Talvista Utötä ja Jurmon ukuli

Lauantaina 4.12.2010 lähdin heti Fuerteventuran matkan jälkeen aamupäivällä Utöseen, Outi puolestaan matkasi Nummelle jouluvalmisteluihin. Ajo Nauvoon oli hankalaa erittäin sakean lumisateen ja huonosti aurattujen teiden takia, Nauvossa kuitenkin selkeni puolipilviseksi. Kävin toki kaupassa ja kahvilla vilkkaassa Nauvon kk:ssa. M/s Eivoriin tuli kohtalaisesti väkeä, ei kuitenkaan lisäkseni lintuihmisiä. Pimeys laskeutui jo heti Aspön jälkeen ja Utöseen saavuttiin klo 18.30 – kovassa 14 m/s länsituulessa. Matkalla näkyi vain 2 merikotkaa. Utössä oli maassa 13 cm lunta mutta meri vielä täysin avoin, kuten matkallakin. Tuuli oli kinostanut lunta niin että heti oli lapiohommia pihan siistimiseksi. Varesvuon Markus ja Minna olivat yhä saaressa ja rupateltiin illalla meillä kahvikuppien höyryssä. Tiellä tuli vastaan myös Jarmo T Koistinen vaimonsa Hennan kanssa, siis lintuharrastajia on saaressa. Kuulemma myös Sällylä, Kaukinen ja Riihimäki Salosta.

lumiuto
Utössä alkaa näyttää jo samalta kuin viime talvena

Sunnuntai 5.12.2010 oli puolipilvinen talvipäivä, muutaman lumi- ja raekuuron sävyttämänä. Etelätuuli oli jälleen kova: 14-17 m/s, lämpötila plussalla 2 astetta. Vähän staijausta mutta enemmän komppausta ja tuloksena 34 lajia. Mereltä mainittakoon mm. 30 merimetsoa, 16 laulujoutsenta (uimassa itärannalla), haapana (saunalahdella), 16 tukkasotkaa, 11 lapasotkaa (satamalahdella), 10 allia, 2 pilkkasiipeä, n. 150 telkkää, 4 tukkakoskeloa, 3 riskilää ja naurulokki. Saareen tuli pohjoisesta 2 varpushaukkaa ja lisäksi 1 nisari oli paikallisena, muuttavana oli vielä myös yhteensä 43 räkättiä. Saaressa paikallisena havaittiin mm. 2 tilheä, punarinta, mustarastas, kottarainen, 2 pikkuvarpusta, 3 peippoa, n. 40 urpiaista, tundraurpiainen (1kv edelleen, nyt koulun ruokinnalla) ja punatulkku. Lintuporukoista aamulla lähtivät mantereelle muut paitsi Koistisen Jarmo. Sällylä soitti m/s Eivorilta, että Utön pohjoispuolen heti ensimmäisellä tutkamerkillä hyörii nuori muuttohaukka ja kiikarilla sen näköinen näkyi hetken tännekin mutta varma määritys jäi täältä pääsaarelta saakka kuitenkin hiukan auki.

laulujou
Itärannalla hengailee muutama laulujoutsenperhe

Itsenäisyyspäivä 6.12.2010 oli säiden osalta tosi kehno: koko valoisa aika lumisadetta, huono näkyvyys ja kaakkoistuuli. Tuuli sentään heikentynyt n. 8 m/s. Ulkona kiertelyä pari pidempää kierrosta ja näkyi mm. 4 laulujoutsenta, 11 tukkasotkaa, 9 lapasotkaa, naurulokki, 3 mustarastasta, 9 räkättiä, kottarainen, 3 pikkuvarpusta, 3 peippoa ja päivän parhaana yksinäinen merisirri, joka lähti Eivorin sataman läheiseltä luodolta. Jarmolle odotettu elis, samalla kun lähtivät m/s Eivorilla mantereelle.

asotka
Jokatalviset lapasotkat ovat ilmestyneet maisemiin

Tiistaina 7.12.2010 oli aika lähteä mantereelle töihin. Sää oli aamupäivän ajan vähän eilistä leppoisampi – lounaistuuli 10 m/s, +1 aste ja taivas puolipilvinen. Ennen laivan lähtöä ehdin nähdä mm. 7 lapasotkaa, 12 tukkasotkaa, 2 pilkkasiipeä, n. 160 telkkää, 4 naurulokkia, 2 tukkakoskeloa, merikotkan, 19 räkättiä, 2 tilheä, 2 kottaraista, mustarastaan, pikkuvarpusen, peipon ja järripeipon. Saareen saapui Tittosen Jouni – miehitys jatkuu! Paluumatkalla laivalta näkyi mm. 2 merikotkaa sekä Jurmon satamasta upeasti n-pukuinen tunturipöllö istumassa Tykkikallion laella! Ukulin olivat toissapäivänä löytäneet Tringan nuorisojaoston retkeläiset, jotka nyt tulivat laivaan ja huusivat jo laiturilta, että ”tuolla istuu tunturipöllö!” Olin sen tosin ehtinyt jo sitä ennen itsekin löytää mutta saivatpa kaikki muutkin kannellaolijat katsoa hienoa lintua. Ehkä tuollainen ilmestyy vielä Utöseenkin kun nyt on pieni ukulivaellus käynnissä… Aspössä nähtiin vielä 2 riskilää ja 3 pyrstötiaista.

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...