Vappulintuja

Vapunpäivänä 1.5.2023 oli puolipilvistä, mutta illansuussa lounaasta alkaen voimistuvaa vesisadetta. Lämpöä oli 7 astetta ja lounaistuulta aamulla 4 ja illalla 10 m/s. Staijia runsaat 2 tuntia aamulla luotsiasemalla ja saaren komppausta Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä nähtiin mm. 18 tundrahanhea, 10 valkoposkihanhea, 7 kuikkaa (+28 sp), 52 mustalintua, 7 pilkkasiipeä, 19 ruokkia ja reipasta tiiramuuttoa, yli 200 yksilöä. Saaressa mainittavaa oli 5 harmaasorsaa, harmaahaikara, varpushaukka, nuolihaukka, kurki, 2 valkovikloa, räystäspääsky ja tilhi. Pikkulintuja havaittiin mm. 3 peukaloista, 12 leppälintua, pensastasku, hernekerttu, 24 mustapääkerttua, 4 kirjosieppoa ja punatulkku. Ajankohtaan nähden oli kuitenkin niukanpuoleinen lintupäivä. Iltapäivällä mantereelle lähti paljon väkeä, lintuporukoista mm. Jauhiaisen Jussi.

LUOTOKIRVISIÄ ON SAARESSA PÄIVITTÄIN USEITA, REVIIRI MM ETELÄKÄRJESSÄ
LUOTOKIRVISIÄ ON SAARESSA PÄIVITTÄIN USEITA, REVIIRI MM ETELÄKÄRJESSÄ

Tiistaina 2.5.2023 satoi vettä, ajoittain reippaasti, klo 11 saakka. Tuuli oli luoteesta 6-9 m/s ja lämpöä 3 astetta – iltapäivällä aurinko tuli esiin ja lämpö nousi 6 asteeseen. Aamustaiji jäi väliin, mutta saarta komppailtiin melko huolellisesti. Nähtiin mm. ristisorsa, 3 harmaasorsaa, varpushaukka, tuulihaukka, nuolihaukka, 2 töyhtöhyyppää, 2 rantasipiä, 8 valkovikloa, 8 liroa ja itärannalla pitkästä aikaa 5 merisirriä.

MERISIRRIT VAIHTAVAT KESÄPUKUUN
MERISIRRIT VAIHTAVAT NYT KESÄPUKUUN

Sade oli taas tiputtanut lisää lintuja saareen ja mainittavia havaintoja olivat mm. 2 peukaloista, 70 punarintaa, 15 leppälintua, 7 pensastaskua, 8 hernekerttua, 40 mustapääkerttua, 3 kirjosieppoa, tilhi ja itäniityn-Kattrumpanin alueella (vihdoin..) kevään eka sepelrastas. Itärannan ruovikossa äänteli luhtakana ja itäniityn rannan tuntumasta isolta sadevesilammikolta Ossi löysi jälleen naaras sitruunavästäräkin, jonka Outin kanssa myös näimme hienosti. Kuvien perusteella eri yksilö kuin 28.4. eli Utön kevään jo kolmas sittis!

UUSI SITRUUNAVÄSTÄRÄKKI NAARAS
UUSI SITRUUNAVÄSTÄRÄKKI NAARAS

Keskiviikkona 3.5.2023 oli pääosin aurinkoista ja lämpöä oli enimmillään 8 astetta. Tuuli oli länsiluoteesta 3-7 m/s. Staijia aamulla runsas 2 tuntia ja kierrettiin koko saari. Merellä nähtiin mm. 8 kuikkaa (+3 sp), 215 mustalintua, 440 allia, 108 ruokkia, 2 jouhisorsaa, 3 merikihua (1 vaalea) ja merellä muuttanut Asio. Saarikierroksella havaittiin mm. harmaahaikara, varpushaukka, tuulihaukka, pikkukuovi, lehtokurppa, suokukko, 8 harmaasorsaa ja itärannalla nyt 3 merisirriä.

LIROT SAAPUIVAT
LIROT SAAPUIVAT

Pikkulintuja nähtiin mm. 3 peukaloista, 16 leppälintua, 2 naaraspukuista mustaleppälintua, 11 pensastaskua, 2 kirjosieppoa, 5 urpiaista, punatulkku ja itärannan lammikolla aamupäivällä eilen löytynyt naaras sitruunavästäräkki.  Linnut olivat kuitenkin selvästi vähentyneet eilisestä kylmän ja kirkkaan yön aikana. Kolme viikkoa saaressa ollut elokuvaryhmä poistui tänään mantereelle, myös lintuväestä lähti mm. Öhmanin Ossi. Saareen saapui iltapäivällä mm. Tringan linturetkiporukka, noin 15 henkeä, ja muutama muu lintuharrastaja ja -kuvaaja.

RANTASIPI ON UTÖSSÄ MELKO VÄHÄLUKUINEN MUUTTAJA
RANTASIPI ON UTÖSSÄ MELKO VÄHÄLUKUINEN MUUTTAJA
JÄRRIPEIPPOJA ON VIELÄ LÄHES 10 YKSILÖÄ PÄIVÄSSÄ
JÄRRIPEIPPOJA ON VIELÄ LÄHES 10 YKSILÖÄ PÄIVÄSSÄ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...