Utöstä pikkutrappibongaukselle!

Perjantaina 24.8.2007 oli taas aika nousta klo 16 Aurajoesta laivaan, m/s Aspöseen, ja suunnata keula kohti Utötä. Kaunis ilma ja heikko länsituuli tekivät matkasta kesäisen leppoisan tällä Aspön viimeisellä aikataulun mukaisella viikonloppukeikalla saareen. Pitää sitten taas siirtyä yhteysalus Eivorin käyttäjäksi. Laivalla oli mukavasti väkeä ja ahvenfileet maistuivat herkullisilta. Ruissalon rantatien rannassa näkyi kaksi kameramiestä tähyilemässä kahta rantaniityllä kulkenutta punakuiria, jotka ovat viihtyneet jo muutaman päivän paikalla. Valkoposkihanhia oli niityllä satoja ja kanadanhanhia kymmeniä. Utötä lähestyessä keulan edestä lensi ad-merikotka kala kynsissään ja sataman suulla auringonlaskun aikaan pyörähti varpushaukka. Tavarat taas tupaan ja pienen iltakävelyn jälkeen nukkumaan. Iltakävelyllä täydenkuun aikaan klo 23 maissa vanha Utön-ystävämme huuhkaja huuteli tavanomaista soidinhuutoaan melko ahkerasti Ormskärin suunnasta!

tinnu

Lauantai 25.8.2007 oli puolipilvinen ja koko päivän puuhkui navakka lounaistuuli. Lieneekö tuuli pysäyttänyt muuton sillä saari oli aika tyhjä linnuista, varsinkin hyönteissyöjistä. Aamukierroksella löytyi vain harmaasieppo, 3 pensastaskua, 2 hernekerttua, n. 10 keltavästäräkkiä ja jokunen pajulintu. Saarella oli sen sijaan mukavasti pikkupetoja – varpushaukkoja n. 25 ja tuulihaukkoja ainakin 7 eri yksilöä. Mitään kummempaa liikettä merelle ei näkynyt. Nuoria ruskosuohaukkoja pyöri niin ikään 2-3 saarella, harmaahaikaroita oli 3 paikallista. Itärannalla oli kahlaajiakin vähän aiempaa vähemmän, nyt 2 meriharakkaa, punakuiri, kapustarinta, tundrakurmitsa (+ a9 muuttavana), 9 valkovikloa, rantasipi, 3 liroa, 4 taivaanvuohta, 2 töyhtöhyyppää ja 7 tylliä. Olin kyllä likimain koko valoisan ajan ulkona mutta aika kului lähinnä kuvauspuuhissa eikä niinkään staijaamisessa tai komppaamisessa eli lintuja jäi varmaan paljon löytymättä…

kapulaa

Sunnuntaiksi 26.8.2007 tuuli tyyntyi, taivaalla seilasi upeita pilviä ja pieni ukkossateen ropauskin saatiin. Upea näky oli puolenpäivän aikoihin pohjoispuolella isosta ukkospilvestä alas meren pintaan kuroutunut valtava trombi, joka nostatti vesipatsaan ylös Ormskärin takaa n. 20 minuutin ajan. Harmi, että mukanani oli vain iso teleobjektiivi, jolla koko upeaa trombia ei saanut mitenkään yhteen kuvaan. Pikkulinnut olivat yöllä vähän lisääntyneet, nyt mm. keltavästäräkkejä n. 120, leppälintuja 2, harmaasieppoja 4, pensastaskuja 4 ja metsäkirvisiä n. 20. Varpushaukkoja tänään n. 20, tuulihaukkoja 6 ja ruskosuohaukkoja 2, kaikki paikallisina. Harmaahaikara ja harmaasorsa itärannalla, kahlaajia nyt vain 2 suosirriä, 2 töyhtöhyyppää, 4 taivaanvuohta, 2 kapustarintaa, isokuovi, 2 liroa, 4 valkovikloa, mustaviklo ja 6 tylliä. M/s Aspö toi taas takaisin suoraan Aurajokeen mukavassa kelissä, tosin ilma oli viilentynyt liki 10 astetta eilisestä.

trombi

Laivan saapuessa klo 19.20 Turkuun luulin päivän linturetkien jo olevan ohi mutta mitä vielä – hetkeä ennen Turkuun tuloa saapui tieto Perniöstä löytyneestä koiras-pikkutrapista ja rantautuessani Jukka J Nurmi ystävällisesti soitti, että lähdenkö saman tien mukaan trappipaikalle. Totta kai! Oma auto uudelleen parkkiin, kamera ja kiikarit mukaan ja Jukan autolla pyyhällettiin Teijon tienhaaraan, jossa olikin jo lähes 100 henkeä paikalla – ja lisää tuli koko ajan. Pääosan esittäjä eli pikkutrappi ruokaili levollisesti isolla kesantopellolla lähes 500 metrin päässä eli arvatenkin noin kaukaa ja jo auringonlaskun aikaan ottamistani kuvista ei tullut hääppöisiä mutta kyllä niistä lajin tuntee. Varmaan digiskouppaamalla jotkut paikallaolijoista saivat paljon parempia lajikuvia.

trappit

Hieno uusi Suomen elis itselleni (350 meni poikki..) – ja varmaan monelle muullekin!

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...