Tapahtumarikas viikko

Maanantaina 17.11.2014 piti lähteä käymään mantereella. Tuuli oli edelleen itäkaakosta 12 m/s ja taivas pilvessä. Ennen laivan lähtöä staijattiin koko aamupäivä luotsiasemalla ja mainittavin havainto oli syksyn toinen pikkukajava – 1kv lintu muutti kaakkoon vähän ennen puoltapäivää, oli näkyvissä lähes 10 minuuttia. Muista lajeista mainittakoon mm. pilkkasiipi, 3 haapanaa ja talvipukuinen ruokki paikallisena. Samaa matkaa mantereelle lähtivät Varesvuon Markus ja Minna, Turussa oli klo 21.30.

UTÖSSÄ KULJESKELEVA KISSA NAPSII LINTUJA JA NÄKÖJÄÄN ON LÖYTÄNYT JONKUN MYYRÄNKIN
UTÖSSÄ KULJESKELEVA KISSA NAPSII LINTUJA JA NÄKÖJÄÄN ON LÖYTÄNYT JONKUN MYYRÄNKIN

Tiistai 18.11. kului Turussa mutta keskiviikkona 19.11.  ajelin iltapäivällä Saloon, jossa pidimme Varesvuon Markuksen kanssa kutsutut lintukuvaesitykset Salon Seudun Luonnonsuojeluyhdistyksen järjestämässä luontokuvaillassa. Väkeä oli Salon Lukion isossa auditoriossa paikalla reilusti yli 200 henkeä ja tilaisuus oli kaikin puolin mukava ja leppoisa. Torstaina 20.11.2014 oli jo aika palata Utöhön – ajelin kaupan ja kahvin tahdittamana Pärnäisiin, jossa laivaan tuli niukasti väkeä. Utöhön saapui myös Sällylän Seppo, saaressa oli lintuporukasta paikalla enää Järvisen Mikko.

RÄKÄTTIRASTAAT ALKAVAT VASTA NYT ILMAANTUA SAAREEN, LÖYSIVÄT VIELÄ MUUTAMAN OMENAN
RÄKÄTTIRASTAAT ALKAVAT VASTA NYT ILMAANTUA SAAREEN, LÖYSIVÄT VIELÄ MUUTAMAN OMENAN

Perjantaina 21.11.2014 etelästä saapui vesi- ja räntäsadealue, joka kasteli reippaasti saarta klo 11 alkaen koko loppupäivän. Aamulla staijattiin Mikon kanssa pari tuntia luotsiasemalla, lisäksi kylän komppausta. Nähtiin mm. 6 laulujoutsenta, 7 haahkaa, 70 allia, ruokki ja pilkkasiipi paikallisena ja pikkulinnuista mm. kiuru, punarinta, pari peukaloista, 55 räkättiä, 15 mustarastasta ja 3 kottaraista. Tänään tuli aika paljon kuvattua rastaita vaikka valot olivatkin jo tutun niukat näin marraskuun lopulla.

PUNATULKUT  EIVÄT VÄLITTÄNEET RÄNTÄSATEESTA
PUNATULKUT EIVÄT VÄLITTÄNEET RÄNTÄSATEESTA

Lauantaina 22.11.2014 sade oli ohi ja taivas oli pilvipoutainen, tuuli oli kääntynyt pohjoiseen ja heikentynyt (3-4 m/s) ja lämpöä oli 4 astetta. Aamulla staijia runsas tunti ja sitten lähdettiin Mikon kanssa päiväksi retkeilemään Jurmoon. Jurmossa ehdittiin olla klo 11.15-18, pimeän tultua vietettiin mukavaa aikaa Jurmo Inn’issä, jossa oli maittava glögitarjoilu. Ennen Jurmoon lähtöä nähtiin Utössä mm. 6 laulujoutsenta, 40 (1a) kanadanhanhea, 2 haahkaa, riskilä ja n. 120 räkättiä.

OSA KANADANHANHIEN MUUTTOPARVESTA
OSA KANADANHANHIEN MUUTTOPARVESTA

Jurmossa näimme 30 lajia, joista mainittavimmat olivat 15 laulujoutsenta, tavi, 2 jouhisorsaa, uivelo, naaraspukuinen sinisuohaukka, varpushaukka, kiuru, niittykirvinen, 20 tilheä, rautiainen, 100 räkättiä ja punakylkirastas. Lintuaseman (joka tyhjillään) ruokinnalla vieraili muutaman kerran saaressa jo pitkään viihtynyt pähkinänakkeli ja kappelin ympäristössä päivysti myös saaressa pidempään oleillut hiiripöllö – molemmat mukavan kuvauksellisia. Utössä takaisin oltiin klo 19.10. Mukava päivä!

pahkinanakkeli_01_Korppoo_11_14

PÄHKINÄNAKKELI JA HIIRIPÖLLÖ NÄYTTÄYTYIVÄT JURMOSSA
PÄHKINÄNAKKELI JA HIIRIPÖLLÖ NÄYTTÄYTYIVÄT JURMOSSA
RAUTIAINEN JURMOSSA
RAUTIAINEN JURMOSSA

Sunnuntaina 23.11.2014 oli hieno syyssää – puolipilvistä, heikkoa (3-4 m/s) lounaistuulta ja lämpöä 6 astetta, näkyvyyskin hyvä. Staijattiin Mikon ja Tuomas Korhosen kanssa runsaat 3 tuntia luotsiasemalla, myöhemmin itä- ja eteläosien komppaus ja staijia Kattrumpanilla. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 3 Gaviaa, 17 laulujoutsenta, 3 tavia, 6 haahkaa, 380 allia, naaras uivelo, 4 pilkkasiipeä, 13 tukkakoskeloa, 8 riskilää, ruokki ja tumma kihu, ilmeinen nuori merikihu, muuttavana etelään Patteriniemen ulkopuolelta. Petolintujakin liikkui – piekana, ad-koiras varpushaukka, admuuttohaukka pariin kertaan ja 7 merikotkaa. Muuttavana nähtiin myös 13 merisirrin parvi eteläpuolitse itään. Saaresta löytyi mm. sarvipöllö, taivaanvuohi, kangaskiuru, kiuru, niittykirvinen, punarinta, 8 peukaloista, kulorastas, 110 räkättiä, 20 mustarastasta, 26 tilheä, 11 kottaraista, 15 peippoa, 2 järriä ja tikli. Lajeja kertyi mukavasti yhteensä 48 näin marraskuun lopulla.

KANGASKIURU OLI TÄNÄÄN ITÄRANNAN LEVÄVALLEILLA
KANGASKIURU OLI TÄNÄÄN ITÄRANNAN LEVÄVALLEILLA

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...