Tammikuista merimuuttoa

Perjantaina 19.1.2018 lähdimme Outin kanssa kohti Utötä. Ajeltiin Nauvoon eka kertaa tänä talvena lumisessa kelissä, kaunista oli. Kaupan ja kahvin jälkeen siirryttiin m/s Eivorille, johon kerääntyi kohtalaisen paljon väkeä ajankohtaan nähden. Useita kuvaajia oli matkalla Jurmoon. Ei havaintoja koska koko matka tehtiin pimeän aikaan, Utöhön saavuttiin klo 22.30. Lämpötila oli -1 aste, heikkoa tuulta ja maassa lunta. Saaressa oli paikalla lintureissulla Ismo Hyvärinen.

UTÖSSÄKIN ON PITKÄSTÄ AIKAA LUNTA JA MERI LÄHES TYYNI
UTÖSSÄKIN ON PITKÄSTÄ AIKAA LUNTA JA MERI LÄHES TYYNI

Lauantaina 20.1.2018 oli kaunis talvipäivä – pääosin pilvistä, pakkasta 1-2 astetta ja heikkoa (4 m/s) itäkoillista tuulta. Lunta on useita senttejä, jäätä paikoin ihan rantaviivassa. Staijia pari tuntia luotsiasemalla ja koko saari kierrettiin. Pakkanen mantereella on pistänyt vähän lintuja liikkeelle – merellä tänään mm. 4 laulujoutsenta, 12 lapasotkaa, 53 allia, 9 mustalintua, naarasuivelo, 11 tukkakoskeloa, 7 riskilää, 2 ruokkia, naurulokki ja Bådanilla nyt ainakin 40 merisirriä. Saarikierroksella havaittiin jo tuttuja talvehtijoita, mm. niittykirvinen, luotokirvinen, 12 peukaloista, rautiainen, 4 punarintaa, laulurastas, 2 punakylkirastasta, 2 tundraurpiaista, vuorihemppo ja vuodelle uutena keltasirkku. Huuhkaja huuteli illalla laiskasti.

PEUKALOISETKIN PÖRHISTELEVÄT ITSEÄÄN PAKKASESSA
PEUKALOISETKIN PÖRHISTELEVÄT ITSEÄÄN PAKKASESSA

Sunnuntaina 21.1.2018 oli jälleen hieno päivä: puolipilvistä, heikkoa koillistuulta (0-4 m/s) ja pakkasta 4 astetta. Meristaijia pari tuntia aamulla plus likimain koko saari kierrettiin, Kesnäs huonommin. Merellä oli taas vähän liikettä: 5 laulujoutsenta, 91 tukkasotkaa, 8 lapasotkaa, 21 allia, 2 pilkkasiipeä, 22 tukkakoskeloa, 9 riskilää, 2 ruokkia, 2 naurulokkia ja Fladanilla edelleen uivelo ja uutena naaraspukuinen tavi sinisorsien seurassa. Bådanilla näkyi jälleen noin 40 merisirriä. Saaresta löytyi mm. huuhkaja, taivaanvuohi, 11 peukaloista, 5 punarintaa, rautiainen, laulurastas, punakylkirastas, tundraurpiainen ja vuorihemppo edelleen, nyt meidän ruokinnalla. Hyvärisen Ismo lähti päivällä mantereelle.

VUORIHEMPPO VIIHTYY EDELLEEN SAARESSA
VUORIHEMPPO VIIHTYY EDELLEEN SAARESSA
HUUHKAJA KÄVÄISI TÄNÄÄN PÄÄSAARELLA
HUUHKAJA KÄVÄISI TÄNÄÄN PÄÄSAARELLA

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...