Tarsigerin vuosipäivä

Torstaina 30.9.2010 lähdin kohti Utötä, tarkoituksena nyt olla vähän pidempään syksyisen lintumaailman parissa (päivitän tätä retkiblogia 2-4 päivän välein lintutilanteesta riippuen). Sää ei tänään ollut kovin syksyinen sillä meri oli lähes tyven, aurinko porotti ja lämpöä oli 13 astetta. Yö oli toki kylmä, pakkastakin mantereella. Ajelin Nauvoon kauppaan ja tavanomaiselle kahville ja m/s Eivorille kertyi muutakin lintuporukkaa matkalla Utöseen: Rami Metsäranta, Petri Ahti, Ilkka Laitinen, Erkki Jokinen, Esa Helander kaverinsa kanssa, Jarmo Koistinen sekä Kari Vuorinen vaimonsa Ullan kanssa. Jurmoon ei matkannut kukaan…sääli. Matkalla havaittiin mm. 11 merikotkaa, muutama riskilä ja isofalco (Jurmo-Utö välillä). Utöseen saavuttiin klo 15.40, saaressa oli paikalla lintuharrastajia Vikmanin Reiska, Tittosen Jouni, Sällylän Seppo, Saarnion Japi ja Varesvuon Markus. Lintuja oli tänään melko maltillisesti – iltakierros tuotti kohdalleni mm. 5 mustapääkerttua, 12 kulorastasta, harmaahaikaran, 2 sinisuohaukkaa, 2 varpushaukkaa, ampuhaukan, isolepinkäisen ja illalla Ormskärin kallioilla istuneen ja muutaman kerran huhuilleen huuhkajan. Alkuviikolla paikalla ollut tosirari – varpunen – hävisi tiistai-iltana, edellinen varpunen nähtiin saarella 13 vuotta sitten. Toivottavasti seuraavaan ei kulu yhtä pitkää aikaa…

huuhka
Huuhkaja pelästyi vierailuamme Alunskärillä, lensi koko ajan poispäin..

Perjantai 1.10.2010 oli upea syyspäivä – pilvetöntä, peilityventä ja +13 astetta mutta huono juttu oli lintujen vähyys. Useinhan se menee näin – huono sää on täällä ulkosaarella parempi lintusää. Saaren kiertely tuotti mm. seuraavaa: mustakurkku-uikku (tp), harmaahaikara, 2 sinisuohaukkaa, 6 varpushaukkaa, 2 ampuhaukkaa, 3 koiras-teertä, 3 taivaanvuohta, huuhkaja (Ormskärissä illalla), suopöllö (ahdisteli huuhkajaa!), uuttukyyhky, 15 haarapääskyä, 3 tilheä (syksyn ekat), 7 mustapääkerttua, lehtokerttu, ruokokerttunen, 2 pikkusieppoa ja 5 pikkuvarpusta. Iltapäivällä pääsin Britan ja Vilin kanssa hienolle veneretkelle eteläisille luodoille (BÃ¥dan, Alunskär jne) hylkeitä kuvaamaan – ja sehän onnistui erinomaisesti! Tosin näimme vain 3-4 harmaahyljettä mutta ne sitäkin hienommin. Lintuja nähtiin mm. n. 15 allia, 2 merikotkaa ja Alunskäristä lähti lentoon huuhkaja ja kivillä hyppeli 2 peukaloista. Outi saapui illalla saareen kuten myös lintuporukoita ainakin 15 henkeä (Haatajan Kari, Luhtalan Timo, Raspin Pertti, Sassin Olli, Christer Casagrande, Lehtovirran Erkki, Salmen Mika, Holvitien Mikko jne jne). Kyllä väkeä piisaa, tulisi vaan lintujakin lisää… Mantereelle lähtevät aamulaivalla Sällylä, Tittonen ja Saarnio sekä raumalaiset.

hhylje
Harmaahylje, taustalla Utö

Lauantai 2.10.2010 valkeni näennäisen samanlaisena kuin eilinenkin mutta nyt oli yöllä saareen tullut aimo annos lisää lintuja! Päivästä tulikin hieno lintupäivä vaikka sää oli edelleen aurinkoinen ja lähes tyven (pieni etelätuuli virisi illalla) ja lämminkin (13 astetta). Muuttavana havaittiin mm. 11 kuikkaa, 2 kaakkuria, 14 valkoposkihanhea, 2 metsähanhea, harmaahaikara, n. 150 naakkaa, 2 sinisuohaukkaa, myöhäinen ruskosuohaukka (nuori), 2 ampuhaukkaa, 2 kanahaukkaa, 7 varpushaukkaa, 8 haarapääskyä ja 3 tilheä. Paikallisia olivat mm. 3 ruokkia, n. 800 allia, 2 silkkiuikkua, merikotka, 7 teertä, 3 taivaanvuohta, isolepinkäinen ja huuhkaja (illalla Ormskärillä). Pikkulintupuoli oli mukavan monipuolinen, mm. 3 leppälintua, 2 lehtokerttua, 5 mustapääkerttua, 3 pikkusieppoa, kangaskiuru, keltavästäräkki, n. 10 tiltalttia, 2 pajulintua, ruokokerttunen, 2-3 kuusitiaista, 9 tikliä, pikkukäpylintu ja 3 metsäkirvistä. ”Varpuspuoli” oli loistavasti edustettuna: 2 nokkavarpusta, 9+1 pikkuvarpusta ja yllättäen jälleen koiras-varpunen! Lienee sama kuin alkuviikolla, missähän on piilotellut ja nytkin nähtiin vain pariin otteeseen. Tosi makea saaripinna meikäläiselle. Päivän stara oli kuitenkin Varesvuon Markuksen aamulla hotellin portilta löytämä 1kv sinipyrstö – saaren 3:s kautta aikain ja päivälleen vuosi edellisestä. Tarsiger oleskeli koko päivän paikalla, pääosin museon kulmilla, ja antautui mukavasti myös kuvattavaksi isolle kuvaajajoukolle. Tittosen Jounikin palasi Pärnäisistä bongaamaan onnistuneesti uuden Utö-pinnan.

sipyrsto
Saaren kolmas sinipyrstö poseerasi jälleen museon kulmilla

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...