Taas koskikara ja monipuolista marraskuun muuttoa

Torstaina 11.11.2021 oli aamu mukavan puolipilvinen ja länsilounaista tuulta vain 6 m/s, mutta pian pilvistyi ja tuuli nousi iltapäiväksi jo 13 m/s (puuskat 16), illansuussa alkoi vesisade. Lämpöä oli 8 astetta. Staijia pari tuntia aamulla ja koko saari kompattiin. Merellä nähtiin mm. 2 Gaviaa, 35 allia, 10 mustalintua, 5 ruokkia, 3 riskilää, lapasotka, 2 harmaasorsaa, 2 haapanaa, 4 tavia ja länsipuolen luodoilla 22 merisirriä. Saaresta löytyi mm. luhtakana, taivaanvuohi, 3 närheä, 20 räkättiä, kiuru, 3 niittykirvistä, punarinta, rautiainen, 12 peukaloista, pikkuvarpunen ja tikli. Hyvärisen Ismo saapui illalla lintureissulle.

PEUKALOISIA ON SAARESSA EDELLEEN LUKUISASTI
PEUKALOISIA ON SAARESSA EDELLEEN LUKUISASTI

Perjantaina 12.11.2021 oli vaihteeksi aurinkoista. Tuuli oli kääntynyt luoteeseen, 8-11 m/s, ja lämpöä oli 7 astetta. Hyvä näkyvyys merelle ja siksi staijattiinkin n. 3 tuntia. Saari kompattiin aika tarkkaan. Merellä nähtiin mm. 3 laulujoutsenta, 3 haapanaa, tavi, haahka, 17 pilkkasiipeä, lapasotka, 2 Gaviaa ja 21 ruokkia. Merisirrejä lenteli eteläkärjessä yhteensä 8. Saaresta löytyi mm. huuhkaja (Kobbanilla), 3 närheä, taivaanvuohi ja jo syksyn toinen koskikara, joka n. 10 minuuttia hyöri kylän laitureiden luona. Saatiin samalla siitä meille uusi pihapinna (228).

KOSKIKARA LAITURILLA MEIDÄN RANTAVAJAN VIERESSÄ
KOSKIKARA LAITURILLA MEIDÄN RANTAVAJAN VIERESSÄ

Muista havainnoista mainittakoon kiuru, 3 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 13 peukaloista, rautiainen, punarinta, laulurastas, 2 punakylkeä, kulorastas, pikkuvarpunen ja 3 tikliä. Illalla saareen saapui lisää lintuväkeä eli Tapio Aalto, Soili Leveelahti ja Jussi Jauhiainen.

NIITTYKIRVISIÄ ON VIELÄ OLLUT PÄIVITTÄIN
NIITTYKIRVISIÄ ON VIELÄ OLLUT PÄIVITTÄIN

Lauantai 13.11.2021 oli pitkästä aikaa heikkotuulinen, pitkään jopa täysin tyven päivä. Iltapäivällä kaakkoistuulta 2-3 m/s. Puolipilvistä ja lämpöä oli 7 astetta, näkyvyys merelle oli aivan superhyvä. Staijia runsaat 4 tuntia ja koko saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 136 kyhmyjoutsenta, 9 laulujoutsenta, valkoposkihanhi, 11 haapanaa, 2 harmaasorsaa, 5 tavia, 9 haahkaa, 33 allia, 2640 mustalintua, 33 pilkkasiipeä, 8 tukkakoskeloa, lapasotka, 5 kuikkaa, 12 Gaviaa, 12 riskilää, 14 ruokkia, kanahaukka ja varpushaukka. Merisirrejä laskettiin eri luodoilta yhteensä 325 yksilöä. Saarikierros tuotti mm. seuraavaa: harmaahaikara, luhtakana, taivaanvuohi, huuhkaja, 3 närheä, 3 tilheä, punakylkirastas ja kulorastas. Pikkulintuja nähtiin mm. kiuru, 2 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 18 peukaloista, 2 rautiaista, 3 punarintaa, pikkuvarpunen, 3 pikkukäpylintua, 3 tikliä ja syksyn ekat 6 vuorihemppoa. Hieno marraskuinen lintupäivä, nähtiin yhteensä 61 lajia! Lindroosin Leo lähti aamulla mantereelle.

KIURU VIIHTYY ITÄRANNALLA
KIURU VIIHTYY ITÄRANNALLA

Sunnuntaina 14.11.2021 oli edelleen leppoisa ulkoilusää – puolipilvistä, koillistuulta 4-5 m/s ja lämpöä 6 astetta. Näkyvyys oli edelleen hyvä. Staijia vähän pitkin päivää ja koko saari kompattiin. Merellä nähtiin mm. kuikka, 8 Gaviaa, 6 haapanaa, 2 tavia, lapasotka, 2 haahkaa, 90 mustalintua, 16 pilkkasiipeä, 4 riskilää ja 2 ruokkia. Kaukana etelässä oli vilkastakin vesilintumuuttoa, pääosin varmaan alleja ja mustalintuja. Merisirrejä nähtiin tänään n. 260, suurimmat määrät taas kaakossa hyljeluodoilla. Saaressa havaittiin mm. huuhkaja (Kobbanilla), hiirihaukka, taivaanvuohi, 3 närheä ja kulorastas. Pikkulintuja laskettiin mm. kiuru, 2 niittykirvistä, 3 luotokirvistä, 12 peukaloista, rautiainen, 2 punarintaa, mustapääkerttu ja vuorihemppo. Päivällä lähtivät mantereelle Helander, Saarnio, Aalto ja Leveelahti.

TIKLEJÄ LIIKKUU SAARESSA
TIKLEJÄ LIIKKUU SAARESSA

Maanantaina 15.11.2021 täytyi lähteä käymään Outin kanssa hetkeksi mantereella. Aamu oli pilvinen ja lounaistuulinen 6-8 m/s, lämpöä oli 6 astetta. Staijia noin kolme tuntia ja pari kierrosta itäniityllä ja kylällä ennen laivan lähtöä. Merellä nähtiin mm. koirashaahka, 40 allia, 66 mustalintua, pilkkasiipi, Gavia, 3 riskilää, 4 ruokkia ja tavi. Norra Grimsörarnalla pyöri n. 250 merisirrin parvi. Saaressa nähtiin mm. taivaanvuohi, 3 närheä, huuhkaja, suopöllö, kiuru, niittykirvinen, luotokirvinen ja 1kv muuttohaukka, joka pyörähti pariin otteeseen Enskärin ja Ormskärin alueella. Matkalla mantereelle ei tehty kummempia havaintoja ja Turussa oltiin klo 19.30. Myös Jauhiainen ja Hyvärinen lähtivät tänään mantereelle.

LUOTOKIRVISIÄ ON VIELÄ SAARESSA, VIIHTYVÄT LEVÄVALLEILLA
LUOTOKIRVISIÄ ON VIELÄ SAARESSA, VIIHTYVÄT LEVÄVALLEILLA
AURINGONNOUSUT OVAT OLLEET VIIME PÄIVINÄ NÄYTTÄVIÄ
AURINGONNOUSUT OVAT OLLEET VIIME PÄIVINÄ NÄYTTÄVIÄ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...