Tammikuun lintuja Utössä

Keskiviikkona 18.1.2017 oli aika palata Utöhön hienon Espanjan lintumatkamme jälkeen. Outi jäi vielä toimittamaan asioita kaupunkiin. Ajelin varhain aamulla nollakelissä Nauvoon kauppaan ja sieltä m/s Eivorille. Matkustajia oli niukasti, Utöhön tuli lisäkseni Tapani Aarnio lintuja katsomaan. Laivamatka sujui epätavallisen hitaasti ja perille saavuttiin vasta klo 13.30, kovassa sumussa. Lintuja ei näkynyt matkalla merikotkaa kummempaa. Utössä oli paikalla lintumiehistä Järvisen Mikko mutta loppupäiväni kului kotihommissa – linturuokinnan täyttöä, matkatavaroiden purkua, viime viikon talvimyrskyn jälkien siistimistä, uuden tietokoneen asennus yms. Pihalta näkyi satamalahdella noin 70 lapasotkaa ja 10 tukkasotkaa plus pihapuissa 2 tilheä.

AAMUVALOT OVAT OLLEET HIENOJA MONENA PÄIVÄNÄ
AAMUVALOT OVAT OLLEET HIENOJA MONENA PÄIVÄNÄ

Torstaina 19.1.2017 oli aurinkoista, kunnes iltapäivällä lounaasta levisi paksu sumu saaren ylle. Tuuli oli länsiluoteesta, aluksi 5-6 m/s, myöhemmin 14 m/s, ja lämpöä oli 2 astetta. Utössä ei ole lunta eikä jäätä. Staijia luotsiasemalla runsaat pari tuntia plus koko saaren kierros tuottivat mm. 8 allia, 70 lapasotkaa, 2 mustalintua, tukkakoskelon, riskilän ja 2 ruokkia sekä saaresta 3 peukaloista, urpiaisen, peipon ja 2 tilheä. Itärannalla ruokaili yksinäinen merisirri.

ITÄRANNALLA VIIHTYI YKSINÄINEN MERISIRRI
ITÄRANNALLA VIIHTYI YKSINÄINEN MERISIRRI

Perjantaina 20.1.2017 oli mukava sää – aamulla heikkoa länsituulta, joka iltapäivällä voimistui 10 m/s. Taivas oli pääosin pilvinen (muutama tippa vettä aamulla) ja näkyvyys erinomainen, lämpötila 3 astetta. Staijia luotsiasemalla vajaa 3 tuntia plus itäosan ja kyläalueen sekä Enskärin kierros. Merellä nähtiin mm. 3 haahkaa, 21 pilkkasiipeä, 4 allia, 4 tukkakoskeloa, 6 riskilää, ruokki ja satamalahdella 65 lapasotkaa ja 15 tukkasotkaa. Bådanilla hyöri 35 merisirriä ja itärannallakin ruokaili jälleen yksi merisirri. Muita havaintoja olivat 2 peukaloista, räkättirastas ja 43 tilheä.

lapasotka_04_Korppoo_01_17

SATAMALAHDELLA, FLADANILLA, VIIHTYY ISO LAPASOTKAPORUKKA
SATAMALAHDELLA, FLADANILLA, VIIHTYY ISO LAPASOTKAPORUKKA

Lauantaina 21.1.2017 oli jälleen hyvä retki-ilma: puolipilvistä, 5-7 m/s länsi/luodetuulta ja lämpöä 3 astetta, näkyvyys oli edelleen hyvä. Stajia noin kolme tuntia luotsiasemalla plus koko saaren kierros. Merellä näkyi mm. mustalintu, 7 pilkkasiipeä, 4 tukkakoskeloa, (vain) 2 allia, 2 riskilää ja 4 ruokkia. Ruokkeja on tänä talvena liikkunut epätavallisen monta. Satamalahdella oli edelleen lapasotkia noin 65 plus 15 tukkasotkaa, lisäksi merellä nähtiin 6 ohilentävää lapasotkaa. Saaressa oli hiljaista, mainita voi 2 peippoa, 7 tilheä, räkättirastaan ja urpiaisen ja iltahämärissä huuhkaja istuskeli Kobbanin kallioilla. Aarnion Tapani lähti aamulaivalla Jurmoon.

TILHET RUOKAILEVAT MARJOJEN PUUTTUESSA RANNAN LEVÄVALLEILLA
TILHET RUOKAILEVAT MARJOJEN PUUTTUESSA RANNAN LEVÄVALLEILLA

Sunnuntai 22.1.2017 oli jopa keväisen kaunis päivä – aurinkoista, lempeä Föhn-tuuli puhalsi lännestä (7-9 m/s) ja lämpöä oli 3 astetta. Staijia runsaat kaksi tuntia majakalla ja tehtiin itäosan sekä kyläalueen kierros. Mereltä mainittavia olivat 2 pilkkasiipeä, 5 allia, Bådanilla noin 40 merisirriä ja satamalahdella edelleen 65 lapasotkaa ja nyt 11 tukkasotkaa. Saaressa hyöri 23 tilheä, peippo, pikkuvarpunen ja itärannalla oli peukaloinen sekä luotokirvinen, josta sain muutaman kuvankin. Mistä lie ilmestynyt, kun ranta on käyty tarkkaan läpi joka päivä (edellinen määritetty luotokirvinen oli saaressa 7.1.). Mukava tammikuun laji eikä täälläkään läheskään jokatalvinen. Järvisen Mikko lähti päivälaivalla mantereelle.

LUOTOKIRVINEN ITÄRANNALLA
LUOTOKIRVINEN ITÄRANNALLA

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...