Utön vuodenvaihde

Joulunvieton (Turku plus Nummi) jälkeen lähdimme torstaina 29.12.2016 Outin kanssa takaisin Utöhön lämpimässä (5 astetta) ja lumettomassa kelissä. Ajeltiin Nauvoon, jossa tutusti kahvi plus kauppa. M/s Eivorille kertyi kohtuullisesti saariin menijöitä, Utöhön tuli lisäksemme lintuja katsomaan Heidi Tammero sekä Jyrki ”Naku” Lausamo, molemmat avec. Tulomatkan mainittavin havainto oli Outin kanssa Paraisilla näkemämme hiiripöllö, joka killisteli langalla vähän keskustan jälkeen saaristotien varressa. Laivamatka kului pääosin pimeään aikaan ja Utöhön saavuttiin klo 19.15. Kotona kaikki kunnossa, joulunajan myrskyistenkin tuulien jälkeen.

MUSTARASTAITA TALVEHTII SAARESSA VAIN 2 KAPPALETTA
MUSTARASTAITA TALVEHTII SAARESSA VAIN 2 KAPPALETTA

Perjantaina 30.12.2016 oli pääosin pilvistä, lounaistuulta 12 m/s ja lämpöä 5 astetta. Staijia tunnin verran plus itäosan ja kyläalueen kierros tuottivat mm. varpushaukan, merisirrejä 20 Bådanilla ja 9 itärannalla, 2 peukaloista ja huuhkajan, joka oli päivälevolla Gamla Postenin männikössä. Aika rauhallista on lintumaailmassa. Helstolan Jari saapui illalla saareen.

MERISIRRI ON NYT JOKAPÄIVÄINEN LAJI JA USEIMPINA PÄIVINÄ MYÖS PÄÄSAAREN RANNOILLA
MERISIRRI ON NYT JOKAPÄIVÄINEN LAJI JA USEIMPINA PÄIVINÄ MYÖS PÄÄSAAREN RANNOILLA

Lauantaina 31.12.2016 oli pilvistä ja lämmintä 6 astetta, länsituulta 10-12 m/s. Staijattiin aamupäivä majakalla sekä kierrettiin koko saari. Merellä nähtiin mm. lapasotka, 7 allia, 7 pilkkasiipeä, 2 tukkakoskeloa, naurulokki, 485 kalalokkia, riskilä ja 2 ruokkia. Merisirrejä oli jälleen useammassa paikassa yhteensä 63 yksilöä, eniten itärannan levävalleilla (42). Muita havaintoja olivat mm. varpushaukka, 3 räkättiä, tikli, 5 tilheä ja 2 peukaloista. Uutta vuotta vastaanotettiin rauhallisesti kotikulmilla, katseltiin (muiden) raketteja ja nautittiin kuohuviiniä.

PEUKALOISIA LYMYILEE MUUTAMA ERI PUOLILLA SAAREA
PEUKALOISIA LYMYILEE MUUTAMA ERI PUOLILLA SAAREA

Uudenvuodenpäivänä 1.1.2017 oli puolipilvistä, +3 astetta ja länsiluoteinen tuuli oli heikentynyt, nyt 4-6 m/s. Staijia pari tuntia plus itäosien ja kyläalueen komppausta jotka tuottivat mm. kuikan, 42 allia, 5 tukkakoskeloa ja 2 riskilää. Merisirrejä nähtiin 19, joista 8 itärannalla ja muut luodoilla. Yhdellä merisirrillä oli jälleen pinkki lippu jalassa mutta ei ehditty lukea kirjainkoodia, Jurmon sirrejä kuitenkin. Muita havaintoja olivat mm. varpushaukka, 5 merikotkaa ja 2 peukaloista. Helstola lähti päivälaivalla mantereelle.

MUUTAMA (3-4) PEIPPOA YRITTÄÄ TALVEHTIMISTA SAARESSA
MUUTAMA (3-4) PEIPPOA YRITTÄÄ TALVEHTIMISTA SAARESSA

Maanantaina 2.1.2017 oli edessä taas käynti mantereella. Päivä oli puolipilvinen ja märkiä lumikuuroja satoi pitkin päivää – maa on pitkästä aikaa valkea. Tuuli oli heikkoa, 3-5 m/s, pohjoisluoteesta ja lämpötila nollassa. Staijia runsas tunti sekä itäosan ja kyläalueen kierros tehtiin ennen laivan lähtöä. Nähtiin mm. 4 pilkkasiipeä, 4 tukkakoskeloa, 2 riskilää ja yhteensä 38 merisirriä, tällä kertaa kaikki luodoilla. Saarikierroksella havaittiin mm. 3 tilheä, 4 peukaloista ja rautiainen, joka lähti itärannan levävallilta näyttäytyen Teerikalliolla. Mantereelle lähtivät myös Lausamo ja Tammerot.

ISOT PILVET TIPUTTIVAT LUNTA VÄHÄN VÄLIÄ, SAKEASTIKIN
ISOT PILVET TIPUTTIVAT LUNTA VÄHÄN VÄLIÄ, SAKEASTIKIN

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...