Tammimyrskyssä Utössä

Perjantaina 18.1.2008 pääsin taas vihdoin lähtemään Utöseen – viikonlopuksi tosin povattiin kurjaa säätä. Poimin Turusta kyytiin mukaan Willströmin Valtterin ja ajelimme vesisateessa Nauvoon ja tuttuun kauppaan. Ruokakassin täytyttyä kävimme vielä kahvilla ennen m/s Eivorille ajoa. Tavarat laivaan ja menoksi pimeälle, sateiselle ja tuuliselle merelle. Etelätuuli oli yltymässä lähes 20 m/s mutta kaikkien satamien kautta puskettiin Utöseen johon saavuttiin klo 23.15. Huomiseksi luvattiin tuulen edelleen yltyvän, sateen kera. Utöseen saapuivat myös Laineen Henkka ja Heinosen Reija – mukavaa seuraa lintuja komppaamaan. Rannassa oli vastassa mm. Willströmin Brita, joka kertoi nähneensä tänään saaressa kesykyyhkyn! Uni maittoi taas työviikon jälkeen…

serra

Lauantai 19.1.2008 alkoi rajulla tammikuun myrskyllä – aamulla klo 7 oli keskituuli 25 m/s etelästä ja vettä tuli vaakasuoraan ja rankasti. Lämpötila oli +5 astetta. En pitänyt aamulla erityistä kiirettä mutta toki kastuin tehokkaasti heti ensimmäisellä saarikierroksella. Puolenpäivän jälkeen sade lakkasi ja tuuli heikkeni ”vain” 16 m/s:ssa. Valoisa aika kompattiin ulkona ja nähtiin 21 lajia säästä huolimatta. Mainittavimpia olivat mm. 7 merimetsoa, 2 haapanaa, 2 haahkaa satamalahdella (toinen jp-koiras) ja tukkakoskelo-koiras satamassa. Lokkeja oli tulvinut Utöseen runsaasti – Pattskärissä ja muilla lähiluodoilla lepäsi peräti n. 950 kalalokkia, n. 25 harmaalokkia, 8 naurulokkia ja 5 merilokkia. Itärannalla oli 2 niittykirvistä ja Henkka näki ilmeisen luhtakanan vilahtavan levävallilta itärannan ruovikkoon. Eilinen kesykyyhky löytyi päivällä luotsiasemalta – kunnon kirjekyyhkyn tapaan se käveli luotsiaseman portaita sisään josta Britan kanssa sen nappasimme ja vietiin ruokailemaan koululle ennen vapauttamista. Vasemmassa jalassa kyyhkyllä oli keltainen, kulunut muovirengas – ei muita renkaita. Lieneekö tuuli heittänyt sen Puolasta tai sieltä päin? Iltaa istuttiin yhdessä höyryävien kuppien ääressä ja tuulen ulvontaa kuunnellen kunnes uni voitti.

pulu

Sunnuntai 20.1.2008 oli edelleen myrskyisä, tuuli nyt luoteessa ja lähes 20 m/s. Taivas selkeni yöllä eli päivä oli kauniin aurinkoinen, harvinaista herkkua tänä talvena. Kierreltiin aamupäivä saarella, uuden aikataulun mukaan m/s Eivor lähti nyt vasta klo 13. Hyvä niin! Myrskyn takia laiva jätti eilisen vuoron ajamatta ja saapui Utöseen vasta sunnuntaina puoliltapäivin. Lajilista karttui tänään 5 lajilla – peippo ja mustarastas ruokinnalla, merikotka Ormskärin päällä, korppeja 2 ja kappelin luona 2 kangaskiurua. Tukkakoskelo oleskeli edelleen kylälahdessa, telkkiä nyt n. 70 ja naurulokkeja 10.
Paluumatkalla Utö-Jurmo välillä nähtiin 11 riskilää, merikotka Aspön yllä, tammikuinen harmaahaikara Nötössä ja 7 laulujoutsenta Berghamnissa. Timisjärven Taneli oli mukavana seuranani automatkalla Turkuun, johon saavuttiin puoli seitsemän maissa illalla.

Lisää kirjoituksia

Loppukevään laulajia ja lähtö mantereelle

Torstaina 30.5.2024 oli aamulla ja aamupäivällä vähän pilviäkin, sadetta ei vieläkään, ja loppupäivä...

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...