Tuulta, lintuja ja lintuharrastajia

Torstaina 6.10.2016 sama koillispasaati jatkui – 10-15 m/s koko päivän, taivas oli ohuessa yläpilvessä ja lämpöä oli runsaat 10 astetta. Staijia aamulla pari tuntia ja koko saaren komppausta. Nähtiin mm. sepelhanhi edelleen, lapasotka, 3 harmaahaikaraa, kanahaukka, 19 varpushaukkaa, 2 hiirihaukkaa, piekana ja sarvipöllö. Kahlaajia oli vielä 2 kapustarintaa, 2 suokukkoa ja 3 taivaanvuohta. Pikkulintuja oli ajankohtaan nähden ”tavanomaisesti”, mm. kangaskiuru, 2 haarapääskyä, 25 tilheä, 34 peukaloista, 140 punarintaa, 80 punatulkkua, 3 leppälintua, 2 mustapääkerttua, 7 tiltalttia, pajulintu, 2 pikkusieppoa, 30 pyrstötiaista, 20 kuusitiaista ja isolepinkäinen.

YKSINÄINEN VANHA SEPELHANHI VIIHTYY UTÖN RANNOILLA
YKSINÄINEN VANHA SEPELHANHI VIIHTYY UTÖN RANNOILLA

Iltapäivällä meidän saunalla näyttäytyi kiven päällä vinosti takaapäin pienen hetken luscinia – pysty asento, pitkät jalat, voimakas valkea skj. Käänsin kameran lintua kohti ja – se oli hävinnyt kirsikkapensaikon sisään. Odotin lähes 2 tuntia, ei uutta havaintoa. En nähnyt linnulla sinirinnan pyrstökuvioita mutta ehkä tilanne oli vain liian lyhyt… Illalla saareen saapui lisää lintuporukkaa 5-6 henkeä, mm. Kivisen Kaisa.

PIKKUSIEPPOJA ON VIELÄ PÄIVITTÄIN
PIKKUSIEPPOJA ON VIELÄ PÄIVITTÄIN

Perjantaina 7.10.2016 jatkui sitkeä koillistuuli, 10-14 m/s, ja lämpöä oli 10 astetta. Taivas oli selkeä mutta illalla alkoi pilvistyä. Staijia vajaat kolme tuntia ja koko saaren kierros. Nähtiin mm. 2 kuikkaa, sepelhanhi, valkoposkihanhi, harmaahaikara, sinisuohaukka, piekana, 15 varpushaukkaa, kanahaukka, tundrakurmitsa, suokukko ja 4 taivaanvuohta. Saaressa oli mm. 2 isolepinkäistä, 2 kangaskiurua, 2 haarapääskyä, 2 luotokirvistä, leppälintu, pikkusieppo, 5 tiltalttia, mustapääkerttu, 67 pyrstötiaista, 25 kulorastasta, 30 tilheä, 25 peukaloista ja 165 punatulkkua. Päivän laji oli Kaisan puolenpäivän aikaan löytämä hippiäisuunilintu, joka pariin otteeseen oli kohtuullisesti näkyvillä koulun pihan reunapuissa ja tyrnipuskissa. Tapansa mukaan pro oli vilkas ja kähmy, ääntä ei kuultu kertaakaan. Kuusiston Kimmo ja Saarnion Japi lähtivät aamulaivalla mantereelle, iltalaivalla saapuivat Lindroosin Tomppa, Kormanon Hannu, Lundenin Jokke, Tapani Missonen ja Jouko Vuokko.

HIPPIÄISUUNILINTU KOULUN TYRNEISSÄ
HIPPIÄISUUNILINTU KOULUN TYRNEISSÄ

Lauantaina 8.10.2016 koillistuuli puhkui sitkeästi 10-16 m/s, taivas oli puolipilvinen ja lämpöä oli 10 astetta. Staijia aamulla luotsiasemalla ja koko saaren komppaus tuottivat muuttavana mm. 53 valkoposkihanhea, 94 metsähanhea, 27 tundrahanhea ja 130 määrittämätöntä hanhea, lisäksi tuulihaukka ja 7 varpushaukkaa. Saaressa nähtiin mm. sepelhanhi edelleen, harmaahaikara, tundrakurmitsa, 2 taivaanvuohta, vuoden eka helmipöllö (Gamla Postenin männyissä), 3 kangaskiurua, 2 haarapääskyä, 30 pyrstötiaista, 30 peukaloista, luotokirvinen, leppälintu, pikkusieppo ja 2 mustapääkerttua. Mantereelle lähtivät aamulaivalla Hilke, Nurmi, Baarman, Karlsson, Varesvuo ja kolarilaiset ornit ja iltalaivalla saapuivat mm. Jari Lagerroos, Kari Kekki, Antero Topp, Timo Helske, Seppo Sällylä, Päivi ja Riku Lumiaro ja Kuusiston Kimmo. Kyllä lintuväkeä käy nyt tiuhaan, toivottavasti katsottavaa riittää… Illalla levisi kaakosta heikko saderintama Utön ylle.

HELMIPÖLLÖ KILLISTELI GAMLA POSTENIN MÄNNYISSÄ
HELMIPÖLLÖ KILLISTELI GAMLA POSTENIN MÄNNYISSÄ

Sunnuntaina 9.10.2016 jatkui kova koillistuuli, voimaa oli 12-16 m/s. Taivas oli tänään pilvessä ja aamupäivällä sateli ajoittain tihkua, näkyvyys kuitenkin pääosin hyvä. Lämpöä oli 9 astetta. Staijia pitkin päivää ja koko saari kompattiin. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 2 laulujoutsenta, 34 metsähanhea, 195 valkoposkihanhea, 164 sepelhanhea ja 90 määrittämätöntä hanhea, lisäksi 105 allia, 19 mustalintua, harmaahaikara, syksyn eka uivelo ja 4 varpushaukkaa. Saaressa oli niukemmin lintuja kuin edellisinä päivinä, mainittavimmat olivat 2 tundrakurmitsaa, jänkäkurppa, haarapääsky, myöhäinen törmäpääsky, isolepinkäinen, 3 kangaskiurua, leppälintu, pikkusieppo, mustapääkerttu, 2 tiltalttia, tundraurpiainen ja 20 pyrstötiaista. Päivän yllätys oli myöhäinen kuhankeittäjä, joka löytyi iltapäivällä lammashaasta omenia syömästä – ehkäpä nuori koiras. Kaikki ehtivät linnun nähdä ennen kuin se taisi pelästyä isoa katsojajoukkoa ja katosi. Mantereelle lähtivät päivällä mm. Kormano, Lindroos ja Kaisa Kivinen.

NÄIN LINNUN MUTTA EN ITSE EHTINYT OTTAA KUVAA - LUNDENIN JOUKO YSTÄVÄLLISESTI LAINASI KUVAN TÄMÄN PÄIVÄN KUHANKEITTÄJÄSTÄ. JOKKELLE KIITOKSET!
NÄIN LINNUN MUTTA EN ITSE EHTINYT OTTAA KUVAA – LUNDENIN JOUKO YSTÄVÄLLISESTI LAINASI KUVAN TÄMÄN PÄIVÄN KUHANKEITTÄJÄSTÄ. JOKKELLE KIITOKSET!
PUNAKYLKIRASTAIDEN MUUTTO ALKAA JO HIIPUA
PUNAKYLKIRASTAIDEN MUUTTO ALKAA JO HIIPUA

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...