Vappu Utössä – tuulta ja lintujakin

Perjantaina 27.4.2007 oli aika lähteä Vapun viettoon Utön tutuille kallioille, samassa paikassahan Outin kanssa viihdyttiin vuosi aiemminkin vapunaikaan. Outi ei päässyt vielä tänään lähtemään mutta itse kurvasin ensin Kaarinan Kuusistonlahdelle hetkeksi lintuja katsomaan – saaliina mm. 6 suokukkoa, 9 valkovikloa, liro, pari kurkea ja naaras-uivelo. Nauvon lossilla oli pitkät autojonot; ylitykseen menikin aikaa tunnin verran. Nauvon kirkolla tein ruokaostoksia ja kuohujuoman hain upouudesta valtion monopoliliikkeestä, joka oli vain muutama päivä aiemmin avattu janoisille saariston vapaa-ajan ja pysyville asukeille. Kuten meille. Kahvittelun jälkeen sitten m/s Eivorille, johon tupsahti n. 10 tuttua raumalaista lintuharrastajaa Veli Puputin johdolla matkalla Jurmoon sekä Eivor ja Tapani Ritavuori – tuore aviopari – häämatkalle Utöön optiikka kaulassa. Mukava tavata ja jutella – sähköpostiteltuhan toisillemme on jo useampaan otteeseen. Laivamatka oli hieno kauniissa kelissä, lempeä länsituuli ja upea auringonlasku. Lintuja näkyi matkalla mainiosti – mm. 5 merikotkaa, 3 härkälintua, 2 teertä, ruokki, 8 mustakurkku-uikkua ja sokerina Nötön satamakallion luona lennellyt ja istunut naaraspukuinen sepelrastas. Utöön saavuttiin taivaanrannan vielä heikosti punertaessa vähän ennen klo 23:a. Tavarat maitokärryyn ja torppaan unten maille.

kirjo

Lauantai 28.4.2007 oli kirkkaan aurinkoinen mutta tuuli oli taas kylmä, navakka ja jälleen pohjoinen. Voimaa n. 13 m/s. Aamulla, ennen tuulen nousua, oli kuitenkin ihan mukavaa merimuuttoa – mm. ruokki 30, härkälintu, kuikka 23, kaakkuri 3, Gavia sp 67, lapasotka 2, mustalintu 103, pilkkasiipi 46, alli 806, haahka 1220, ristisorsa peräti 19 (+ 5 paikallista), merikihu 8 (+ 3 paikallista), valkoviklo 5, mustaviklo ja pikkukuovi 2 yksilöä. Tiiramuutto oli myös voimakkaana käynnissä – lapintiiroja laskettiin kaikkiaan 291 matkalla pohjoiseen. Havainnoitsijoina tänään eilen laivalla tulleiden lisäksi mm. Kimmo Kuusisto, Jarmo Saarnio ja Seppo Sällylä. Saarelta löytyi mm. 2 metsäkirvistä, 4 merikotkaa, 4 harmaasorsaa, tuulihaukka, rantasipi, 2 käenpiikaa, haarapääsky, luotokirvinen, 7 tilheä, 4 rautiaista, n. 40 punarintaa, 2 leppälintua, 2 pensastaskua, 18 kivitaskua, n. 50 laulurastasta, mustapääkerttu, 6 tiltalttia, 3 pajulintua, 3 kirjosieppoa, nuori mustavaris ja urpiainen. Pikkurareja edustivat mustaleppälintujen koko kirjo – vanha koiras (pihallamme aamulla), 2-kv koiras ja naaras, lisäksi sepelrastas-koiras itäkärjessä ja nokkavarpunen, joka oleskeli saarella koko päivän (heti aamulla omalla ruokinnallamme). Astetta kovempi rari oli saarella koko päivän ollut nokivaris, joka oli löytynyt jo eilen. Nokivaris oleskeli itäreunalla, välillä itäniityn alueella, välillä Pattskärissä, mutta oli vaikeasti lähestyttävä. Erottavat tuntomerkit mm. nuoreen mustavarikseen (joka oleskeli samoilla paikoilla) nähtiin kuitenkin ihan mainiosti isolla porukalla. Lajeja kertyi tänään tuulisena päivänä 87 kappaletta. Mainita kannattaa vielä naapurimme Janne Sjöblomin kuluneella viikolla vuokratalomme katolle rakentamat hienot telineet, joilta turvallisesti onnistuu piipun uudelleen muuraus.
Outi saapui mantereelta iltapäivällä ja illalla nautiskeltiin päivälliseksi taatusti tuoreita paistettuja silakoita, jotka naapuri-Janne oli aamulla pyydystänyt. Herkullisia! Vili kävi tänään meillä laittamassa saunarakennuksen vedet päälle ja auringonlasku oli taas kaunis. Vihreä välähdyskin ilahdutti.

mustaleppa

Sunnuntai 29.4.2007 valkeni aurinkoisena mutta taivas peittyi pian pilviverhoon, joka tosin rakoili pitkin päivää. Tuuli vriidasi aamulla lännemmäs ja oli maltillinen 7-8 m/s, illalla taas pohjoiseen ja vähän voimistuvaa. Kolea pohjoinen virtaus oli odotetusti pysäyttänyt pikkulintumuuton likimain kokonaan. Aamulla staijattiin kolmisen tuntia, sitten suuri osa lintuharrastajista lähti Vapunviettoon mantereelle ja Outin ja minun lisäksi saareen jäi Kuusiston Kimmo kaveriksi. Iltahuutoa huudeltiin tuvassamme, jossa nyt myös uusi laajakaista helpotti työskentelyä. Muuttavana havattiin tänään mm. 47 kuikkaa, 45 Gavia sp:tä, kaakkuri, 229 mustalintua, 16 pilkkasiipeä, 180 allia, 6 ruokkia, 4 lapasotkaa, 2 ristisorsaa (+ 3 paikallista), kanadanhanhi, punakuiri, 8 pikkukuovia, 60 lapintiiraa, 4 merikihua (+3 paikallista), harmaahaikara ja kalasääski. Saaresta löytyi paikallisena mm. 11 lapasorsaa, kevään ensimmäinen karikukko, valkoviklo, tuulihaukka, 5 merikotkaa, 5 pensastaskua, 15 kivitaskua, peukaloinen, kurki, tilhi, n. 60 punarintaa, kulorastas, mustapääkerttu, 2 kirjosieppoa, 3 tiltalttia ja pajulintu. Saaren kaakkoisosassa oleskeli edelleen kähmyilevä nokivaris ja kylältä löytyi tänään jälleen kolme mustaleppälintua, kaikki naaraspukuisia. Nokkavarpunen hyöri myös aamulla saarella. Päivän lajimäärä oli 82. Iltahuudon aikaan ropisi jokunen vesipisara ja pitkän päivän jälkeen uni maittoi makeasti.
Vappuaatto 30.4.2007 oli kolea ja kovatuulinen, koko päivä pohjoispuhuria 14-15 m/s! Kyllä nämä pohjoisvirtaukset saisivat tältä keväältä jo riittää. Taivas kuitenkin selkeä ja lämpöä enimmillään 4 astetta. Tuulen takia muutto oli heikkoa ja saari kovin tyhjä pikkulinnuista. Aamulla staijattiin Kimmon kanssa neljä tuntia ja nähtiin mm. 3 kuikkaa, 3 Gavia sp:tä (vain..), 583 allia, 39 mustalintua, 8 ruokkia, 3 pikkukuovia ja muuttavina myös tuulihaukka, ampuhaukka ja sinisuohaukka. Ristisorsia oli saarella 5, harmaasorsia 3 ja merikihuja 2. Pikkulinnuista mainittakoon leppälintu, 2 kirjosieppoa, kulorastas, 17 kivitaskua ja n. 30 punarintaa. Mustaleppälintuja kuitenkin riittää – tänäänkin 3 yksilöä, joista kaksi 2-kv koiraita ja yksi naaras. Viihtyivät kovan tuulen takia taas saunalahden rannalla, jossa mukavasti myös kuvattavissa kivitaskujen kera. Päivän lajistoon tuli myös 12 merisirriä, jotka ruokailivat aamulla pitkän aikaa länsipuolen pienellä luodolla. Kovan tuulen takia lajimäärä jäi tänään 58:aan. Vapun ateriamme kuohujuomineen oli gourmet-luokkaa ja iltaa istuttiin mukavassa seurassa Willströmeillä nauttien Britan paistamia suussasulavia munkkeja.

kivitaskut

Vapunpäivä 1.5.2007 valkeni aurinkoisena ja tuulikin oli lähes tyyntynyt. Kylmä yö piti väreilyn merellä niukkana ja aamupäivä tarkkailtiin Kimmon kanssa luotsiasemalla merimuuttoa. Kuikkalinnut tekivät tämän kevään ennätyksensä – kuikkia 83, Gavia sp 136, kaakkuri ja klo 08.45 muutti melko läheltä itäpuolelta jääkuikkalaji 11 kuikan parvessa pohjoiseen. Vastavalon takia värityksen yksityiskohdat jäivät näkemättä mutta kuikkia huomattavasti isompi koko, paksu kaula, pitkät jalat ja hanhimainen lento osoittivat linnun jääkuikaksi tai amerikanjääkuikaksi. Aamumuutolla nähtiin myös 7 valkoposkihanhea, 3 harmaasorsaa, tuulihaukka, 2 valkovikloa, 66 pilkkasiipeä, 347 mustalintua, 69 lapintiiraa, 8 merikihua, 5 ruokkia ja 42 merimetsoa. Pikkukuoveja muutti 35 yksilöä ja punakuireja 3. Pikaisella katsomisella ennen laivan lähtöä saaressa näkyi mm. 2 mustaleppälintua (n-pukuisia), 2 käenpiikaa, urpiainen, peukaloinen, kurki ja pari metsäkirvistä. Vapunaamun brunssimme Outin kanssa oli herkullinen!
Paluumatka aurinkoisessa ja heikkotuulisessa säässä oli leppoisa; lintuja tarkkailtiin vähän niukemmin mutta merikotkia näkyi tavan mukaan – nyt kolme. Hieno vappureissu kaikkiaan vaikka kylmää ja tuulista olikin!

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...