Takaisin Utöhön ja koillisvirtaukseen

Maanantaina 3.10.2016 pääsin palaamaan takaisin Utöhön. Aamulla auringonpaisteessa ajoin Nauvoon, jossa piipahdin kahville ja kauppaan sekä tein pienen kävelyn ennen siirtymistä m/s Eivorille. Laivalle saapui paljon (n. 15 henkeä) kiikari- ja kameraväkeä ja likimain kaikki matkalla Utöhön. Mukana olivat mm. Rauno Laine, Jouni Nummenpää, Jouni Tittonen, Heikki Helin, Juha Vesaoja jne. Perille saavuttiin klo 15.15 aikoihin, pohjoistuuli puhalsi viileästi 8 m/s. Illan aikana tein kotihommia, ohessa näkyi mm. 6 varpushaukkaa. Saaressa oli paikalla Kuusiston Kimmo, Saarnion Japi, Ilkka Vieno ja Varesvuon Markus.

MERIMETSOJA PARVEILEE UTÖSSÄ MUUTAMA KYMMENEN
MERIMETSOJA PARVEILEE UTÖSSÄ MUUTAMA KYMMENEN

Tiistaina 4.10.2016 jatkui voimakkaana (13-18 m/s) kylmä ja puuskainen pohjoiskoillinen virtaus, taivas oli pilvetön ja lämpötila oli maksimissaan 10 astetta. Ikävä tuuli osui suoraan koko kyläalueelle, linnut eivät paljon liikkuneet. Staijia 2-3 tuntia luotsiaseman suojassa ja saarikomppausta – nähtiin mm. sepelhanhi, metsähanhi, luhtakana, suokukko, jänkäkurppa, 2 sinisuohaukkaa, 9 varpushaukkaa, piekana ja pikkulinnuista mm. isolepinkäinen, 14 tilheä, pikkusieppo, mustapääkerttu, hernekerttu, 2 leppälintua, 4 tiltalttia, pajulintu ja noin 130 pyrstötiaista. Kovaa koillistuulta ennustetaan koko viikoksi…

PUNATULKKUJA ON NYT PALJON PIHLAJANMARJOJEN KIMPUSSA
PUNATULKKUJA ON NYT PALJON PIHLAJANMARJOJEN KIMPUSSA

Keskiviikkona 5.10.2016 koillistuuli jatkui, nyt 10-15 m/s, pilvetöntä ja lämpöä oli 10 astetta. Staijia pitkin päivää ja koko saarikin kierrettiin. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 3 harmaahaikaraa, valkoposkihanhi, sepelhanhi (edelleen paikallisena), 18 metsähanhea (+30 Anseria), 90 mustalintua, lapasotka, noin 400 naakkaa, kapustarinta, suokukko ja taivaanvuohi. Petolintuja muutti aika mukavasti: 11 hiirihaukkaa, 18 piekanaa, 3 sinisuohaukkaa, ampuhaukka, tuulihaukka, 25 varpushaukkaa, kanahaukka ja ainakin 6 muuttavaa merikotkaa.

VIHERVARPUSIA ON LIIKKEELLÄ
VIHERVARPUSIA ON LIIKKEELLÄ

Saaressa nähtiin mm. sarvipöllö, 2 isolepinkäistä, 40 tilheä, leppälintu, 6 tiltalttia, pajulintu, 3 pikkusieppoa, 80 pyrstötiaista ja lapinsirkku. Tali- ja sinitiaisia oli liikkeellä edelleen kohtalaisen paljon. Mantereelle lähti isohko joukko lintuväkeä, mm. Tittonen, Helin, Vesaoja, Laine ja Nummenpää ja saareen saapui muutama lintuharrastaja, tutuimpina ”gamlingarna” eli Hannu Hilke, Timo Nurmi, Rolf Karlson ja Rurik Baarman.

PYRSTÖTIAISET VAELTAVAT RUNSAINA, TÄMÄ ON LÖYTÄNYT ILMEISESTI JONKUN TOUKAN KOTELON RAVINNOKSEEN
PYRSTÖTIAISET VAELTAVAT RUNSAINA, TÄMÄ ON LÖYTÄNYT ILMEISESTI JONKUN TOUKAN KOTELON RAVINNOKSEEN
LAULURASTAATKIN NAUTTIVAT PIHLAJISTA
LAULURASTAATKIN NAUTTIVAT PIHLAJISTA

Korjasin vähän aiempaa blogitekstiäni 27.9. Utössä havaitsemastamme siperianuunilinnusta – käytiin tarkasti porukalla läpi mitä linnusta oli havaittu ja miten tilanne eteni, meitähän oli lähes 10 henkeä useita tunteja ko lintua tarkkailemassa. RK sitten päättää ovatko havaitut tuntomerkit ja äänet riittäviä havainnon hyväksymiseen.

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...