Syysmuutto kiihtyy

Maanantaina 26.9.2016 tuuli edelleen lounaasta mutta heikosti (4-6 m/s), taivas oli puolipilvinen ja lämpöä tänäänkin 17 astetta. Staiji jäi vähille koska merellä ei ollut juurikaan liikettä, saarta kyllä koluttiin tarkemmin. Nähtiin mm. 2 kuikkaa, 4 varpushaukkaa, sinisuohaukka, tuulihaukka, huuhkaja, 2 kapustarintaa ja suokukko. Pikkulintuja oli yöllä tullut kohtalainen annos lisää, mainittavia mm. sinirinta, 6 haarapääskyä, 150 hippiäistä, 5 metsäkirvistä, 2 pikkusieppoa, 2 kangaskiurua, peräti 54 peukaloista, 2 mustapääkerttua, hernekerttu, 6 kuusitiaista, 9 tiltalttia ja ainakin
4 taigauunilintua. Inot viihtyivät hotellialueella (2) ja kylän reunoilla, mm koululla (2). Kuviakin syntyi… Mantereelle lähtivät Knaapi, Laitinen ja Nisula ja saareen saapuivat mm. Jarmo Koistinen, Mika Teivonen, Reijo Kumpulainen ja Isto Virtanen sekä Helteen pariskunta, Jukka Rannikko plus muutama muukin lintuharrastaja.

TAIGAUUNILINTUJA SAAPUI TÄNNEKIN USEAMPIA
TAIGAUUNILINTUJA SAAPUI TÄNNEKIN USEAMPIA

Tiistaina 27.9.2016 oli edelleen lämmintä 17 astetta, lounaistuuli hiljalleen voimistui (10 m/s), muuten puolipilvistä. Staijia ja koko saaren komppaus, jotka tuottivat mm. 11 kuikkaa, 2 kaakkuria, 3 Gaviaa, varpushaukan, tuulihaukan, 2 suokukkoa, 22 haarapääskyä ja isolepinkäisen. Pikkulintuja oli kohtuullisesti, mainittavimpia keltavästäräkki, mustapääkerttu, hernekerttu, 6 tiltalttia, pajulintu, ainakin 3 taigauunilintua, harmaasieppo, pikkusieppo, 4 tikliä, lapinsirkku ja syksyn eka keltasirkku. Puolen päivän jälkeen ”jaagattiin” isohkolla porukalla tuntikausia Kimmon itäniityn raripuskasta löytämää siperianuunilintua. Linnun ääni, maiskahtava bjytt, kuultiin muutaman kymmenen kertaa, nähtiin ruskea fyllari, Kimmo ja Japi näkivät tarkemmin linnun värityksen ja keltaisenbuffin alaperän ja Kimmo hyvin myös skj:n. Useimmiten nähtiin vain lennossa puskien välissä ja kovista yrityksistä huolimatta kuvaa ei onnistuttu saamaan, eikä äänitettäkään. Hämärän tullen piti luovuttaa kuvaamisyritykset. Hankala tapaus. Tuntomerkit kuitenkin olivat yksiselitteiset ja RK hyväksyi havainnon. Uusi laji Utölle (302) ja samalla itselleni elis ja Utön pinna (269).

PEUKALOISILLA LIENEE JUST NYT PÄÄMUUTTOAIKA
PEUKALOISILLA LIENEE JUST NYT PÄÄMUUTTOAIKA

Keskiviikkona 28.9.2016 lännestä saapui sadealue, joka satoi noin 6 tuntia – illansuussa poutaantui. Tuuli oli enimmillään 16 m/s etelästä ja lämpöä 15 astetta. Huonon sään takia retkeily oli vähäisempää mutta nähtiin mm. 2 varpushaukkaa, tuulihaukka, tundrakurmitsa, suosirri, suokukko, valkoviklo ja 2 merikihua. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. lapinkirvinen, 3 mustapääkerttua, hernekerttu, harmaasieppo, pikkusieppo, 110 sinitiaista, isolepinkäinen, 6 urpiaista ja lapinsirkku. Eilisestä rarifyllarista ei enää havaintoa. Iltapäivän sateessa saareen saapui lisää lintuväkeä, mm. Lasse Kaartinen, Timo Sahi, Jouni Tittonen ja Teemu Sirkkala.

SAARESSA VIIHTYY MUUTAMA PIKKUVARPUNEN
SAARESSA VIIHTYY MUUTAMA PIKKUVARPUNEN

Torstaina 29.9.2016 lännestä lähestyi uusi sadealue, joka saavutti Utön klo 13. Aamupäivällä oli pilvistä, voimistuvaa (7-14 m/s) lounaistuulta ja lämpöä 15 astetta. Staiji luotsiasemalla ja koko saaren komppaus tuottivat paljonkin havaintoja sillä varsinkin pikkulintumuutto oli railakasta ennen sadealuetta. Peippoja muutti isoina ”lauttoina” merelle lounaaseen, varmaankin reippaasti yli 15.000 yksilöä mutta tarkempaa laskentaa ei tehty. Muuttavana/merellä nähtiin myös 3 harmaahaikaraa, 83 kuikkaa, 6 kaakkuria, 62 Gaviaa, 42 metsähanhea, 2 tundrahanhea, 2 kanadanhanhea, 34 mustalintua, 2700 allia, 24 jouhisorsaa, 3 ruokkia, 2 tervapääskyä ja petolintuja mm. 6 varpushaukkaa, tuulihaukka ja admuuttohaukka. Kahlaajia nähtiin mm. suosirri, 3 kapustarintaa, tundrakurmitsa ja 3 suokukkoa.

VILLIN NÄKÖINEN MUSTARASTAS
VILLIN NÄKÖINEN MUSTARASTAS

Peippojen lisäksi pikkulinnuista mainittavia olivat mm. 2 harmaasieppoa, 3 pikkusieppoa, 2 mustapääkerttua, 2 hernekerttua, 28 peukaloista, ruokokerttunen, 21 kangaskiurua, 35 kuusitiaista, 2 lapinkirvistä, 2300 niittykirvistä, 10 tiltalttia, pajulintu,  3 taigauunilintua (saunalahdella ja lammashaassa), 6 pikkukäpylintua, 9 isokäpylintua, 2 isolepinkäistä, 25 pikkuvarpusta ja 220 pyrstötiaista. Saareen saapuu illalla lisää lintuporukkaa, mm. Lahdenpää ja Haikonen sekä Ahti, Metsäranta, Vuorinen, Lindeman ym. Itse lähdemme huomenaamulla käymään mantereella ”työasioissa”…

PYRSTÖTIAISILLA ON KOHTUUHYVÄ VAELLUS
PYRSTÖTIAISILLA ON KOHTUULLISEN HYVÄ VAELLUS

Mainittakoon vielä, että 24.9. Brita ja Ismo Willströn havaitsivat Bokullan lähellä oudon värisen merikotkan (ohessa kuva), jolla oli hyvin vaaleanruskea yläpuoli, tumma pää ja nokka ja selän värinen pyrstö. Britan hälytyksen ansiosta näimme Hyvärisen Ismon kanssa linnun kaukoputkilla myös Utöstä. Petolintuguru Dick Forsman viestitti meille, että kyseessä on pukutyyppi, jota esiintyy joskus harvoin pohjoisilla merikotkapopulaatioilla ja arveli että tämä nuori yksilö voi olla muuttava yksilö Pohjois-Venäjältä. Erikoisen näköinen tapaus.

BOKULLAN MIELENKIINTOINEN NUORI MERIKOTKA
BOKULLAN MIELENKIINTOINEN NUORI MERIKOTKA (KUVA: BRITA WILLSTRÖM)

 

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...