Utön tuulia ja sumuja, lintujakin!

Perjantai 28.9.2007 oli syksyn oikea massamuuttopäivä ja siksi oli harmillista olla töissä eikä maastossa. Pohjoisesta valunut kylmempi ilma ja navakoituva koillistuuli pakkasivat erityisesti kurjet, hanhet ja sepelkyyhkyt Lounais-Suomeen ja Turun seudulla koettiin historiallisen kova kurkimuutto. Itse sain siitä vain rippeitä kiikariini sillä ensin työpaikalla näkyi ikkunasta n. 120 kurkea kaupungin päällä ja kun kävin kotona klo 12.30-14.45 pakkaamassa ja vaihtamassa vaatteita niin parvekkeelta näin kevyellä tarkkailulla yhteensä 1850 kurkea ja n. 120 sepelhanhea. Huippulukema kurjista kirjattiin ihan kaupungin keskustan tuntumasta, Danolta, jossa koko päivän staijaus tuotti n. 21.800 kurkea! Hanhia meni Turun seudulla myös tuhansia. Matkalla Pärnäisiin näkyi auton ikkunasta pari kurkiparvea mutta silti tein rauhassa ostokset ja kävin kahvilla rantakuppilassa… Laivalla, m/s Eivorilla, olikin taas paljon lintuharrastajia – mm. Helstolan Jari matkalla Jurmoon ja Utöön tulivat Salosen Kari, Janne ja Mikko Suominen, Kirstilän Ville ja Anna. Ennen pimeän tuloa ehdittiin laivalta nähdä hanhia n. 45 ja kurkia n. 450 yksilöä.

valko

Myös Utössä päivä oli ollut todellista rynnistystä – mm. kurkia 6330, sepelkyyhkyjä yli 14.280 ja hanhia vajaat 2000, varpushaukkoja 131, sinisuohaukkoja 9, ampuhaukkoja 5, kulorastaita 168, pikkusieppoja 3 ja sokerina pohjalla paikallisena oleskellut subad kiljukotka! Utössä muutosta olivat nauttimassa Kuusiston Kimmo, Saarnion Jarmo, Vikmanin Reijo ja Järvisen Hanna. Saavuimme saareen klo 22.45 reippaassa itätuulessa ja taivas pilvessä – riittääkö huomisellekin vielä jotain?

puuhiipija

Lauantai 29.9.2007 oli sään puolesta huomattavan kehno – kova (enimmillään 16 m/s) itätuuli ja matalalla roikkuvat sumupilvet tekivät lintujen havainnoinnin hankalaksi. Vasta illalla alkoi merellekin hieman nähdä ja tuuli ei enää vinkunut ihan taukoamatta. Jotain kuitenkin merelläkin nähtiin, mm. 15 Gaviaa, 255 valkoposkihanhea (4a, yksi 56 yksilön parvi paikallisena liki koko päivän), sepelhanhi 30 (+1 paikallinen), alli n. 30 ja mustalintu 11. Petolinnuista tänään näyttäytyivät saarella viihtyneet 4 sinisuohaukkaa, 4 ampuhaukkaa, n. 25 varpushaukkaa, 2 kanahaukkaa, hiirihaukka, merikotka ja tuulihaukka. Kiljukotkasta ei enää jälkeäkään… Kahlaajia nähtiin vielä 2 tylliä, 3 tundrakurmitsaa, 2 suosirriä ja taivaanvuohi, haarapääskyjä kylän yllä enää 4. Pikkulintuja tuulisessa saaressa oli melko niukasti, mm. peukaloisia 8, rautiaisia 25, punarintoja n. 40, leppälintuja 3, kivitaskuja 2, kulorastaita n. 15, mustapääkerttuja 2, pajulintu, 5 tiltalttia, n. 90 hippiäistä, 10 sinitiaista, n. 40 talitiaista, 10 puukiipijää, urpiainen ja isolepinkäinen. Aamulla koulun luona äänteli ja näyttäytyi hetken syksyn ensimmäinen taigauunilintu, joka kuului uudelleen vielä illansuussa – tuuli piti linnun muuten tehokkaasti piilossa. Kyläalueella nähtiin myös pikkusieppo ja edelleen saaressa oleskeleva närhi useaan otteeseen, jopa eteläniemen kärjessä saakka. Illalla huuteli harvakseltaan tuttu Ormskärin huuhkaja. Yöksi taivas kirkastui, iltahuudon aikaan.

varpu

Sunnuntai 30.9.2007, taas mantereelle lähtö edessä ja nyt (tietysti) sää paljon parempi. Kaakkoistuuli heikko, aurinko paistoi ja ilma lämmin – tosin lähtöhetkellä saari peittyi isoon sumupilveen. Kierros aamulla tuotti listoihin mm. n. 50 muuttavaa pilkkasiipeä, 2 paikallista valkoposkihanhea, silkkiuikun, metsähanhen, isolepinkäisen, sinisuohaukan, n. 20 varpushaukkaa ja edelleen saaressa viihtyvän närhen. Kahlaajia nähtiin 6 tundrakurmitsaa, pikkusirri, valkoviklo ja 4 tylliä. Pikkulintuja oli mukavasti liikkeellä – reipasta peippo- ja järripeippomuuttoa, lisäksi 11 kangaskiurua, yli 100 rautiaista, 3 punatulkkua, n. 15 peukaloista, 3 mustapääkerttua, leppälintu, pajulintu, 5 tiltalttia ja 6 hemppoa. Lisäksi juuri ennen laivan lähtöä tuli tieto, että Saarnion Jarmo oli nähnyt kaakkoisrannalla ääntelevän mutta ohilentäneen virtavästäräkin, jota Kimmo ja Jarmo myöhemmin hakivat turhaan eteläosan rannoilta.
Paluumatkalla sumu hälveni Jurmon satamassa ja runsas lintuharrastajajoukkomme laivan kannella havaitsi matkan aikana mm. nuoren muuttohaukan istuskelemassa Jurmon Huvudskärillä (kiitos Helstolan Jarille vihjeestä!), n. 180 etelään muuttavaa pilkkasiipeä (suurin parvi n. 70 yks), 25+3 muuttavaa lapasotkaa, n. 95 allia, 2 kuikkaa, n. 12 merikotkaa ja 7 varpushaukkaa. Onneksi tämä sunnuntai vähän pelasti viikonloppua lauantain kurjan sään jälkeen vaikka kuvasato jäi kyllä tosi vaisuksi koko viikonloppuna.

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...