Taas uusi laji Utölle!

Maanantaina 16.5.2022 pohjoisvirtaus jatkui – lämpöä oli 9 astetta, taivas oli selkeä ja pohjoisluoteinen tuuli puhalsi 8-12 m/s. Staijia aamulla runsaat 4 tuntia luotsiaseman suojassa ja saarikin kompattiin, Kesnäs vähän huonommin. Merellä nähtiin mm. valkoposkihanhi, 2 kanadanhanhea, härkälintu, 35 kuikkaa, 54 Gaviaa, 1300 allia, 31 pilkkasiipeä, 6 merikihua, 78 ruokkia ja yhteensä 3 etelänkiislaa. Tänään oli jonkin verran myös kahlaajamuuttoa vastatuuleen: 2 kapustarintaa, 3 pikkukuovia, 37 suosirriä, 69 lapinsirriä (8a), 4 vesipääskyä, 8 liroa ja 15 määrittämätöntä pikkukahlaajaa. Lisäksi nähtiin tuulihaukka ja nuolihaukka, sekä saaressa 4 ristisorsaa, suokukko, punakuiri, isosirri, itärannalla edelleen vp merisirri ja kyläalueella kierteli nyt 2 turkinkyyhkyä. Saaressa oli niukahkosti pikkulintuja, mainittavia mm. kultarinta, peltosirkku, 2 mustaleppälintua, pikkukäpylintu ja lapinkirvinen. Mantereelle lähtivät iltapäivällä Timo Nisula sekä Mikko Järvinen ja uutta lintuväkeä saapui muutamia, tuttuja ainakin Ismo Hyvärinen ja Timo Lintula.

MERISIRRI JA PUNAKUIRI ITÄRANNALLA (Kuva: Outi Sarjakoski)
MERISIRRI JA PUNAKUIRI ITÄRANNALLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tiistaina 17.5.2022 tuuli puhalsi edelleen reippaasti pohjoisluoteesta, päivällä 12-15 m/s ja aamulla & illalla vähän vähemmän. Aurinko paistoi, mutta lämpöä oli vain runsas 7 astetta. Staijia aamulla runsaat 4 tuntia ja kompattiin koko saari. Merellä/muutolla nähtiin mm. 18 kanadanhanhea, 2 valkoposkihanhea, 1100 allia, 43 pilkkasiipeä, 34 kuikkaa, 59 Gaviaa, 185 ruokkia, 1200 (!) lapintiiraa (+sp) ja 2 pikkulokkia. Kahlaajia nähtiin mm. punakuiri, suokukko, 26 lapinsirriä, 98 suosirriä, vielä 6 merisirriä, 2 valkovikloa, 11 liroa ja 27 PK. Lisäksi muutti varpushaukka ja hienosti eteläniemeä pitkin koilliseen etelästä saapunut haarahaukka.

HAARAHAUKKA MUUTTI VASTAVALOIN PUOLELTA (Kuva: Timo Lintula)I
HAARAHAUKKA MUUTTI VASTAVALOIN PUOLELTA (Kuva: Timo Lintula)I

Saaressa havaittiin mm. 2 ristisorsaa, edelleen 2 turkinkyyhkyä, huuhkaja, naaras sepelrastas ja pikkulintuja mm. 24 kirjosieppoa, pikkusieppo, peltosirkku, kultarinta, satakieli, 2 mustaleppälintua ja 4 keltavästäräkkiä. Päivän jymy-yllätys oli kuitenkin Timo Lintulan löytämä naaras valkoselkätikka, jonka Timo ensin näki kompostorin lähellä ja pari tuntia myöhemmin lintu löytyi kaikkien iloksi lammashaasta, kylän keskeltä, jossa pysytteli pitkään. Kun lintu siirtyi Gamla Postenin taakse kuiviin puunlatvoihin, niin näkyipä se mainiosti meidän pihallekin. Aivan odottamaton laji täällä kaukana ulkomerellä ja vieläpä pesimäaikaan. Uusi laji Utölle (308) ja itsellenikin tietysti uusi saarilaji (281). Olipahan taas hieno lintupäivä!

UTÖHÖN "EKSYNYT" VALKOSELKÄTIKKA
UTÖHÖN ”EKSYNYT” VALKOSELKÄTIKKA

Keskiviikkona 18.5.2022 tuuli kääntyi länsilounaaseen, aamulla heikkoa (4 m/s) mutta voimistui päivän aikana 10-12 m/s. Aurinkoista ja lämpöä jo 11 astetta. Staijia runsaat 4 tuntia ja koko saari kierrettiin. Meillä oli kotona siivouspäivä ja aamustaijin jälkeen tulikin pyörittyä vain kotinurkissa. Merellä nähtiin mm. tundrahanhi, 1258 valkoposkihanhea, 51 mustalintua, 46 pilkkasiipeä, 73 ruokkia ja vihdoin vähän enemmän Gavioita: 371 kuikkaa ja 498 määrittämätöntä Gaviaa. Kahlaajia nähtiin tänään kapustarinta, suokukko, 80 suosirriä, merisirri edelleen itärannalla, lapinsirri, valkoviklo, 2 pikkukuovia, 51 punakuiria (+ IK 70). Lisäksi nähtiin mm. huuhkaja, 3 harmaahaikaraa, varpushaukka, Asio sp muutolla, 2 turkinkyyhkyä edelleen sekä myös naaras valkoselkätikka edelleen, aamulla kylän keskellä.

METSÄKIRVISTEN MUUTTOAIKA ON NYT
METSÄKIRVISTEN MUUTTOAIKA ON NYT

Saaressa oli aika paljon pikkulintuja, uusia kevätlajeja pensassirkkalintu, rytikerttunen (3), luhtakerttunen ja törmäpääsky. Muita olivat mm. 3 satakieltä, 9 sinirintaa, 2 naaraspukuista mustaleppälintua, 23 leppälintua, 6 kultarintaa, 3 ruokokerttusta, 25 lehtokerttua, 6 keltavästäräkkiä, 2 peltosirkkua ja naaras sepelrastas. Tittosen Jouni käväisi nopealla veneellä Nauvosta bongaamassa onnistuneesti valkoselkätikan. Lintulan Timo lähti iltapäivällä mantereelle ja saareen saapuivat lintureissulle Pirkko ja Timo Koskinen.

PUNAJALKAVIKLOJEN KEVÄISTÄ MENOA
PUNAJALKAVIKLOJEN KEVÄISTÄ MENOA
HARMAASIEPPOJA ON RUNSAASTI
HARMAASIEPPOJA ON RUNSAASTI

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...