Takaisin Utön syksyyn

Keskiviikkona 13.9.2023 lähdettiin Outin kanssa takaisin Utöhön. Aamu oli pilvinen, lämpöä oli 16 astetta ja pohjoistuulta 5-6 m/s. Nauvossa juotiin kahvit ja laivalle tuli melko niukasti väkeä. Lintuporukkaa oli lisäksemme Rautasen Jouni sekä Antero ja Maarit Topp Utöhön, Jurmoon matkasi myös pari ornia. Matka sujui leppoisasti, muutama merikotka ja ainakin 8 varpushaukkaa nähtiin. Jurmon sataman luodolla kuulemma makoili aroharmaalokki, mutta emme sitä kiikareilla saaneet varmasti määritettyä. Utössä tavarat kotiin ja leikkasin pihanurmikkoa, kunnes illan vesisade keskeytti homman. Anttu ja Jouni ehtivät nähdä mm. 3 sinisuohaukkaa, 12 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, harmaahaikaran, 7 valkovikloa ja yhteysalussatamassa oli meriharakka. Brita oli päivällä nähnyt koululla 5 pähkinähakkia.

NUORIA MERIKOTKIA LIIKKUU ULKOSAARISTOSSA
NUORIA MERIKOTKIA LIIKKUU ULKOSAARISTOSSA

Torstaina 14.9.2023 yöllisen sateen jälkeen tuuli pohjoisesta 6-9 m/s, lämpö oli maksimissaan 17 astetta ja taivas selkeä. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja likimain koko saari kompattiin. Nähtiin mm. 4 harmaahaikaraa, n. 130 koirashaahkaa, mustalintu, 2 tylliä, 6 suokukkoa, 2 isokuovia ja 7 käpytikkaa. Petolintuja havaittiin 36 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 5 sinisuohaukkaa ja Jounin illansuussa itäniityltä löytämä 1kv arosuohaukka, syksyn toinen.

1KV NAARAS AROSUOHAUKKA ITÄNIITYN YLLÄ
1KV NAARAS AROSUOHAUKKA ITÄNIITYN YLLÄ

Pikkulinnuista mainittakoon mm. 6 leppälintua, 2 hernekerttua, 9 kuusitiaista (vuoden ekat) ja lapinkirvinen. Saareen saapui illalla lisää lintuväkeä, mm. Aleksi ja Matti Sarkola, Mauri ja Jesse Hätönen, Mikko Heini ja pari muuta.

KUUSITIAISVAELLUS ALKAA NÄKYÄ JO UTÖSSÄKIN (Kuva: Outi Sarjakoski)
KUUSITIAISVAELLUS ALKAA NÄKYÄ JO UTÖSSÄKIN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Perjantaina 15.9.2023 oli aurinkoista, illalla vähän pilvistyvää ja saatiin muutama tippa vettäkin. Aluksi oli heikkoa (3 m/s) luoteistuulta, myöhemmin voimistuvaa lounaistuulta (ad 11 m/s), lämpöä oli enimmillään 18 astetta. Aamulla pari tuntia staijia luotsiasemalla ja koko saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 3 kuikkaa, 127 mustalintua, ruokki, 18 varpushaukkaa, tuulihaukka, nuolihaukka, 2 ampuhaukkaa, hiirihaukka, mehiläishaukka, 11 sinisuohaukkaa ja edelleen saaressa jonkin aikaa kierrellyt 1kv naaras arosuohaukka, luultavasti sama kuin eilen. Saaressa nähtiin myös mm. 2 harmaahaikaraa, huuhkaja (aamulla Kobbanilla), 9 käpytikkaa, 3 käkeä, valkoviklo, 2 suokukkoa, 15 tylliä, kapustarinta, 2 taivaanvuohta, kangaskiuru, lapinsirkku, puukiipijä, lehtokerttu, 3 pikkusieppoa, keltavästäräkki, 3 kuusitiaista sekä koulun ja Gamla Postenin alueella yhteensä 6 pähkinähakkia. Illansuussa vielä Aleksi löysi kaupan luota syksyn ekan taigauunilinnun, joka melko pian siirtyi Kattrumpanin suuntaan. Ihan mukava lintupäivä. Iltalaivalla saareen saapui mm. Petro Pynnönen.

TAIGAUUNILINTU KAUPAN LUONA
TAIGAUUNILINTU KAUPAN LUONA
PÄHKINÄHAKKEJA ON JO LÄHES PÄIVITTÄIN SAARESSA
PÄHKINÄHAKKEJA ON JO LÄHES PÄIVITTÄIN SAARESSA

Lauantaina 16.9.2023 oli aika kovatuulinen päivä, lounaistuuli puhalsi koko päivän 9-12 m/s, puuskissa 14. Pääosin oli aurinkoista ja lämpöä oli vielä 19 astetta. Staijia aamulla pari tuntia majakan suojassa ja taas kompattiin koko saari, Kesnäs vähän niukemmin. Nähtiin mm. 41 mustalintua, 7 allia, 9 ruokkia, 380 koirashaahkaa, vaalea merikihu (+1 sp), 11 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, 4 sinisuohaukkaa, ampuhaukka ja jälleen 1kv naaras arosuohaukka, viime mainittu ilmeisesti edelleen sama yksilö kuin edellisinäkin päivinä. Muita havaintoja olivat mm. 2 harmaahaikaraa, 8 suosirriä, 3 tylliä, 4 suokukkoa, 3 kapustarintaa, mustaviklo, 2 taivaanvuohta ja käki. Pähkinähakkeja oli tänään kylällä 2, kuusitiaisia 3, pikkusieppoja 2 ja kaupan lähellä nähtiin lyhyesti taigauunilintu, luultavasti sama yksilö kuin eilen.

NUORTEN PIKKUSIEPPOJEN MUUTTO ON VAUHDISSA
NUORTEN PIKKUSIEPPOJEN MUUTTO ON VAUHDISSA

Sunnuntaina 17.9.2023 oli aamulla pilvistä ja hetken sadettakin, myöhemmin aurinkoista. Aamun lounaistuuli (8 m/s) kääntyi klo 10 mennessä pohjoiseen, 9-11 m/s. Lämpöä oli vajaa 15 astetta. Staijia taas parin tuntia aamulla ja vähän päivälläkin, koko saari kierrettiin. Muutolla/merellä nähtiin mm. 5 sepelhanhea, 4 Gaviaa, 65 mustalintua, 45 allia, 7 ruokkia, riskilä, 55 haapanaa, peräti 79 jouhisorsaa (2a) ja petolintuja 15 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 5 sinisuohaukkaa, hiirihaukka ja ad muuttohaukka. Kahlaajia havaittiin meriharakka, 16 suosirriä, 2 tylliä, 3 valkovikloa ja 3 taivaanvuohta. Saaressa nähtiin myös 2 harmaahaikaraa, pähkinähakki, kuusitiainen, 2 keltavästäräkkiä ja pikkusieppo. Sarkolat, Heini ja Hätöset lähtivät päivällä mantereelle.

SUOSIRRIEN MUUTTO JATKUU VIELÄ
SUOSIRRIEN MUUTTO JATKUU VIELÄ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...