Uusi alalaji Utölle ja muuta mukavaa

Torstaina 2.11.2023 oli mukava syyspäivä – pääosin oli pilvistä ja aluksi heikkoa luoteistuulta (4 m/s), joka illaksi kääntyi itään ja alkoi hiljalleen voimistua. Lämpöä oli 4 astetta. Staijia tunti aamulla ja koko saari taas kompattiin. Nähtiin merellä mm. Gavia, 230 allia, 2 haahkaa, 4 ruokkia, 13 haapanaa ja 11 valkoposkihanhea. Mandariinisorsaa ei enää tänään löydetty. Saaressa nähtiin mm. uuttukyyhky, 34 tilheä, 3 kottaraista, 3 punakylkirastasta ja 3 laulurastasta. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat 3 kiurua, 6 kangaskiurua, 3 niittykirvistä, 14 peukaloista, tiltaltti, kuusitiainen, 4 pyrstötiaista, 4 hippiäistä ja 6 pulmusta. Päivän laji oli aamulla luotsiaseman-majakan maastosta löytämäni mustaleppälintu, joka on ilmeisesti itäistä alalajia phoenicuroides. Linnun pääsivät kaikki hyvin näkemään ja Outin kanssa kuvattiin lintu mahdollisimman hyvin RK-käsittelyä varten. Ruokaili melko pienellä alueella, ei ollut arka mutta oli kovin vilkas. Ko. alalajista on Suomesta vain neljä aiempaa havaintoa. Illansuussa saareen saapui mm. Järvisen Mikko.

mustaleppälintu_08_Korppoo_11_23

PHOENICUROIDES-TYYPPINEN MUSTALEPPÄLINTU UTÖSSÄ (Kuvat JT ja Outi Sarjakoski)
PHOENICUROIDES-TYYPPINEN MUSTALEPPÄLINTU UTÖSSÄ (Kuvat JT ja Outi Sarjakoski)

Perjantaina 3.11.2023 oli pilvistä ja vesisadetta klo 13 alkaen. Lämpöä oli peräti 9 astetta, mutta kova itäkaakkoinen tuuli (16, puuskat 19 m/s) haittasi havainnointia. Staijia kuitenkin kolmisen tuntia ja kierrettiin saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Nähtiin merellä mm. 8 laulujoutsenta, 12 haapanaa, 2 haahkaa, 250 allia, 15 pilkkasiipeä ja ruokki. Saaressa havaittiin mm. 2 harmaahaikaraa, lehtokurppa, 13 tilheä, laulurastas, 3 punakylkirastasta ja 3 kottaraista. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. kangaskiuru, 2 kiurua, 7 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 5 peukaloista, punarinta, kuusitiainen, pikkuvarpunen, 9 järripeippoa, tundraurpiainen ja 2 pulmusta. Illalla saaren saapui runsaasti väkeä mm. Suomen Ladun ja Turun Kameroiden retkiporukat, kalakisalaisia ja lintuväkeäkin saapui mm. Ossi Öhman sekä Varesvuon Markus ja Minna. Aamulaivalla lähtivät mantereelle Westerholm, Joutsamo ja Kivivuori.

JOKUNEN LUOTOKIRVINEN VIIPYY VIELÄ ITÄRANNALLA
JOKUNEN LUOTOKIRVINEN VIIPYY VIELÄ ITÄRANNALLA

Lauantaina 4.11.2023 satoi aamulla klo 11 saakka ja taas uudelleen iltapäivällä klo 16 alkaen, muuten oli pilvipoutaa. Kaakkoistuuli puhkui 12-14 m/s, puuskissa 19, ja lämpöä oli 9 astetta. Staiji jäi aamulla väliin ja päivä kului saarta kiertäessä. Nähtiin mm. 13 haapanaa, tavi, 40 allia, ruokki, jänkäkurppa, 11 tilheä, 30 kottaraista, 3 laulurastasta ja 6 punakylkirastasta. Pikkulinnuista mainittavimpia olivat kangaskiuru, 3 kiurua, 6 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 6 peukaloista, 4 punarintaa, mustapääkerttu, tiltaltti, 2 kuusitiaista, pikkuvarpunen ja 3 tundraurpiaista. Enskäriltä löytyi naaraspukuinen mustaleppälintu ja myöhemmin ’muleli’ näkyi myös koulun lahdella, ehkä sama. Kalakisat peruutettiin tänään kovan tuulen takia ja kisat siirtyvät vuodella eteenpäin.

CABARET-TYYPPISIÄ RUSKOURPIAISIA LÖYTYY URPIAISTEN JOUKOSTA SILLOIN TÄLLÖIN
CABARET-TYYPPISIÄ RUSKOURPIAISIA LÖYTYY URPIAISTEN JOUKOSTA SILLOIN TÄLLÖIN

Sunnuntaina 5.11.2023 oli pilvipoutaa, eteläkaakkoista tuulta 7-9 m/s ja lämpöä 8 astetta. Hyvä näkyvyys. Staijia pari tuntia aamulla ja koko saari kierrettiin. Merellä nähtiin mm. 16 haapanaa, tavi, 1280 allia, 26 mustalintua, 15 pilkkasiipeä, tukkakoskelo ja 27 ruokkia. Saaressa havaittiin mm. 2 varpushaukkaa, merisirri, jänkäkurppa, lehtokurppa, 14 tilheä, 4 laulurastasta, 7 punakylkirastasta, 25 kottaraista ja 34 pikkukäpylintua. Pikkulintuja oli ihan mukavasti, mm. kangaskiuru, 2 kiurua, 5 niittykivistä, 2 luotokirvistä, 12 peukaloista, 8 punarintaa, 3 tiltalttia, 6 pyrstötiaista, 18 kuusitiaista, 4 pikkuvarpusta, 2 tundraurpiaista, 2 pulmusta ja Enskärillä aamulla 2 vuorihemppoa, vuoden ekat.

JÄRRIPEIPPOJA ON VIELÄ USEITA
JÄRRIPEIPPOJA ON VIELÄ USEITA

Lisäksi päivä oli varsinainen ”mulelipäivä”, nähtiin 2 naaraspukuista mustaleppälintua (luotsiasemalla ja Kattrumpanilla) sekä eteläkärjen kallioilla nähtiin uudelleen 2.11. löytynyt phoenicuroides-mustaleppälintu! Missä lie pari päivää piileskellyt kovaa tuulta suojassa. Nyt linnun näkivät kaikki, Varesvuon Markuskin ehti tulla kuvaamaan linnun. Myöhään iltapäivällä Ossi löysi vielä saunalahden katajista tulipäähippiäisen, jonka niinikään kaikki ehdimme nähdä ennen valojen hiipumista. Hieno lintupäivä! Mantereelle lähti tänään päivällä paljon väkeä, lähemmäs sata henkeä.

"TAVALLINEN" MUSTALEPPÄLINTU TÄNÄÄN, TOINEN NIISTÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)
”TAVALLINEN” MUSTALEPPÄLINTU TÄNÄÄN, TOINEN NIISTÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Uusimmat kuvat isompina löytyvät täältä (klikkaa auki):
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...