Tyyntä ja myrskyä Utössä

Viikonloppuna pääsimme Outin kanssa lähtemään Utöseen vasta lauantaina 13.3.2010, sillä perjantai-illalla olin Suomen Luonnonvalokuvaajien Talvipäivillä Nurmijärvellä pitämässä esitystä Utöstä ja sen linnuista. Lauantai oli pilvetön, tuuli lännessä 5 m/s ja pakkasta pari astetta. Nauvossa teimme ruokaostoksia ja kahviteltiin, m/s Eivor puski jäiden läpi Pärnäisiin vähän myöhässä ja lähti takaisin Utöseen päin klo 14.15. Perille saavuimme klo 19.30, matkalla poikettiin Nötöseen ja Jurmoon. Paksujen jääkenttien keskellä ei lintuja näkynyt mutta 7 jäällä juossutta peuraa, väylän reunalla makoillut hylje sekä jääuomassa vastaan tulleet pari tankkeria tarjosivat katsottavaa kauniiden talvimaisemien lisäksi. Utö luona olikin jo paljon avovettä – jännittävää katsoa mitä vesilintuja huomenna löytyy. Talossa oli kodikasta ja mukavan lämmintä, vedet juoksivat normaalisti. Brita kertoi, että tänään oli saareen ilmestynyt kevään ensimmäinen kottarainen ja lehtopöllökin edelleen päivystää männikön nurkilla.

kiisla
Pikkurari – määrittämätön kiisla – puski jäissä vastaan

Sunnuntaiaamulla 14.3.2010 talvi piti edelleen tiukasti otettaan – navakka 10 m/s luoteistuuli, pakkasta -4 astetta ja taivaalta muutama lumihiutale. Taivas selkeni pian aurinkoiseksi mutta tuuli voimistui peräti 17 m/s ja heikkeni vasta illalla. Rajun tuulen takia kylmää ja lumi pöllysi naamalle joka paikassa. Oltiin kuitenkin ulkona koko päivä, Outi kävi hiihtämässäkin koillispuolen luodoilla. Toisaalta meri oli auki länsi-, etelä- ja itäpuoleltakin ja pohjoisessa kiintojää alkaa Bokullan luota. Satamalahti oli vielä tukevassa jäässä. Staijausta ja vähän kiertelyä, kevät vaan etenee kovin verkkaisesti tällaisilla keleillä. Merellä näkyi 7 merimetsoa, 18 kyhmyjoutsenta, 35 tukkasotkaa (itärannalla), 4 lapasotkaa, n. 220 allia, peräti 28 (!) pilkkasiipeä paikallisena koko päivän Pattskärin eteläkärjessä, n. 120 telkkää, uivelo-koiras, 25 isokoskeloa, 11 tukkakoskeloa ja 6 riskilää (joista 1 jp). Lisäksi iltapäivällä eteläkärkeen ilmestyi kevään ensimmäinen koiras-haahka. Aina yhtä sykähdyttävä tämä kevään eka! Lumisessa saaressa oli hiljaista – vain mm. käpytikka, 6 mustarastasta, räkättirastas, 6+1 muuttavaa naakkaa, kottarainen, vihervarpunen ja muuttava pulmunen. Lehtopöllöä ei löytynyt yrityksestä huolimatta, ehkä vaan piileskeli jossain hyvässä tuulensuojassa.

jorppeli
Maisemat olivat mitä hienoimmat kirkkaassa ”kevät”säässä

Maanantai 15.3.2010 valkeni pilvettömänä ja kirkkaana, pakkasta 7 astetta ja pohjoistuuli oli rauhoittunut 4 m/s. Aamulla levisi kuitenkin sumu, joka pudotti hetkessä lämpötilan -12 asteeseen, sumun hälvettyä kuitenkin mitä upein päivä: lähes tyventä, aurinkoa ja pakkasta 4 astetta. Heikkotuulinen pakkasyö oli jäädyttänyt laajat alueet taas ohueen jääpeitteeseen. Ulkoiltiin koko päivä ja staijaustakin lähes kolme tuntia – näkyi mm. 18 merimetsoa, n. 60 tukkasotkaa, 3 lapasotkaa, 2 haahkakoirasta, n. 60 allia, n. 320 telkkää, koiras-uivelo, n. 35 isokoskeloa, 6 tukkakoskeloa ja riskilä. Merikotkia oli ainakin 6, kalalokki, 15 merilokkia, käpytikka, 3 mustarastasta ja 7 muuttavaa naakkaa. Museon luona näkyi jälleen saaressa talvehtinut rautiainen – sitkeä yksilö. Illansuussa Vili löysi vielä saaressa yhä viihtyvän lehtopöllön koulun läheltä ja itse näimme vakioasukkaat, 2 huuhkajaa, istumassa hämärissä Ormskärin tykin päällä.

ratia
Rautiainen on selvinnyt saaressa ankarasta talvesta

Tiistaina 16.3.2010 oli aika palata mantereelle. Aamulla pakkasta taas 7 astetta ja sumua mutta myöhemmin selkeni, länsituulta 2-3 m/s. Outi hiihteli Ormskärissä ennen lähtöä, itse komppasin kylää ja vähän staijailin merelle. Tänään näkyi mm. 10 (7/3) haahkaa, 2 uiveloa (1/1), n. 350 telkkää, n. 90 allia, 11 merikotkaa, n. 35 merilokkia, kottarainen, 2+1 uuttukyyhkyä ja rautiainen edelleen. Vili näki iltapäivällä jo ensimmäiset kiurutkin. Mantereelle lähdettiin klo 13.15, tällä kertaa hinaaja Kalkke’lla, joka kulki Eivorin sijasta avaamassa yhä tiukassa jäässä olevaa väylää. Kalkke kulkikin ripeää vauhtia ja vaikka käytiin Jurmossa ja Aspössä niin Pärnäisiin saavuttiin klo 17.30 ja Turussa oltiin klo 19.30 maissa hienon kevättalven reissun päätteeksi. Kohta taas uudelleen saareen… Mainittakoon vielä, että valokuvien mukaan myös Aspön kylässä oleskelee nyt punertavan värimuodon lehtopöllö!

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...