Talvista jo Utössäkin

Perjantaina 18.12.2009 – napakan pakkasviikon päätteeksi – lähdettiin Outin kanssa kohti Utötä. Turussa pakkasta oli 13 astetta, Utössä illalla perillä 2 pakkasastetta. Nauvossa hoidettiin kauppa ja kahvi sekä tehtiin pieni kävelykierros satamassa kunnes siirryttiin Pärnäisiin m/s Eivorille. Lintuporukkaakin oli laivalla eli Helstola tulossa Utöseen ja Jurmoon matkasivat Arto Kalliola ja Petri Vainio. Tuuli oli etelässä ja taivas perillä tähtikirkas – Utöseen saavuttiin vasta klo 23.10. Tavarat vaan talolle ja hiljalleen unten maille.

merim
Merimetsoporukka viihtyy sataman luodoilla

Lauantai 19.12.2009 oli pilvinen mutta sateeton, pakkasta oli 3 astetta ja tuuli etelässä – aluksi 7 m/s ja illalla voimistui 12 m/s. Komppausta ja staijausta koko valoisa aika, lajeja kertyi näin pakkaskaudella ihan mukavat 34. Mereltä mainittavimmat olivat 60 merimetsoa, 3 laulujoutsenta, 6 tukkasotkaa, 9 lapasotkaa, 205 telkkää, 7 tukkakoskeloa, 10 naurulokkia, 2 riskilää ja itärannalta iltapäivällä sinisorsaparvesta löytynyt koiras-harmaasorsa. Saaresta löytyi mm. varpuspöllö edelleen (kaupan takana), 3 käpytikkaa, 25 tilheä, peukaloinen, 16 räkättirastasta, kulorastas edelleen hotellilla, mustavaris, 2 peippoa ja pulmunen. Sataman edustalla näkyi päivällä 2 merisirriä hetken lennossa. Ilta vierähti hotellilla maittavan lipeäkalan ja mukavan seuran parissa ja meillä joulukahvilla olivat Brita, Vili ja Helstolan Jari. Leppoisaa.

kulor
Kulorastas jatkaa talvehtimistaan ja tulee päivä päivältä luottavaisemmaksi

Sunnuntaina 20.12.2009 tuuli puhalsi yli 10 m/s idästä ja lunta tuiskutti, pakkasta 4 astetta. Meillä oli edessä taas paluu mantereelle Jouluksi. Itselleni viime yö oli 100. yö Utössä tänä vuonna, eri käyntejä on kertynyt toistaiseksi 30. Aamulla ennen laivan lähtöä reippaassa lumisateessa ehdin nähdä mm. mustavariksen, kulorastaan, 2 naurulokkia ja peipon, Helstolan Jari jäikin vielä saareen. Paluumatkalla laivalta nähtiin mm. 2 riskilää ja 25 merisirriä heti Utön sataman ulkopuolella, muuten lumisade heikensi näkyvyyttä suuren osan matkasta. Turkuun saavuttiin klo 17.50 maissa, yhä lumituiskussa.

lauluj
Itärannalla viihtyi muutama laulujoutsenkin kyhmäreiden seurassa

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...