Talvista ulkosaaristoa

Torstaina 9.2.2012 päästiin taas vihdoin Utöseen, Outin kanssa matkattiin kirpeässä pakkasessa ensin Nauvon kauppaan ja kahvilaan kunnes siirryttiin m/s Eivorin suojiin. Väkeä tuli aika runsaasti, lintuporukkaa Korvenoja, Laiho, Vienonen ja Sällylä Utöseen, lisäksi kuvaajia ainakin kuusi kappaletta Utöseen Ruolan Jaskan ”vetämänä” ja Jurmoon meni lintuja katsomaan ja maisemia kuvaamaan Veikko Vasama Rovaniemeltä. Pakkanen oli nyt alkanut jäädyttää merireittiäkin ja jäätä riitti jo Aspöseen asti. Lisäaikaa meni kun kierrettiin Berghamnin kautta murtamaan reitti auki ja niinpä Utöseen saavuttiin vasta klo 17 jälkeen. Lintuja nähtiin kuitenkin ihan mukavasti näin helmikuiselle merimatkalle – mm. 7 merikotkaa, laulujoutsen, 2 haahkaa, 2 riskilää, 10 tukkakoskeloa, uivelo (Nötössä), 6 tukkasotkaa, 11 räkättirastasta ja 10 tilheä. Isokoskeloita, telkkiä ja kyhmyjoutsenia oli muutamia kymmeniä. Jurmon laiturissa ollessamme saaren länsipään yllä lenteli sarvipöllö, josta sain muutaman dokumenttikuvankin.  Utöseen tultaessa  hämärän aikaan ehdittiin nähdä runsaasti vesilintuja satamalahdella, mm. naarasuivelo aivan yhteysaluslaiturin luona. Illalla oli 10 astetta pakkasta ja lähes tyyntä eli jäätä muodostunee kovaa kyytiä lisää…

MENOMATKALLA LAULUJOUTSEN ASPÖSSÄ - EHKÄ YLLÄTTÄEN VIIKONLOPUN AINOA

Perjantai 10.2.2012 oli hieno talvipäivä: meri oli lähes tyven koko päivän, taivas puolipilvinen, pakkasta 6 astetta ja vasta illalla virisi lounaasta tuulta. Jäätä muodostuu reipasta tahtia, mm. koko satamalahti meni yöllä jäähän – kettu juoksi Ormskäristä aamulla pääsaaren puolelle uutta jäätä pitkin! Lintuja löytyi 31 lajia ja vesilintuja ylivoimaisesti eniten – mm. 58 kyhmyjoutsenta, 180 sinisorsaa, 30 tukkasotkaa, 44 allia, 3 haahkaa, 210 telkkää, naarasuivelo, 15 tukkakoskeloa, 108 isokoskeloa, 52 merimetsoa, 2 naurulokkia ja 18 riskilää. Petolintuja havaittiin merikotka, paikallisena iltapäivällä pyörinyt hiirihaukka, ohilentävä kanahaukka, pääsaaressa pistäytynyt huuhkaja sekä männyissä torkkunut sarvipöllö. Muista lajeista mainittakoon vielä 3 mustarastasta, 51 räkättiä, 3 pikkuvarpusta, peippo, 2 urpiaista ja vihervarpunen. Joitain kelpo talvikuviakin syntyi tänään.

HUUHKAJA LÄHTI PÄÄSAARELTA - EHDIN TILANTEESEEN VÄHÄN TURHAN MYÖHÄÄN...
NÄKYMÄ PERJANTAILTA

Lauantaina 11.2.2012 sää lauhtui, pakkasta oli yksi aste ja tuuli lounaasta 9 m/s, taivas nyt tukevassa pilvessä. Rentoa kiertelyä ja havaittiin merellä mm. 41 kyhmyjoutsenta, 130 sinisorsaa, 55 tukkasotkaa, haahkanaaras, 5 allia, peräti 825 telkkää, 2 naarasuiveloa, 9 tukkakoskeloa, 39 isokoskeloa, 29 merimetsoa ja 4 naurulokkia. Merikotkia oli tänään 2 ja eilinen hiirihaukka kierteli edelleen maisemissa. Ruokinnallamme käväisi punarinta, peippo, 4 pikkuvarpusta ja urpiainen ja saaressa nähtiin mm. tilhi, 50 räkättiä ja 2 mustarastasta. Illalla käytiin hotellilla saunomassa. Satamalahti oli edelleen kokonaan jäässä mutta tuuli hajotti ulkopuolelta kaikki jäät pois.

HIIRIHAUKKA PYÖRI ORMSKÄRIN PÄÄLLÄ

Sunnuntaina 12.2.2012 mentiin taas mantereelle töihin. Koko aamun satoi lunta ja Outin kanssa pakattiin lintutauluja vietäväksi Turkuun ensi kuun alussa yhdessä Varesvuon Markuksen kanssa pidettävää näyttelyä varten (Turun uudessa pääkirjastossa). Aamulla nähtiin sentään mm. 2 uiveloa, 2 naurulokkia ja haahkanaaras. Laivamatkalla (sade loppunut) havaittiin mm. 2 haahkaa, 16 merikotkaa, silkkiuikku Jurmon pohjoispuolella, 4 teertä Aspössä, isolepinkäinen Berghamnissa ja heti Utön pohjoispuolella Knivskärin reunamerkillä istui hienosti vanha muuttohaukka! Lienee sama pere alueella jo kolmatta talvea. Matkalla nähtiin myös ainakin 12 hyljettä, useimmat jäällä Aspön lähellä.

VANHA MUUTTOHAUKKA ISTUSKELI KNIVSKÄRIN REUNAMERKILLÄ

Utöstä poistuivat tällä erää niin lintu- kuin kuvaajaporukatkin ja Jurmosta kyytiin tuli neljä tuttua lintumiestä: Kuntze, Boijer, Hellsten ja Sintosen Antti.

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...