Upea nähtävyys- ja lintukierros Punaisella merellä

Lauantaina 5.1.2008 aloitimme Outin kanssa lomareissun Punaiselle Merelle, kulkuvälineenä ensin Air Finlandin lento (ajallaan!) Egyptiin, Sharm El Sheikh’iin eli Siinain niemimaan eteläkärkeen. Matkakumppaneinamme olivat Nurmen Jukka ja Marja sekä Joel – mukava saada tuttuja matkaan. Outin kanssa vietettiin yö Nummella ja ajettiin aamulla Helsingin lentoasemalle. Kone lähti klo 9.20, Punaisen meren rannalle laskeuduttiin klo 15 maissa. Melko helppojen muodollisuuksien jälkeen matkattiin bussilla satamaan, jossa m/s Kristina Regina jo odotteli. Tavarat sisään ja kannelle, sitten pakollinen pelastusinfo, maittava illallinen ja kapteenin vastaanotto. Lintuja nähtiin matkalla satamaan mm. 2 hiirihaukkaa ja 2 tuulihaukkaa. Iltapäiväkahvit juotiin kannella auringonlaskua ja kirkasta taivasta ihmetellen, lämpöä oli 21 astetta. Satamassa nähtiin mm. 3-4 valkosilmälokkia ja saman verran kalasääskiä, joista yksi laskeutui yöpymään laivamme mastoon! Kamerat raksuivat ja kalasääski pysyi paikalla sitkeästi myöhään iltaan ja illan pimeydessä jäi edelleen paikalleen vaikka laivamme matkasi jo avomerellä kohti mustaa Afrikkaa.. Mustaa taivasta ja tähtiä vasten heijastuva ja merellä keinuva kalasääski oli illan ehdoton stara!

pandaari

Sunnuntaita 6.1.2008 vasten yöllä laiva keinui mukavasti ja aamuksi saavuimme Afrikan rannikolle, Egyptin Safagaan. Jukka, Marja ja Joel lähtivät varhain Luxorin retkelle, me Outin kanssa – Luxorissa käyneinä – jäimme viettämään aurinkoista päivää Punaisen meren rannalle, Hurghadan eteläosaan Coral Sea-hotellin alueelle. Aika kului leppoisasti kauniissa puutarhassa, hiekkarannalla löhöten sekä lintuja katsellen ja hieman kuvatenkin. Hotellialueella nähtiin mm. 6 sinirintaa, mustapäätasku, pensastasku, hernekerttu, samettipääkerttuja, kuningaskalastaja, n. 80 lehmähaikaraa, n. 10 tiltalttia, n. 70 etelän/aroharmaalokkia, 5 tuulihaukkaa ja yli 100 västäräkkiä. Laivalle palasimme klo 16 maissa ja kannelta syntyi vielä kuvia valkosilmälokeista (n. 20 yks) ja intianvariksista (n. 15 yks). Ohi lensi myös pikkutöyhtötiira. Pimeän tultua kävimme vielä saunassa, syömässä ja uni tuli silmään aikaisin – naama punotti auringosta, olihan koko päivä aurinkoinen ja lämpöä n. 21 astetta.

valkosilma
intianvaris

Maanantaina 7.1.2008 oli edelleen kova N-tuuli, nyt 15-16 m/s. Laiva keinahteli yöllä kun matkasimme kohti Aqabaa, jonne saavuimme klo 12.30. Päivä oli kauniin aurinkoinen ja lämmin mutta tuuli sopivasti viilensi ihoa. Aamu alkoi kuohuviiniaamiaisella, tyylikkäästi. Jukka, Marja ja Joel olivat tyytyväisiä eiliseen Luxorin matkaan, Jukka oli kuvannut aavikkotulkkuja (n.10 yks) Kuninkaiden laaksossa ja nähnyt mm. 3 pikkumehiläissyöjää, 5 kirjokalastajaa, 3 liitohaukkaa, 3 kalottitaskua, vaaleita tervapääskyjä ja n. 30 kynsihyyppää. Aqabaan saavuttuamme lähdimme Outin kanssa n. 5 tunnin kävelylle kaupunkiin ja Jukka, Marja ja Joel suunnistivat jeeppisafarille Wadi Rum’in autiomaahan. Wadi Rum’issa oli näkynyt mm. 2 aavikkokiurua, kalottitasku ja surutasku. Kaupungissa ja rannan puistoissa näimme Outin kanssa (ja kuvasimmekin) mm. virtavästäräkin, lapinkirvisen, coutelli-alalajin vuorikirvisen, 2 peltotulkkua (itselleni uusi WP-laji), lähes 100 intianvarista, 8 kauluskaijaa, kuningaskalastajan ja yllättäen järripeipon. Kaiken huipuksi löysimme vielä kirvisen, joka kuvieni perusteella näytti olevan japonicus-alalajin tuhkakirvinen! Osoittautui myöhemmin uudeksi lajiksi Jordanialle, jonka maan RK myöhemmin hyväksyi ja kuvani julkaistiin Birding World’issä. Viihdyimme kaupungilla, ihmiset olivat ystävällisiä ja Outi löysi basaareistakin idänmausteita, teetä ja kahvia. Kaupungilla oli yllättävän paljon väkeä, jonka syynä oli vapaapäivä – täällä vietettiin vasta viime yönä kuukierron mukaista islamilaista uutta vuotta. Kävelyä meille kertyi n. 10 km, kääntöpisteenämme oli Eilatin puoleisessa reunassa ollut hieno Intercontinental hotelli. Laivalla tapasin aamulla kolmannenkin lintumiehen, Saunamäen Pertin, jonka kanssa edellinen tapaaminen olikin Utössä marraskuisen idulin parissa. Illastettiin taas makoisasti ennen makeita unia Eilatin valojen välkkyessä vastarannalla.

peltotulkku

Tiistaina 8.1.2008 heräsimme jo klo 6, saman tien aamiaiselle ja klo 7.30 lähdettiin isolla joukolla kohti Petraa – nabatealaisten muinaista kalliokaupunkia. Matka kesti pari tuntia ja Petraan kävelyä oli n. 4 km. Upean hieno paikka! Käsittämättömän hienoja kallioon louhittuja temppeleitä, hautakammioita, luostari, teatteri jne. Kalliot hehkuivat eri väreissä ja jyrkänteiden välissä kulkevan rotkotien (The Siq) seinämät tuntuivat kaatuvan päälle. Lintujakin löydettiin Jukan kanssa hienosti: 7 surutaskua, 2 mustapyrstötaskua, ainakin 6 lyhytpyrstökorppia, varpushaukka, 2 sinirastasta, hietatuhkakerttu, aavikkokiuru, n. 10 hemppoa, mustaleppälintu, 4 arabianbulbulia ja sokerina pohjalla ainakin 7 (2k5n) rotkopunavarpusta (Carpodacus synoicus)! Kamera raksutti taas ahkerasti. Söimme hyvän lounaan kunnes kävelimme saman 4 km matkan takaisin, nyt ylämäkeen. Paluumatkamme alkoi klo 16 ja laivalle Aqabaan saavuttiin iltakuudelta. Jukan kanssa laitettiin vielä lintukuvia illallisen jälkeen, samalla kun laivamme matkasi jo Aqabanlahtea etelään kohti Siinaita ja sieltä edelleen Punaista merta pitkin kohti Suezia. Uni maittoi taas hienon retki- ja lintupäivän jälkeen, Petran linnuistahan kertyi itselleni peräti 4 uutta WP-lajia.

surutasku
rotkopuna

Keskiviikkona 9.1.2008 oli meripäivä – matkasimme lempeää vauhtia kohti Suezin kanavan eteläpäätä johon saavuttiin yöllä. Päivä merellä oli aurinkoinen, aamu lähes tyven mutta myöhemmin nousi taas yli 12 m/s pohjoistuuli ja tuulitakki oli tarpeen kannella. Kiireetöntä oleskelua laivalla, Jukan kanssa istuttiin pitkään myötävalon puolella ja tapitettiin merta. Lintuja niukasti mutta jotain kuitenkin: selkälokkeja 2-3, cachinnas-tyyppisiä harmaalokkeja ainakin 7, kaitanokkalokkeja 3 ja valkosilmälokki. Päivän paras oli kuitenkin aivan laivan läheltä kovaa vauhtia myötätuuleen lentänyt ruskosuula! Taas uusi WP-laji… Valitettavasti emme kameroinemme ehtineet tilanteeseen. Erikoinen lintunäky koettiin vielä illalla pimeässä kun laivan valoissa, aivan kylkien vierellä, vastatuuleen ponnisteli parvi kaitanokkalokkeja – enimmillään ainakin 24 yksilöä – laivaa seuraten eteenpäin. Illalla nautittiin arabialainen illallinen ja tyylin mukaan olimme toki itsekin pukeutuneet, Outi pääsi/joutui jopa pukukilpailun finaaliin. Uneen vaivuttiin vähän ennen Suezin kanavaa.
Torstaina 10.1.2008 oli retkipäivä Kairoon pyramideille ja egyptiläiseen museoon. Aamiaiselle mentiin jo klo 05.45 ja lähtö oli klo 07.00, yöllisen sateen jälkeen. Päivä pysyi pilvipoutaisena, tosin pyramideilla saatiin muutama sadepisara. Noin kahden tunnin ajomatka toi meidät Kairon keskustan hullunmyllyyn, 17 miljoonan ihmisen asuttaman suurkaupungin liikenne oli meikäläisittäin kaoottista. Päästiin kuitenkin egyptiläisen museon sisään ja kierrettiin pari tuntia katsomassa mm. Rosettan kivi, Ekhnatonin patsaat ja ennen kaikkea Tutankhamonin valtaisat kulta-aarteet, hienoimpana kuolinnaamio. Hyvät oppaamme takasivat hienon elämyksen. Seuraavana oli vuorossa lounas Niilin rannan jokilaivassa ja samalla kuvasimme Jukan kanssa joitakin ympärillä hyörineistä linnuista. Paikalla nähtiin mm. 2 rääkkähaikaraa, n. 10 silkkihaikaraa, n. 250 ylilentävää merimetsoa, harjalintu, 2 liejukanaa ja 3 kirjokalastajaa. Punavatsaisia savignii-tyypin haarapääskyjä nähtiin myös useita, myöhemmin myös pyramideilla lisää.

vuorikotka
aavikkotasku

Lounaspaikasta ajettiin sitten Gizan pyramideille, kaupungin länsireunalle, ja turisteja riitti. Mutta kyllä riitti nähtävääkin. Pyramidit olivat upean kolossaalisia ja vaikuttavia. Kävimme tietysti myös pyramideja vartioivalla Sfinksillä. Lintujakin nähtiin vaikka vierailuaika oli harmillisen lyhyt – mm. paikallisena hyörinyt ad-vuorikotka (istuskeli Kefrenin pyramidin yläosissa), aavikkotasku (ko-operatiivinen koirasyksilö!) ja n. 40 ylilentänyttä haarahaukkaa. Muuten lajisto oli lähinnä kesykyyhkyjä. Pyramideilta matkattiin läheiseen papyruskauppaan ja sieltä lähdimme auringon jo laskiessa kohti Suezia, jonne tilausbussimme saapuivat klo 19.30 illalla. Pitkä reissu mutta kaiken vaivan arvoinen. Illallisen jälkeen olimmekin taas jo merellä matkalla kohti Siinain eteläkärkeä, Sharm El Sheikh’iä. Eilisillan tapaan laivaa seurasi parvi kaitanokkalokkeja, nyt enimmillään 12 yksilöä.

kalottitasku

Perjantaina 11.1.2008 heräsimme merellä, tuuli oli navakka pohjoinen ja laiva myös keinui kohtalaisesti. Kuohuviiniaamiainen maistui ja oleskeltiin kannella merelle kiikaroiden – lintuja niukasti, vain 3-4 cachinnas-tyyppistä harmaalokkia. Sharm El Sheikh’iin saavuttiin puolenpäivän aikaan ja Jukan, Marjan ja Joelin kanssa lähdimme kävelylle kaupungin suuntaan täysin aavistamatta kuinka hieno lintupäivä tästä vielä ehti tulla! Sataman itäpuoleinen lahti tarjosi kuningaskalastajan mutta Jukan kanssa lähdimme kapuamaan sataman pohjoispuoleisille kukkuloille. Arohiirihaukka tuli Punaiselta mereltä ja laskeutui kukkuloiden juurelle, muuten oli hiljaista. Laskeuduimme alas leveään rotkoon ja nythän alkoi yhtäkkiä löytyä tosi mielenkiintoisia lintuja – ensimmäisenä kalottitasku, joita laaksossa oli kaikkiaan 5 yksilöä, niistä yksi 2-kv lintu. Surutaskuja oli paikalla 2 ja hiekkakasojen päältä löytyi hyörimästä myös naaras-hupputasku – jo 5. taskulaji tällä viikolla. Laakson päällä kierteli pitkään 2-kv arohiirihaukka sekä n. 10 kalliopääskyä. Varsinainen yllätys oli kuitenkin lähes jaloista lentoon pyrähtäneet 3 pitsihietakyyhkyä (Pterocles lichtensteinii), jotka laskeutuivat vain n. 100 metrin päähän meistä. Lähestyimme varovasti ja onnistuimme saamaan kaikista yksilöistä (koiras ja 2 naarasta) mainiot kuvat – yleensä erittäin hankalasti löydettävä ja kuvattava laji! Kaikki laakson taskut tuli myös kuvattua ja tyytyväisinä hykerrellen palasimme laivalle vähän ennen auringonlaskua. Iltapäivä tuotti minulle taas pari uutta WP-lajia. Maittavan illallisen jälkeen keräännyimme klo 21 läksiäistilaisuuteen, jota isännöi kapteeni. Illalla pakattiin jo laukkuja huomista Suomeen lähtöä varten.

pitsihieta

Lauantaina 12.1.2008 oli edessä paluulento Suomeen. Aamupäivällä ehdittiin kuitenkin tehdä vielä yksi retki eli käytiin lasipohjaveneillä katsomassa koralleja ja värikkäitä Punaisen meren kaloja. Laivalle palattiin klo 11 ja puoliltapäivin oli lähtö lentokentälle. Aamulla ehdittiin hetki kiikaroida laivalta, satamassa hyöri mm. 4 valkosilmälokkia, 3 cachinnas-tyyppistä harmaalokkia ja 2 kalasääskeä. Lento Suomeen lähti klo 15.35 ja Hesaan saavuttiin klo 20.45. Täällä ei talvi ollut edistynyt lainkaan – lämpöä +4 astetta ja vesisadetta, ei lunta. Laukut siis vaan hihnalta ja Nummen talon kautta kotiin Turkuun, jossa oltiin klo 00.20 upean hienon matkan päätteeksi!

Lisää kirjoituksia

Merimatka Norjan rannikkoreitillä

Perjantaina 30.8.2024 pakattiin aamulla laukkuja sekä kamera- ja kiikarijuttuja, sillä klo 11 aikoihin...

Mantereelle

Maanantaina 26.8.2024 oli pilvetöntä ja lämpöä 19 astetta. Länsilounainen tuuli oli edelleen reipasta,...

Venehommia ja flunssaa

Torstaina 22.8.2024 oli pitkään pilvistä ja kosteaa yöllisen sateen jälkeen, mutta iltapäivällä selkeni...

Orastavaa petolintumuuttoa

Maanantaina 19.8.2024 oli aurinkoista, lämpöä 19 astetta ja länsituulta 6-7 m/s. Staiji jäi...

Sirkkubongaukset jatkuvat

Torstaina 15.8.2024 oli puolipilvistä, lämpöä 21 astetta ja etelätuulta 5-9 m/s. Staijia aamulla...

Käynti Pyhämaalla

Maanantaina 12.8.2024 toimitin Swarovskin kiikarini postiin, lähtevät korjaukseen tehtaalle Itävaltaan. Puolen päivän jälkeen...