Utön sepelimylly jauhaa taas!

Tiistaina 14.5.2013 oli aika palata Utöhön hienon Norjan matkan jälkeen. Ajelin aamulla Nauvoon (pikainen kahvi Kaarinassa..) ja Eivorille, johon tuli lisäkseni 5 mutta lintuharrastajaa matkalla Utöhön. Tutuimpia olivat Lagerroosin Jari ja Kari Kekki. Matkalla nähtiin mm. 70 valkoposkihanhea (1a), 13 Gaviaa ja muutama merikotka. Utöhön saavuttiin jo klo 12.30, Jurmo jätettiin tänään käymättä. Tavarat rauhassa kotiin ja kevyttä kiertelyä kunnes illansuussa alkoi vähän sadella vettä. Saaressa oli lintuharrastajia mm. Järvisen Mikko ja Anu, Ville-Veikko Salonen, Holvitien Mikko, Vienon Ilkka ja Koistisen Jarmo, myös Nisulan pariskunta. Kiertelin itse kylän reunoja kun yhtäkkiä löysin hotellialueen reunalta mustapäisen taskun, räpsin muutaman kuvan ja soitin muut paikalle. Lintu löytyi aika pian uudelleen ja osoittautui koiras sepeltaskuksi, ei kuitenkaan samaksi, joka oleskeli täällä huhtikuun lopulla. Lintu oleskeli myöhemmin pitkään Patteriniemen tyvellä ja koulun lahden reunamilla niin, että saatiin ihan kelvolliset dokumenttikuvatkin. Kuvista aloin ihmetellä pyrstön valkoisen määrää, tein iltapäivän yhteydenottoja (kiitos erityisesti Roni Väisäselle!) ja selvisi että mitä ilmeisimmin lintu on jälleen variegatus/armenica-alalajien edustaja. Kyllä sendari on ihmeellinen – jo toinen tänä keväänä ja samalla Suomen ensimmäiset! Muuten lintuja ei ollut mitenkään runsaasti, itse näin mm. rossicus-metsähanhen, sinirinnan ja muutaman harmaasiepon.

KEVÄÄN TOINEN SEPELTASKU UTÖSSÄ
KEVÄÄN TOINEN SEPELTASKU UTÖSSÄ
PYRSTÖKUVIOT VIITTAAVAT TAAS VARIEGATUS-ALALAJIIN
PYRSTÖKUVIOT VIITTAAVAT TAAS VARIEGATUS-ALALAJIIN

Keskiviikkona 15.5.2013 etelätuuli oli heikko, taivas oli pitkään pilvinen ja aamulla seilasi joitain sumulauttoja merellä. Illemmalla vallitsi turistikeli. Staijausta ja kuvaamista, toki vähän kiertelyäkin. Lintuja oli kuitenkin niukahkosti sekä merellä että saaressa. Merellä nähtiin muuttavana vain jokunen kuikka ja ruokki mutta staiji ”palkittiin” klo 8 aikaan ad vaalealla leveäpyrstökihulla, joka muutti eteläpuolitse luoteeseen.

TUNDRAMETSÄHANHI VIIHTYY SAARELLA MM HAAHKOJEN SEURASSA
TUNDRAMETSÄHANHI VIIHTYY SAARELLA MM HAAHKOJEN SEURASSA

Saaressa nähtiin mm. edelleen rossicus-metsähanhi, tuulihaukka, 4 sinirintaa, 2 kultarintaa ja yhä myös variegatus sepeltasku. Viimemainittu oleskeli koko päivän pienellä alueella Patteriniemen portin luona ja lintu oli kaikille kiitollinen kuvattava. Illansuussa saareen saapui Dick Forsmanin johdolla saaristoristeilyporukka m/s Brahella ja – pidettyäni heille pienen tilannekatsausbriifin majakalla – marssimme isolla joukolla ihastelemaan sepeltaskua. Tyytyväisiä retkeläisiä muutama kymmenen!

KULTARINTOJEN MUUTTO ON NYT KÄYNNISSÄ
KULTARINTOJEN MUUTTO ON NYT KÄYNNISSÄ

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...