Tuulista ja sadetta

Maanantaina 26.9.2022 lähestyvä matalapaine nosti tuulta – aamulla eteläkaakosta 6 ja illansuussa jo 12 m/s. Puolipilvistä, mutta aamulla ja illalla sadettakin. Lämpöä oli 14 astetta. Staijia aamulla runsas tunti, mutta nyt merimuutto oli lopahtanut. Kierrettiin saarta, Kesnäs vähän huonommin. Mainittavimpia havaintoja olivat mm. 4 Gaviaa, 5 metsähanhea, 5 valkoposkihanhea, 20 jouhisorsaa, 7 harmaahaikaraa, 5 tuulihaukkaa, 7 varpushaukkaa, 2 ampuhaukkaa, 4 sinisuohaukkaa, hiirihaukka ja kalasääski. Muista mainittakoon lehtokurppa, 2 taivaanvuohta, valkoviklo, 10 suokukkoa, 2 suosirriä, 5 tylliä, isolepinkäinen, 7 kivitaskua, 2 hernekerttua, keltavästäräkki ja 4 lapinsirkkua. Päivällä lähtivät mantereelle Rautasen Jouni sekä Lahdenpäät, myös Outin täytyi lähteä Hesaan käymään.

PIKKUSIEPOT ALKAVAT JO LOPPUA (Kuva: Outi Sarjakoski)
PIKKUSIEPOT ALKAVAT JO LOPPUA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tiistaina 27.9.2022 oli aamu ja aamupäivä paksua pilveä ja saatiin vähän sadettakin, iltapäivällä oli selkeää ja lämpöä 15 astetta. Kaakkoistuuli oli aika reipasta, 10-13 m/s, puuskissa enemmänkin. Staijia aamulla vajaa pari tuntia ja saarikomppausta. Nähtiin mm. 2 laulujoutsenta, 7 harmaahaikaraa, 58 valkoposkihanhea, 37 metsähanhea, 2 tundrahanhea, suopöllö, 7 varpushaukkaa, 7 tuulihaukkaa, ad muuttohaukka, ampuhaukka ja 2 sinisuohaukkaa.

TILTALTTEJA ON JO PALJON ENEMMÄN KUIN PAJULINTUJA
TILTALTTEJA ON JO SELVÄSTI ENEMMÄN KUIN PAJULINTUJA

Kahlaajia oli lehtokurppa, kapustarinta, taivaanvuohi, valkoviklo ja 13 suokukkoa, jouhisorsia 32 ja Fladanin rannasta löytyi talvipukuinen mustakurkku-uikku. Lisäksi nähtiin mm. ruokokerttunen, hernekerttu, 2 harmaasieppoa ja 4 leppälintua. Pikkulintuja, lähinnä hippiäisiä, punarintoja ja tiltaltteja on jonkin verran, mutta kunnon pikkulinturynnistystä vielä odotellaan.

MUSTAKURKKU-UIKKU KYLÄN RANNASSA
MUSTAKURKKU-UIKKU KYLÄN RANNASSA

Keskiviikkona 28.9.2022 oli koleaa – kovaa (11-14 m/s) itätuulta koko päivä, lämpöä 13 astetta ja puolipilvistä. Staijia taas pari tuntia aamulla luotsiaseman suojassa ja kompattiin saarta Kesnäsiä lukuun ottamatta. Muutolla nähtiin mm. kuikka, harmaahaikara, 96 kurkea, 112 valkoposkihanhea, 35 A/B, 16 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, ampuhaukka, nuori muuttohaukka, 4 sinisuohaukkaa ja 1kv arosuohaukka, joka teki hienosti saarikierroksen myötävalossa ennen lähtöään merelle länteen. Kaikki ehtivät nähdä tämän Japin löytämän linnun.

TUULIHAUKKA ON VARPUSHAUKAN JÄLKEEN YLEISIN PETOLINTU
TUULIHAUKKA ON VARPUSHAUKAN JÄLKEEN YLEISIN PETOLINTU

Muita havaintoja olivat mm. 2 kapustarintaa, 11 suokukkoa, taivaanvuohi, valkoviklo, isolepinkäinen, 2 käpytikkaa ja pikkulintuja mm. kangaskiuru, lapinsirkku, harmaasieppo, 2 keltavästäräkkiä, syksyn ekat 2 punatulkkua sekä Varesvuon Markuksen Enkärillä näkemä heinikossa piilotteleva pensassirkkalintu. Mantereelle lähtivät iltapäivällä Japi, Knaapi, Laitinen, Rämänen ja Tammelin, saareen saapui uutta lintuväkeä ainakin Gamlingarna (Hannu Hilke, Rolf Karlson ja Timo Nurmi) sekä Tatu Sikkinen ja Jarmo Lehtinen.

LEPPÄLINTUJA ON VIELÄ OLLUT PÄIVITTÄIN
LEPPÄLINTUJA ON VIELÄ OLLUT PÄIVITTÄIN

Uusimmat kuvat nähtävissä isompina tiedostoina (klikkaa auki) täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...