Takaisin Utöhön

Aprillipäivänä 1.4.2019 lähdin takaisin Utöhön, Outi jäi vielä mantereelle. Ajelin aurinkoisena aamuna Nauvoon kaffelle ja m/s Eivorille kertyi kohtalaisesti väkeä. Utöhön 2-3 kuvaajaa ja Jurmoon Harri Hölttä ym. Laivamatkalla paljon haahkoja, muutama merikotka, harmaahaikara ja muutama mustalintu. Utöhön saavuttiin klo 12.30, saaressa oli paikalla lintureissulla Marko Järvenpää. Laitoin ruokinnan kuntoon ja tein kierroksen saaren itäosassa, näkyi mm. kurki, 2 meriharakkaa, n. 25 rautiaista, kangaskiuru, luotokirvinen, tilhi, tikli ja 2 punatulkkua. Marko oli aamulla nähnyt mm. vuorihempon ja pyrstötiaisen. Kylmän yön jäljiltä lintuja oli nyt niukahkosti eikä luoteistuulikaan (8 m/s) ole oikein lintutuuli. No, illalla tuuli kääntyi jo lounaaseen.

LAIVAMATKALLA NÄKYI KOMEITA HAAHKAPARVIA
LAIVAMATKALLA NÄKYI KOMEITA HAAHKAPARVIA

Tiistaina 2.4.2019 oli aurinkoista ja lämpö käväisi +6 asteessa. Etelälounainen tuuli oli aika reipasta, 9-10 m/s. Staijia runsaat pari tuntia plus koko saari kierrettiin. Merellä nähtiin mm. 14 merihanhea, 75 mustalintua, 43 allia, 3 ristisorsaa, 7 meriharakkaa, 142 ruokkia ja lounaasta saapunut sarvipöllö, joka tipahti koulun nurkille lepäilemään. Saarikierroksella havaittiin mm. 9 peukaloista, 70 punarintaa, 28 rautiaista, 2 tilheä, 3 tikliä, kuusitiainen, kulorastas, 3 luotokirvistä, kangaskiuru ja naaraspukuinen mustaleppälintu Vapenlagretin ympärillä.

KANGASKIURUT TAITAVAT OLLA PÄÄOSIN JO MENNEET
KANGASKIURUT TAITAVAT OLLA PÄÄOSIN JO MENNEET

Keskiviikkona 3.4.2019 oli edelleen pilvetöntä ja lämmintä (7 astetta), tuuli oli kaakosta 7-9 m/s. Staijia pari tuntia aamulla ja iltapäivällä tehtiin itäosan kierros, Marko kierteli vähän enemmänkin. Itse olin päivällä Kantosen apurina noin 4 tuntia kun rikkoontunut telkkariantennimme purettiin alas ja asennettiin uusi antenni tilalle. Yllättävän iso homma. Lintuja nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 95 mustalintua, 19 ruokkia ja saaressa pikkulintuja mm. 2 tilheä, västäräkki, kangaskiuru, luotokirvinen, 2 tiltalttia ja ainakin
3 mustaleppälintua (1-2 kpl +2kv koiras, 2 kpl n-pukuisia). Järvenpään Marko lähti iltapäivällä mantereelle, samoin maanantaina tulleet kuvaajat. Saareen saapuivat lintureissulle mm. Jorma Vickholm ja Hille Vihertie sekä Masi Kopsa.

MUSTALEPPÄLINTUKOIRAS ON KOMEA ILMESTYS
MUSTALEPPÄLINTUKOIRAS ON KOMEA ILMESTYS
TILTALTIT OVAT TULLEET TÄNÄ KEVÄÄNÄ EPÄTAVALLISEN AIKAISIN
TILTALTIT OVAT TULLEET TÄNÄ KEVÄÄNÄ EPÄTAVALLISEN AIKAISIN

 

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...