Talvinen muleli ja muuta mukavaa

Torstaina 7.1.2021 oli edelleen pilvistä ja koko aamupäivä vihmoi lumiräntää reippaan (10-13 m/s) itätuulen myötä. Talven ensi lumet. Iltapäivällä poutaantui ja lämpöä oli 1 aste. Aamustaiji jäi väliin, mutta iltapäivällä kierrettiin saunalahden rannat, saaren itäosa ja kyläaluetta. Havaittiin mm. luhtakana, 35 tilheä, punarinta, rautiainen, 3 peukaloista, kiuru, keltasirkku ja niittykirvinen. Päivän yllätys oli itärannan levältä löytämämme naaraspukuinen mustaleppälintu – Utön kautta aikain eka tammikuinen havis. Lintu oli arka ja vilkas ja huonossa valossa kauempaa ei kunnon kuvaa saatu, epätarkkoja dokumentteja jokunen.

NAARASPUKUINEN MUSTALEPPÄLINTU OLI ARKA JA VAIKEA KUVATTAVA
NAARASPUKUINEN MUSTALEPPÄLINTU OLI ARKA JA VAIKEA KUVATTAVA
TÄNÄÄN SATOI UTÖN ENSILUMI TÄNÄ TALVENA (Kuva. Outi Sarjakoski)
TÄNÄÄN SATOI UTÖN ENSILUMI TÄNÄ TALVENA (Kuva. Outi Sarjakoski)

Perjantaina 8.1.2021 jatkui pilvinen ja vähän synkkä talvisää – lämpöä oli +0 astetta, itätuulta 8-10 m/s ja merellä väreilyä. Staijasin aamulla tunnin luotsiasemalla, mutta merellä oli edelleen kovin tyhjää. Saari kierrettiin Enskäriä ja ihan eteläkärkeä lukuun ottamatta ja havaittiin mm. käpytikka, lehtokurppa, luhtakana, 25 tilheä, 3 räkättirastasta, niittykirvinen, 3 peukaloista ja rautiainen. Panu Muhli saapui illalla saareen lintureissulle ja Rivaston Arikin komppaili saarta.

NIITTYKIRVINEN ON AJOITTAIN ITÄRANNALLA, VÄLILLÄ HAUTAUSMAAN NURKILLA
NIITTYKIRVINEN ON AJOITTAIN ITÄRANNALLA, VÄLILLÄ HAUTAUSMAAN NURKILLA

Lauantaina 9.1.2021 oli yhä edelleen pilvistä ja itätuulta, nyt heikkoa 3-5 m/s. Lämpötila oli -1 astetta koko päivän. Tuulen heikkeneminen toi mukavasti lintuja esiin ja keli oli hyvä staijiin ja komppaukseen. Merellä oli toki vähän väreilyä. Luotsiasemalla n. 2 tuntia tarkkailua ja likimain koko saari kompattiin. Nähtiin merellä/muutolla mm. 33 laulujoutsenta (5a), 19 kanadanhanhea (1a), silkkiuikku, tavi, 6 mustalintua, 5 pilkkasiipeä, 5 allia ja 4 haahkaa. Saaressa havaittiin mm. luhtakana, lehtokurppa, Asio sp, käpytikka, 38 tilheä, 2 kottaraista, 7 räkättirastasta ja laulurastas. Pikkulinnuista mainittavia olivat 3 punarintaa, 9 peukaloista, rautiainen, niittykirvinen, 2 luotokirvistä, nuori tundraurpiainen ja itärannalla jälleen naaraspukuinen mustaleppälintu. Muleli oli edelleen yhtä arka ja liikkuvainen, mutta kuvat ehkä hitusen paranivat. Saaressa on taas aika paljon väkeä, kulkijoita riittää korona-ajan talvikaudellakin.

TILHIÄ ON YHÄ YLLÄTTÄVÄN PALJON SAARESSA
TILHIÄ ON YHÄ YLLÄTTÄVÄN PALJON SAARESSA

Sunnuntaina 10.1.2021 pilkotti ajoittain aurinkokin, mutta saatiin myös reippaita räntäkuuroja niskaamme. Tuuli oli lounaasta 6-11 m/s, voimistuva, ja lämpöä oli 2-3 astetta. Runsaan tunnin staiji aamulla luotsiasemalla oli hyvin vaisu, mutta saarikierroksella (ei Enskäriä) nähtiin taas jotain. Mainittavia olivat mm. tukkakoskelo, luhtakana, lehtokurppa, käpytikka, 35 tilheä ja 6 räkättirastasta. Pikkulintuja löytyi mm. punarinta, rautiainen, 4 peukaloista, niittykirvinen, luotokirvinen, 6 urpiaista, tundraurpiainen ja muutaman päivän tauon jälkeen itärannalla oli taas vuorihemppo. Myös mustaleppälintu nähtiin edelleen lyhyesti itärannan levävalleilla. Hanna ja Joska Laine lähtivät mantereelle.

VUORIHEMPPO OLI TÄNÄÄN TAAS ITÄRANNALLA
VUORIHEMPPO OLI TÄNÄÄN TAAS ITÄRANNALLA

Uusimmat kuvat löytyvät isompina tiedostoina täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...