista ja paikallisena 3 vuorihemppoa kappelin ympäristössä. Tänään nähtiin taas tulipäähippiäinen, aamulla rivitalojen pihassa ja myöhemmin koululla – varmaankin sama lintu. Haltimo, Viitasola ja M Hyvärinen sekä Tammerot lähtivät päivällä mantereelle.

VUORIHEMPPO TÄNÄÄN KAPPELIN LÄHISTÖLLÄ
VUORIHEMPPO TÄNÄÄN KAPPELIN LÄHISTÖLLÄ
PÄIVITTÄIN NÄKYY MUUTAMIA PUNATULKKUJA
PÄIVITTÄIN NÄKYY MUUTAMIA PUNATULKKUJA

Uusimmat kuvat isompina nähtävänä täällä (klikkaa auki):
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...