Torstaina 12.10.2017 oli taas ”vaihteeksi” sadepäivä. Lounaasta saapunut matalapaine alkoi sataa jo aamuhämärissä ja sadetta piiskasi koko päivän. Tuuli oli kaakossa, enimmillään 11-12 m/s, ja lämpöä oli 10 astetta. Itse vietin kotipäivän, vain pari tuntia sateen suojassa saunalla tarkkailua. Tänään nähtiin mm. 4 metsähanhea, 13 tundrahanhea, 46 valkoposkihanhea, 2 sepelhanhea, 2 harmaahaikaraa, sinisuohaukka, isolepinkäinen, 3 punatulkkua, 2 ruskourpiaista ja aamulla Knaapi ja Tammelin kuulivat useita kertoja ja näkivät pikaisesti kyläalueella ruskouunilinnun. Lintua ei kuitenkaan isommalla joukolla enää löydetty. Illalla saareen saapui paljon lisää väkeä – Outin lisäksi mm. Ismo Hyvärinen, Mika Grönroos, Andy Fowlie, Kai Hilditch sekä Apus-lintuyhdistyksen väkeä toistakymmentä Mika Asikaisen johdolla. Toivottavasti säät vähän edes paranevat…
Perjantaina 13.10.2017 yöllinen sade päättyi sopivasti aamulla ja päivästä tuli pääosin aurinkoinen ja viileä (10 astetta). Aamun kova pohjoistuuli (14 m/s) heikkeni päivän aikana. Staijia ja koko saaren komppausta isohkolla joukolla. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 4 laulujoutsenta (syksyn ekat), 12 metsähanhea, 8 Anseria, 2 sepelhanhea, 580 A/B, lapasotka, 1050 allia, 10 kuikkaa, 5 gaviaa, 1710 naakkaa, 3 mustavarista ja petolintuja mm. 2 kanahaukkaa, 48 varpushaukkaa, piekana, sinisuohaukka (+2 sp), ampuhaukka ja muuttohaukka. Saaressa havaittiin mm. 3 harmaahaikaraa, huuhkaja, helmipöllö (Gamla Postenin männyissä) ja pikkulintuja mm. 5 kangaskiurua, haarapääsky, 2 metsäkirvistä, 2 leppälintua, 2 harmaasieppoa, 4 isolepinkäistä, isokäpylintu ja 24 punatulkkua.
Taigauunilinnun ääntä kuultiin koulun reunapuissa ja päivän ”kovin” havis oli Tammelinin Hannun löytämä pikkusirkku, joka nähtiin muutamaan otteeseen kappelin ja Kattrumpanin portin alueella. Illalla saareen saapui runsaasti lisää väkeä, mm. Axxell-instituutin luontovalokuvaajia toistakymmentä, viisi Apuksen retkeläistä lisää ja muutama muu, mm. Öhmanin Ossi perheineen.
Lauantaina 14.10.2017 oli jälleen sadepäivä – vettä alkoi tulla aamuhämärissä jatkuen klo 14 saakka, välillä rankkana. Tuuli oli aluksi kovaa (S 14 m/s) mutta heikkeni illaksi ja kääntyi luoteeseen. Lämpöä oli 12 astetta. Sateen loputtua retkeilyä, mutta itse olin iltapäivällä pitämässä parin tunnin lintukuvaesitystä Axxell’in kuvaajakurssilaisille. Sateen aikaan vietin noin 3 tuntia ”saunakojussamme” kuvaushommissa. Päivän mainittavia havaintoja olivat mm. 3 sepelhanhea, kuikka, harmaahaikara, varpushaukka ja lehtokurppa. Pikkulintuja oli kohtalaisen paljon, varsinkin pikkurastaita, mutta muitakin mm. 2 kangaskiurua, metsäkirvinen, 22 tiltalttia, pajulintu, 2 mustapääkerttua, 140 mustarastasta, isolepinkäinen ja 300 urpiaista. Aamulaivalla mantereelle lähtivät mm. Lumiarot, Hilkka Rämänen, Hannu Tammelin, Isto Virtanen ja Make Rantala. Mainittakoon vielä, että tänään sain tiedon 9.10. havaitsemamme värirengastetun sepelhanhen historiasta. Lintu oli rengastettu toukokuussa 2010 Hollannissa 2kv yksilönä, kontrolloitu sittemmin muutaman kerran Hollannissa ja Ranskassa (viimeksi 2012), mutta oltuaan 5 vuotta kateissa putkahti nyt muuttomatkallaan Utöhön!
Sunnuntaina 15.10.2017 oli vaihteeksi kaunis syyspäivä – aurinkoa, luoteistuulta 5-8 m/s ja lämpöä lähes 13 astetta. Staijia pari tuntia luotsiasemalla ja koko saaren kierros, edelleen on monia komppaajia paikalla. Merellä/muuttavana nähtiin mm. laulujoutsen, lapasotka, 2500 allia, 158 mustalintua, 7 kuikkaa, harmaahaikara, selkälokki, 8 varpushaukkaa ja ampuhaukka. Saaresta löytyi mm. huuhkaja, Asio sp, 4 isolepinkäistä ja pikkulinnuista 4 kangaskiurua, haarapääsky, metsäkirvinen, harmaasieppo, 18 tiltalttia, pajulintu, 16 peukaloista, 80 mustarastasta, 11 kulorastasta, 140 urpiaista, isokäpylintu, lapinsirkku ja meidän saunan luona 3 nokkavarpusta (syksyn ekat). Asikaisen Mika näki aamupäivällä Teerikalliolla 2 hetken paikalla ollutta tunturikiurua ja iltapäivällä havaittiin ohilentävä tunturikiuru itäniityllä, mahdollisesti toinen aamupäivän yksilöistä. Mantereelle lähti päivällä paljon väkeä, mm. Apuksen retkikunta ja Axxell-instituutin luontokuvaajat sekä Grönroos ja Fowlie.