Tulipäät ilahduttivat

Maanantaina 1.11.2021 jatkui eteläkaakkoinen tuuli, 9-12 m/s. Pääosin oli aurinkoista, mutta aamu oli taas sumuinen. Lämpöä oli 10,5 astetta. Saarikomppausta, sillä merelle oli edelleen kehnohko näkyvyys. Nähtiin mm. lapasotka, 3 närheä, 2 taivaanvuohta, 2 varpushaukkaa ja ollessani sääaseman lähellä huomasin matalalla etelään matkaavan nuoren (1kv) maakotkan. Lintu lensi itärantaa pitkin ja katosi avomerelle Pattskärin taakse.

MAAKOTKA LÄHTEE ITÄMERELLE
MAAKOTKA LÄHTEE ITÄMERELLE

Pikkulinnut olivat vähentyneet eilisestä, mainittavia olivat mm. 9 peukaloista, 5 punarintaa, mustapääkerttu, nokkavarpunen, tiltaltti, pulmunen, 2 kiurua, 6 niittykirvistä, pikkukäpylintu, 9 pyrstötiaista ja aamulla hotellialueella hetken näkynyt mustaleppälintu, jolla kohtalaiset siipipaneelit. Nisulan Kirsi saapui iltapäivällä saareen lintureissulle.

PYRSTÖTIAINEN LÖYSI TOUKAN SYÖTÄVÄKSI
PYRSTÖTIAINEN LÖYSI TOUKAN SYÖTÄVÄKSI

Tiistaina 2.11.2021 oli edelleen eteläkaakkoista tuulta, samat 9-12 m/s. Aurinko pilkotti silloin tällöin, näkyvyys merelle oli edelleen huono. Lämpöä oli enää 9 astetta. Runsas tunti staijia ja koko saari kompattiin. Nähtiin mm. 65 valkoposkihanhea, 9 haapanaa, 5 tavia, varpushaukka, lehtokurppa, 2 taivaanvuohta, 4 närheä, 3 sepelkyyhkyä, 3 uuttukyyhkyä ja isolepinkäinen. Pikkulintuja oli taas tullut yöllä lisää, muutto jatkuu. Mainittavia olivat mm. 3 kiurua, 9 niittykirvistä, peräti 29 peukaloista, rautiainen, 6 punarintaa, 2 tiltalttia, 2 puukiipijää, 7 pyrstötiaista, 5 pulmusta ja nokkavarpunen. Eilinen mustaleppälintu näyttäytyi jälleen hotellialueella ja Kirsi löysi iltapäivällä kylän länsireunalta Utön syksyn jo kolmannen tulipäähippiäisen. Naaraslintu oli aluksi hippiäisten seurassa Taka-Öhmanin ruusupensaassa, josta siirtyi talon pihalle ja näkyi ruokailemassa mm. hopeahärkkikasvustossa.

TULIPÄÄHIPPIÄINEN HAKI RUOKAA HOPEAHÄRKKIKASVUSTOSTA
TULIPÄÄHIPPIÄINEN HAKI RUOKAA HOPEAHÄRKKIKASVUSTOSTA

Keskiviikkona 3.11.2021 jatkui kaakkoistuuli, aamulla 9 ja illalla runsaat 6 m/s. Koko päivä heikkoa vesisadetta ja lämpöä oli 7,5 astetta. Ei staijia, mutta saari kompattiin taas varsin tarkkaan. Nähtiin mm. valkoposkihanhi, luhtakana, 2 närheä, 2 sarvipöllöä ja peräti 18 lehtokurppaa – olipa ollut hyvä muuttoyö! Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. 13 peukaloista, 2 rautiaista, 3 punarintaa, 2 kiurua, luotokirvinen, 4 niittykirvistä, västäräkki, pulmunen, pikkukäpylintu, 2 kulorastasta, 5 laulurastasta, 75 mustarastasta ja 6 pyrstötiaista. Kaupan luona oli iltapäivällä mustaleppälintu, varmaan sama joka aiemmin on pysytellyt Enskärillä.

MULELI KAUPAN VIEREISELLÄ AIDALLA
MULELI KAUPAN VIEREISELLÄ AIDALLA

Puoliltapäivin löytyi (Kirsi) jälleen uusi tulipäähippiäinen, nyt koiras. Oli erittäin vilkas ja aktiivinen ruokaillen Kesnäsin länsirannan matalissa kasveissa rantakivien välissä. Jo neljäs täällä tänä syksynä. Utössä on 15 vuoden aikana nähty tulipää aiemmin vain 4 kertaa, nyt yhtäkkiä 4 yksilöä kuukauden sisällä. Itse uskon, että – vaikka joku yksilö voi olla jo Suomen pesimäkantaakin – niin koko lokakuun jatkunut lämmin ja voimakas etelävirtaus on voinut tuoda meren yli lintuja tänne eteläsaaristoon – kuukauden aikana on nähty jo 12 yksilöä Pori-Virolahti rantakaistalla, eniten juuri Utössä. Jos olisivat ainoastaan Suomen pesimäkantaa, niin olettaisi niitä näkyvän täällä joskus keväälläkin, mutta kattavasta havainnoinnista huolimatta Utöstä ei ole yhtään keväthavaintoa. No, arvailujahan nuo lintujen alkuperät paljolti ovat. Nisulan Kirsi lähti iltapäivällä mantereelle ja Ulla Åke saapui saareen lintureissulle.

KESNÄSIN KOIRAS TULIPÄÄHIPPIÄINEN
KESNÄSIN KOIRAS TULIPÄÄHIPPIÄINEN

Uusimmat kuvat näkyvät isompina tiedostoina täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...