Vappumyräkkä ja vappulintuja

Torstaina 27.4.2017 oli aurinkoinen ja melko heikkotuulinen (länsilounas 4-7 m/s) päivä, lämpötila oli enimmillään 7 astetta. Kirkas ja kylmä yö oli tyhjentänyt saarta, erityisesti rastaat olivat paljon vähentyneet. Staijattiin luotsiasemalla neljä tuntia plus saari kierrettiin. Merellä nähtiin mm. 18 kuikkaa, 19 kaakkuria, 11 Gaviaa, 23 valkoposkihanhea, 52 mustalintua, 22 pilkkasiipeä, 2 lapasotkaa, 2 merikihua ja 119 ruokkia. Muuttavana nähtiin myös 2 piekanaa, 2 suopöllöä (joista toinen ilmeisesti lähti saaren itäosasta) ja 20 kurkea. Trattenin eteläkärjessä piipersi vielä 9 merisirriä. Saaressa mainittavimmat linnut olivat 2 ristisorsaa, mustapääkerttu, käenpiika, 3 naaraspukuista mustaleppälintua, isolepinkäinen, punatulkku ja hautausmaan lähistöllä edelleen pitkin päivää pyörinyt naaras mustapäätasku. Illalla saareen saapui lisää lintuväkeä, mm. Mikko Suominen, Antti Fager-Pintilä ja Kurt Taxell plus pari-kolme muuta.

MUSTAPÄÄTASKU VIIHTYI EDELLEEN SAARESSA, LENTOKUVA VÄHÄN EPÄTARKKA MUTTA TUO TUNTOMERKKEJÄ ESIIN
MUSTAPÄÄTASKU VIIHTYI EDELLEEN SAARESSA, LENTOKUVA VÄHÄN EPÄTARKKA MUTTA TUO TUNTOMERKKEJÄ ESIIN

mustapaatasku_09_Korppoo_04_17

Perjantaina 28.4.2017 aamupäivä oli sumuinen eikä merelle nähnyt ennen kuin klo 11 jälkeen. Tuuli oli heikkoa ja lämpöä vain runsaat 4 astetta. Tunti staijia luotsiasemalla plus saaressa kiertelyä, laskettiin myös meidän alumiinivene vesille tänään. Pääsee taas ulkoluodoille kun sää sallii… Muuttavia olivat tänään mm. 3 valkoposkihanhea, 2 kuikkaa, ruokki, 3 kurkea ja lapinsirkku. Lounaispuolen luodoilla oli jälleen merisirrejä, nyt yhteensä noin 80 yksilöä plus 3 merisirriä eteläniemen ykkösluodolla. Saaressa oli kohtuullisesti lintuja, erityisesti punarintoja ja laulurastaita, mutta nähtiin myös mm. kevään ekat 3 metsäkirvistä, kevään eka leppälintu, mustapääkerttu, 7 tiltalttia, käenpiika, 5 punatulkkua, nokkavarpunen ja 2 naaraspukuista mustaleppälintua. Muita olivat mm. huuhkaja (Kobbanilla), valkoviklo, karikukko, lehtokurppa ja mustavaris. Mustapäätaskua ei enää löydetty. Itäkärjessä pitää reviiriä ristisorsapari, annetaan niiden yrittää pesiä rauhassa!

KEVÄÄN EKA LEPPÄLINTU
KEVÄÄN EKA LEPPÄLINTU

Iltalaivalla saareen saapui paljon lisää lintuväkeä – mm. Kari Korhonen & lintukurssilaiset, Matti Haikonen, Antti Marjokorpi, Lammiset, Pirkko ja Timo Koskinen, Tammeron Heidi, Nalle Pentinmikko, Tuomas Ojalehto jne. Yhteensä lintuporukkaa on nyt saaressa noin 30 henkeä.

PEIPPO AINAKIN ON JO KEVÄÄN KIIHKOSSA
PEIPPO AINAKIN ON JO KEVÄÄN KIIHKOSSA

Lauantaina 29.4.2017 kaakosta lähestyi sadealue mutta Utössä sade alkoi vasta klo 16 aikoihin. Koillistuuli oli navakkaa, aluksi 8-10 m/s ja myöhemmin 13-15 m/s. Lämpöä oli 6 astetta. Staijattiin luotsiasemalla 8 tuntia auringonnoususta ja saari kierrettiin.

MATALAPAINERINTAMA LÄHESTYY VIRON SUUNNASTA
MATALAPAINERINTAMA LÄHESTYY VIRON SUUNNASTA

Mereltä/muuttavana mainittavimpia olivat valkoposkihanhi 4, kaakkuri, kuikka, 4 Gaviaa, mustalintu 119, pilkkasiipi 4, merikihu 5, ruokki ja petolinnuista tuulihaukka, ampuhaukka, 2 varpushaukkaa, ruskosuohaukka, sinisuohaukka, 4 piekanaa, kevään ekat 2 nuolihaukkaa sekä muuttohaukka (jäi Patteriniemeen). Lähiluodoilla nähtiin yhteensä 112 merisirriä. Saaressa havaittiin mm. 3 ristisorsaa, harmaasorsa, koiras heinätavi, 2 valkovikloa ja isolepinkäinen. Pikkulinnuista mainittakoon 2 naaraspukuista mustaleppälintua, kevään ekat 3 kirjosieppoa, käenpiika, mustapääkerttu ja kevään eka pajulintu.

PEUKALOISIA RIITTÄÄ VIELÄ MUUTAMA PER PÄIVÄ, TÄMÄ KELTAJÄKÄLÄN KESKELLÄ
PEUKALOISIA RIITTÄÄ VIELÄ MUUTAMA PER PÄIVÄ, TÄMÄ KELTAJÄKÄLÄN KESKELLÄ

Luotsiaseman edustalla oleskeli pitkään taviparin seurassa oudon värinen naarastavi, joka oli tavinaaraan kokoinen mutta väritykseltään selkeästi harmaampi ja vaaleampi, poskilla paljon valkeaa, nokka kokotumma ja alapuoli laajalti valkea. Konsultointi osoitti odotetusti, että lintu ei täydellä varmuudella ole määritettävissä vaan tuntomerkit liukuvat akselilla tavi-värimuunnos-amerikantavi. Mielenkiintoisen näköinen lintu joka tapauksessa! Ilta kului sadetta pidellessä, vaikka sateessa lähiluodolle nähtiinkin putoavan vielä noin 60 meriharakan parvi.

VASEMMALLA VAALEAPOSKINEN JA OUDON HARMAANVÄRINEN TAVILAJIN YKSILÖ TAVALLISEN TAVIPARIN SEURASSA.
VASEMMALLA VAALEAPOSKINEN JA OUDON HARMAANVÄRINEN TAVILAJIN YKSILÖ TAVALLISEN TAVIPARIN SEURASSA.

Sunnuntaina, vapunaattona, 30.4.2017 oli pitkään ”kamala” vappusää. Reippaita räntä- ja vesikuuroja, kovaa (14 m/s) luoteistuulta ja lämpöä vain 1 aste. Iltapäivällä selkeni, tuuli alkoi heiketä ja kääntyä lounaaseen. Staijia vajaa neljä tuntia ja saarikomppausta. Merimuutto jäi vähälle, mainita voinee 2 kuikkaa, Gavian, 12 pilkkasiipeä, 3 merikihua, 3 isokuovia, 10 valkovikloa, 3 varpushaukkaa, tuulihaukan ja ruskosuohaukan. Eteläpuolen luodoilla oli aamulla 7 merisirriä. Saaressa nähtiin mm. rantasipi, mustavaris, 2 nokkavarpusta, urpiainen, punatulkku, mustapääkerttu, käenpiika, 2 leppälintua ja 3 naaraspukuista mustaleppälintua. Outi saapui iltapäivällä saareen sekä uusia lintuharrastajia mm. Jari Markkula, Jorma Vickholm, Mika Ala-Hiiro ja Mikko Holvitie.

Saaren lajimäärä tänä vuonna on nyt huhtikuun lopussa vain 134 lajia, paljon ollaan jäljessä mm. viime vuoden huhtikuun lopusta (146).

NAARAS NOKKAVARPUNEN POSEERASI TÄNÄÄN MEIDÄN SAUNAN NURKALLA
NAARAS NOKKAVARPUNEN POSEERASI TÄNÄÄN MEIDÄN SAUNAN NURKALLA

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...