Ukkosta ja tuultakin

Torstaina 26.7.2018 lämpö nousi 27 asteeseen, lähes tyventä koko päivän ja pilvetöntä. Taas aamulla meristaijia vajaa 2 tuntia luotsiasemalla ja illalla tehtiin itäosassa kierros, muuten varjossa viihtymistä. Näkyi mm. 19 ruokkia, 86 riskilää, 3 käpytikkaa, 5 valkovikloa, 18 liroa, suosirri ja 3 kultarintaa (lentopoikasia).

LIRO ON TÄMÄN AJANKOHDAN YLEISIN KAHLAAJA
LIRO ON TÄMÄN AJANKOHDAN YLEISIN KAHLAAJA

Perjantaina 27.7.2018 oli edelleen aurinkoista ja lämmintä (27 astetta), mutta 5 m/s pohjoistuuli viilensi hiukan päivällä. Staijia tunti luotsiasemalla ja illansuussa käynti itäosassa, muuten oltiin kotinurkilla – yllätysvieraita jne.  Lintuja näkyi mm. 7 ruokkia, ensimmäiset syysmuuttavat merimetsot (13 yks), tuulihaukka, käki ja kahlaajia mm. 8 valkovikloa, mustaviklo, 5 suokukkoa, 14 liroa, 6 pikkukuovia, suosirri, töyhtöhyyppä ja komea vp punakuiri. Illalla yritettiin kuvata kuunpimennystä, mutta pieleen meni, sillä koko itäkaakkoinen taivaanranta oli pilvien peitossa. Kuu tuli kuulemma näkyviin vasta reilusti puolen yön jälkeen, jolloin me oltiin jo unten mailla. Kalle Larsson saapui illalla saareen puolisonsa kanssa.

UTÖN KAAKKOISPUOLELLA PESII NYKYÄÄN MUUTAMA SELKÄLOKKIPARI
UTÖN KAAKKOISPUOLELLA PESII NYKYÄÄN MUUTAMA SELKÄLOKKIPARI

Lauantaina 28.7.2018 oli vaihteeksi kova itätuuli, koko päivän 14-19 m/s, ja sen myötä huviveneitä oli selvästi vähemmän kuin aiempina päivinä. Lämpöä oli edelleen 26 astetta, taivas puolipilvinen. Staijia aamulla vajaa pari tuntia luotsiasemalla, iltapäivällä tehtiin itäosan kierros. Lintuja havaittiin mm. 3 ruokkia, törmäpääsky, 3 luotokirvistä ja 2 tukkakoskelopoikuetta, joissa 4 ja toisessa peräti 17 poikasta. Muuttokahlaajia nähtiin 7 valkovikloa, 14 liroa, 2 mustavikloa, 2 töyhtöhyyppää, 3 taivaanvuohta, 4 suosirriä ja komea, vielä lähes jp, tundrakurmitsa.

TUNDRAKURMITSA ON HIENON NÄKÖINEN KAHLAAJA
TUNDRAKURMITSA ON HIENON NÄKÖINEN KAHLAAJA

Sunnuntaina 29.7.2018 saatiin pitkästä aikaa jonkin aikaa sadetta, kun ukkosrintama pyyhkäisi päivällä saaren yli. Tuuli oli itäkaakosta 10-12 m/s ja lämpöä 23 astetta. Aamulla tunti meristaijia luotsiasemalla, mutta näkyvyys oli aika utuinen. Itäosa kierrettiin iltapäivällä. Nähtiin mm. 5 ruokkia, 24 merimetsoa, tuulihaukka, käpytikka ja muuttokahlaajia 6 valkovikloa, 11 liroa, suokukko, 2 töyhtöhyyppää, 4 pikkukuovia ja 3 suosirriä. Sirrien vähyys on edelleen ihmetyksen aihe, muutenkin vielä kovin hiljaista muuttorintamalla. Larssonit lähtivät tänään mantereelle, muutenkin kesäturistien määrä alkaa jo olennaisesti vähentyä.

MUSTAVIKLOT KAHLAAVAT USEIN VATSAA MYÖTEN VEDESSÄ, TÄSSÄ NUORI LINTU
MUSTAVIKLOT KAHLAAVAT USEIN VATSAA MYÖTEN VEDESSÄ, TÄSSÄ NUORI LINTU

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...