Utössäkin talvista

Keskiviikkona 16.1.2019 lähdettiin Outin kanssa takaisin Utöhön. Auton katsastus ym hommat tuli kaupungissa hoidettua. Ajeltiin pilvipoutaisessa pikkupakkasessa Nauvoon kaffelle ja siirryttiin m/s Eivorille, johon saapui aika niukasti väkeä. Matkalla Utöhön kevyttä kiikarointia – mainittavia olivat 4 laulujoutsenta Nötössä ja 16 merisirriä Knivskärin luona vähän ennen Utöhön rantautumista (klo 15.30). Laitoin vielä linturuokinnan kuntoon ennen pimeän tuloa.

MERIMETSOJA VIIHTYY UTÖN SATAMALAHDELLA MUUTAMA KYMMENEN
MERIMETSOJA VIIHTYY UTÖN SATAMALAHDELLA MUUTAMA KYMMENEN

Torstaina 17.1.2019 yöllinen lumi- ja vesisade loppui aamulla, pohjoisluoteinen tuuli nousi 10-14 m/s ja lämpötila laski 4 lämpöasteesta 4 pakkasasteeseen. Lyhyt staiji aamulla, mutta merellä oli huono näkyvyys. Kierrettiin saaren etelä- ja itäosat ja nähtiin mm. laulujoutsen, taivaanvuohi, naurulokki, merisirri, 22 räkättiä, punakylkirastas, 40 tilheä, punarinta ja peukaloinen.

TALVILINTUJA - MERISIRRI JA LAULUJOUTSEN OSUIVAT SAMAAN KUVAAN (Kuva: Outi Sarjakoski)
TALVILINTUJA – MERISIRRI JA LAULUJOUTSEN OSUIVAT SAMAAN KUVAAN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Perjantaina 18.1.2019 oli puolipilvistä, reipasta luoteistuulta 10-12 m/s ja pakkasta 1 aste. Vajaa tunti staijia ja itäosan, kylän ja Enskärin kierros. Nähtiin mm. 5 laulujoutsenta (4 saapunut lisää itärannalle), riskilä, naurulokki, varpushaukka, huuhkaja Gamla Postenilla ja 2 merisirriä käväisi itärannan luodoilla. Pikkulinnuista mainittavia olivat 2 punarintaa, 9 räkättiä, 7 peippoa, 40 tilheä ja luotokirvinen. ”Luotsi” nähtiin ensin lyhyesti itärannalla ja myöhemmin paremmin kylän rannassa, jossa saatiin kuviakin. Aina mukava talvilaji ja Tiiran mukaan ainoa koko Suomessa tänä talvena.

LUOTOKIRVINEN ILMESTYI SAAREEN
LUOTOKIRVINEN ILMESTYI SAAREEN

Lauantaina 19.1.2019 oli puolipilvistä, länsituulta 8-11 m/s ja lämpötila nollan molemmin puolin. Lyhyt staiji aamulla (merellä hankala väreily) ja itäosien sekä kyläalueen kierros tuottivat havaintoja mm. 5 laulujoutsenta, lapasotkan ja 23 merisirriä Pattskärin luodoilla. Saaressa nähtiin mm. 65 tilheä, 2 punarintaa, peukaloinen, 7 räkättiä ja edelleen punakylkirastas. Olipa aika hankala kävellä liukkauden takia.

ITÄRANNAN RUOVIKOSSA VIIHTYY 2-3 PEUKALOISTA
ITÄRANNAN RUOVIKOSSA VIIHTYY 2-3 PEUKALOISTA

Sunnuntaina 20.1.2019 lähdettiin Outin kanssa käymään mantereella. Navakka luoteistuuli (11-16 m/s) siivitti menoa pikkupakkasessa (-1 aste). Ennen laivan lähtöä staijailin vähän luotsiasemalla, mutta rankat lumikuurot peittivät lähes koko ajan näkyvyyden. Lähiluodoilla piipersi sentään 4 merisirriä. Omalla ruokinnalla näkyi edelleen punarinta, lisäksi havaittiin laulujoutsen, varpushaukka ja noin 70 tilheä. Matkalla mantereelle ei tehty kummempia havaintoja ja Pärnäisiin saavuttaneen klo 17.30 aikoihin.

TILHIÄ ON YHÄ RUNSAASTI SAARESSA, SYÖVÄT MM KATAJANMARJOJA
TILHIÄ ON YHÄ RUNSAASTI SAARESSA, SYÖVÄT MM KATAJANMARJOJA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...