Takaisin saareen, kevätmuutto jäissä

Maanantaina 27.2.2023 lähdettiin Outin kanssa takaisin Utöhön. Autolla aamulla Nauvoon, kahville ei nyt ehditty, mutta m/s Baldurilla juotiin aamusumpit. Laivalle kertyi kohtalaisesti väkeä, lintuporukkaa ainakin seitsemän henkeä menossa Jurmoon, tuttuja mm. Koistinen, Teivonen, Juurikivi, Rannikko ja Hellsten. Päivä oli puolipilvinen, heikkoa lounaistuulta ja lämpöä oli 3 astetta. Lintuja nähtiin mm. 2 jp riskilää ja Nötön satamassa harmaahaikara. Utöhön saavuttiin auringonpaisteessa klo 13 maissa, tavarat kotiin ja tehtiin pikainen saarikierros itäosassa ja kyläalueella. Lunta on vielä jonkin verran maastossa. Ennen pimeän tuloa nähtiin mm. 2 lapasotkaa, uivelokoiras, 2 räkättirastasta ja kylän rannassa luotokirvinen – tuttuja tämän talven lajeja. Pikku-uikkua ei nyt löydetty.

ILLALLA OLI UTÖSSÄ SAAKKA HARVINAISEN KOMEAT REVONTULET
ILLALLA OLI UTÖSSÄ SAAKKA HARVINAISEN KOMEAT REVONTULET
LUOTOKIRVINEN KYLÄN LAITURILLA
LUOTOKIRVINEN KYLÄN LAITURILLA

Tiistaina 28.2.2023 oli pääosin aurinkoista, yläpilveä, lämpöä 4 astetta ja länsiluoteinen föhn-tuuli puhalsi 7-8 m/s koko päivän. Aamustaijia tunti luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari lukuun ottamatta Enskäriä. Muutto oli edelleen lähes täysin seis, mutta silti jotain mukavaa katsottavaa löytyi. Nähtiin mm. 2 allia, 8 riskilää (joista 2 jp), 2 lapasotkaa, koiras uivelo ja nyt pikku-uikku jälleen koko päivän venehuoneiden tuntumassa. Lisäksi havaittiin mm. sepelkyyhky, kevään eka naakka, punarinta ja Gamla Postenin männyissä nukkuva huuhkaja. Disa kertoi nähneensä lehtokurpan jo 25.2.

HUUHKAJA NUKKUI MÄNNIKÖSSÄ
HUUHKAJA NUKKUI MÄNNIKÖSSÄ

Keskiviikkona 1.3.2023 oli edelleen aurinkoista, lämpöä runsas 4 astetta ja luoteistuulta 6-8 m/s. Staijia taas tunti aamulla luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari Enskäriä lukuun ottamatta. Merellä näkyi mm. 47 allia, 16 riskilää ja 3 ruokkia, Fladanilla edelleen tutut koiras uivelo, 2 lapasotkaa ja pikku-uikku. Merikotkia laskettiin kaakkoispuolen luodoilta yhteensä 27. Saaressa näkyi myös varpushaukka, 2 käpytikkaa ja sepelkyyhky. Kevätmuutto on nyt lähes pysähdyksissä – vastatuuli ja kirkas korkeapainekeli eivät mitenkään suosi uusien muuttajien saapumista. Saaressa talvehtineet linnut ovat niinikään jo vähentyneet, mm. useat peukaloiset ja ehkä myös luotokirvinen lienevät siirtyneet muualle. Maastossa on hiljaista.

VÄHÄN VAJAA 50 VIHERPEIPPOA ON TALVEHTINUT SAARESSA
VÄHÄN VAJAA 50 VIHERPEIPPOA ON TALVEHTINUT SAARESSA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa kuvat auki) nähtävänä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...