Utön talvilintuja

Perjantaina 11.12.2009 oli mahdollisuus taas lähteä Utöseen, Outi lähti vielä jatkamaan remppaa tyttären asuntoon Hesaan. Lämpötila oli nollassa kun ajelin Nauvoon kauppaan ja kahville. Väkeä oli niukasti tulossa saaristoon päin, Joulun läheisyys taitaa jo vaikuttaa. Lintumiehiä lisäkseni vain Olkion Jouko tulossa Utöseen, Jurmoon matkaajia ei nyt ollut. Matka sujui aikataulun mukaan ja Utöseen saavuttiin klo 22.40 – tuuli oli koillisessa 5 m/s ja ilma selvästi kylmenemässä. Toivottavasti pistää huomenna vähän lintuja liikkeelle mantereelta tänne saaristoon.

kuloras
Kulorastas viihtyy edelleen hotellin pihlajissa

Lauantaina 12.12.2009 talvinen ilma alkoi hiipiä jo kohti Utötäkin, aamulla oli pakkasta 1 aste ja tuuli pohjoisessa 5 m/s. Päivästä tuli kuitenkin kaunis, osin aurinkoinenkin, ja pohjoistuuli voimistui vasta illalla 11 m/s. Aamulla ja iltapäivällä staijattiin luotsiasemalla, muuten kompattiin – lajeja kertyi 36. Merellä nähtiin mm. 2 Gaviaa, 40 merimetsoa, haahka, 30 allia, n. 130 mustalintua, 2 pilkkasiipeä, 55 telkkää, 10 tukkakoskeloa ja 4 riskilää. Iltapäivällä löytyi lounaispuolen luodoilta 15 merisirriä ja merikotkia kierteli 3 yksilöä. Saaressa nähtiin mm. päiväunilla oleva sarvipöllö, 3 käpytikkaa, n. 30 tilheä (pihlajanmarjoja vielä melko runsaasti), 3 peukaloista, rautiainen Saunalahden rannalla, 2 punarintaa, n. 20 räkättirastasta, punakylkirastas, kulorastas (jälleen hotellilla), mustavaris, peippo ja punatulkku. Joukon kanssa istuttiin iltaa mukavan ”talvisen” ulkoilupäivän jälkeen. Mantereella, jo Turussakin, on kuulemma satanut lunta.

rautiai
Saunalahden rannalla viivyttelee ainakin yksi, luultavasti kaksikin rautiaista

Sunnuntaina 13.12.2009 heräsin täällä saaressakin siihen, että maa oli hetken aikaa valkoinen. Yöllinen lumikuuro oli jo ohi ja lämpöä +2 astetta, tuuli pohjoisessa 5 m/s. Ennen laivan lähtöä ehdittiin hetki staijata ja kompata ja nähtiin mm. 3 peukaloista, punarinta, rautiainen, 20 räkättirastasta, kulorastas, 11 tukkakoskeloa, n. 130 mustalintua, 5 kaakkuria, 3 riskilää, 2 merikotkaa ja peippo. Paluumatkalla mantereelle näkyi mm. kaakkuri (Jurmon luona), hiirihaukka (Lohmissa) ja 2 merikotkaa. Turkuun saavuin klo 17.40 aikoihin. Kyllä on pimeää vaikka hiukan on luntakin maassa…

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...