Syysmuutto hiipuu

Torstain 31.10.2019 välisenä yönä saari oli tehokkaasti tyhjentynyt linnuista. Länsiluoteinen tuuli pyyhki 7-12 m/s, lämpöä oli 8 astetta ja taivas puolipilvinen. Staijia aamulla pari tuntia majakalla ja saari kierrettiin, mutta mitään uutta ei ollut ilmaantunut. Mainita voinee 2 ruokkia, 4 mustalintua, kangaskiurun, 2 närheä, tiklin, 7 peukaloista ja 120 tilheä. Isokirvinenkin oli nyt lähtenyt saaresta, kuten monet muutkin – mm. rastaat olivat hyvin vähissä. Käytinkin osan päivästä kirjoitushommiin ja talviruokinnan virittelyyn.

PEUKALOISTEN MUUTTO JATKUU VIELÄ
PEUKALOISTEN MUUTTO JATKUU VIELÄ

Perjantaina 1.11.2019 oli mukava ulkoilusää – länsituulta 5-7 m/s, pääosin aurinkoista ja lämpöä 7 astetta. Staijia pari tuntia plus koko saaren kierros – tein talvilintulaskennan ns. syyslaskennan, vaikka lintuja oli eiliseen tapaan niukasti. Mainittavia olivat mereltä mm. 3 haapanaa, syksyn eka lapasotka, 23 allia, 4 pilkkasiipeä ja haahka. Aika hiljaista. Saaresta löytyi mm. luhtakana edelleen, 2 närheä, mustapääkerttu, 2 peukaloista, kangaskiuru, 5 pikkuvarpusta, 280 tilheä ja koiras nokkavarpunen heti eilen käynnistetyllä ruokinnallamme. Lajeja kertyi hintsut 40. Brunellit lähtivät aamulla mantereelle ja Outi saapui illalla saareen.

NOKKAVARPUNEN ILMESTYI HETI RUOKINNALLEMME
NOKKAVARPUNEN ILMESTYI HETI RUOKINNALLEMME

Lauantaina, pyhäinpäivänä, 2.11.2019 jäi lintujen tarkkailu vähemmälle – saaressa oli paljon väkeä kalakisojen vuoksi ja kova etelätuuli (12-14 m/s) ei edistänyt havainnointia. Pilvistä, aamulla sadetta ja lämpöä oli 8 astetta. Tehtiin pihahommia, lyhyt staiji ja itäosan kierros olivat päivän ohjelmassa. Lintuja näkyi mm. 8 laulujoutsenta, 2 närheä, uuttukyyhky, 8 allia, haapana ja luhtakana. Pikkulinnuista mainittavia olivat vain peukaloinen, 5 pikkuvarpusta, punarinta ja 2 kiurua. Huomenna toivottavasti taas vähän enemmän linturetkeilyä.

MUUTAMA LAULUJOUTSEN NÄKYY SILLOIN TÄLLÖIN MUUTOLLA
MUUTAMA LAULUJOUTSEN NÄKYY SILLOIN TÄLLÖIN MUUTOLLA

Sunnuntai 3.11.2019 oli puolipilvinen ja viileä (5 astetta), pohjoistuulta 5-8 m/s. Staijia aamulla runsas tunti luotsiasemalla ja Outin kanssa kierrettiin lähes koko saari (Enskäriä lukuun ottamatta). Yöllä olikin saareen tullut jonkin verran lintuja lisää. Merellä näkyi mm. kuikka, koirashaahka, 14 allia, 2 riskilää ja tukkakoskelo. Merisirrit ovat edelleen ihan kateissa, ehkä merenkäynti on vielä liian kovaa luodoilla ruokailuun. Saaressa nähtiin mm. taivaanvuohi, 2 närheä, 32 räkättirastasta, 2 punakylkirastasta, 8 punarintaa, rautiainen, 3 peukaloista, kiuru, 4 niittykirvistä, puukiipijä, 5 pikkuvarpusta ja 140 tilheä. Mantereelle lähti tänään paljon väkeä.

PIHLAJANMARJOJEN VÄHENTYESSÄ TILHILLE ALKAVAT KATAJANMARJATKIN MAISTUA
PIHLAJANMARJOJEN VÄHENTYESSÄ TILHILLE ALKAVAT KATAJANMARJATKIN MAISTUA

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...