Varhaiskevään lintuja

Maanantaina, karkauspäivänä, 29.2.2015 oli edelleen leppoisa korkeapainekeli – pilvetöntä, aluksi tyventä ja myöhemmin lounaistuulta 6 m/s, päivällä +2 astetta. Helmikuinen merimuutto oli jo aika vauhdikasta mutta pikkulintumuutto edelleen seis, tyypillistä korkeapaineelle. Merellä nähtiin mm. laulujoutsen, 2 merihanhea, tavi, lapasotka, 12 haahkaa, 115 allia, 3 mustalintua, pilkkasiipi, 24 tukkakoskeloa ja ruokkilintuja lähes ennätysmääriä näin aikaisin keväällä: 75 ruokkia ja 34 riskilää! Tiiran mukaan ruokkimäärä on Suomen 2. suurin helmikuinen lukema kautta aikojen.

KARKAUSPÄIVÄ VALKENI KAUNIINA (kuva: Outi Sarjakoski)
KARKAUSPÄIVÄ VALKENI KAUNIINA (kuva: Outi Sarjakoski)

Myös merikotkia oli muutolla, yhteensä 22 yksilöä, lisäksi 10 paikallista. Bådanilla oli tänään enää ”vain” 20 merisirriä. Saaressa pikkulintutarjonta oli jo tuttua: 2 kangaskiurua, kiuru, 25 tilheä, 6 peukaloista (joista 3 lauloi aamulla innokkaasti), punarinta, 30 räkättiä, kuusitiainen, 3 peippoa (koiras muuttava), 2 urpiaista, tundraurpiainen ja pulmunen. Mainio lintupäivä tänäänkin! Iltapäivällä mantereelle lähtivät Kukkola, Koistinen, Vuorinen, Virtanen ja Hyvärinen ja saareen saapuivat Jarmo Koivisto ja Ilkka Lehtonen. Vuoden lajimäärä Utössä näin helmikuun lopussa on 70 lajia.

VIHERPEIPPOJA ON TALVEHTINUT SAARESSA NOIN 30.
VIHERPEIPPOJA ON TALVEHTINUT SAARESSA NOIN 30.

Tiistaina 1.3.2016 tuuli oli kääntynyt etelään ja voimistunut 8 m/s, sää oli puolipilvinen ja maksimilämpö 2 astetta. Staijailin aamulla vajaat pari tuntia ja päälle kevyttä retkeilyä, tehtiin tänään vaihteeksi enemmän kotihommia. Näkyi mm. 16 merihanhea, 5 haahkaa, tavi, 2 tukkakoskeloa, 9 allia, 16 ruokkia ja Bådanilla 20 merisirriä. Saaressa näkyi mm. 2 kangaskiurua, kiuru, 3 peukaloista, punarinta ja 25 tilheä.

ISOKOSKELOITA ON OLLUT YLLÄTTÄVÄN VÄHÄN KOKO TALVEN
ISOKOSKELOITA ON OLLUT YLLÄTTÄVÄN VÄHÄN KOKO TALVEN

Keskiviikkona 2.3.2016 puhkui navakka (13-15 m/s) ja kylmä (alle 1 aste) kaakkoistuuli, joka hiljalleen kääntyi itään. Taivas oli puolipilvinen. Staijia pari tuntia ja itäosan sekä kylän komppausta. Merellä oli nyt hiljaista, mainittavimmat 3 ruokkia, 25 merisirriä Bådanilla sekä luotsiaseman edustan luodoilla sinisorsien seurassa sekä tavi että jouhisorsa, molemmat koiraita. Jouhisorsa on kevään 1. koko Suomessa ja kaikkien aikojen toiseksi varhaisin keväthavainto Varsinais-Suomessa. Saaressa nähtiin mm. kiuru, 2 kangaskiurua ja punarinta. Outi lähti tänään mantereelle, samoin Koivisto ja Lehtonen.

SUOMEN EKA JOUHISORSA TÄNÄ KEVÄÄNÄ JA VARSINAIS-SUOMEN KAUTTA AIKOJEN 2. AIKAISIN
SUOMEN EKA JOUHISORSA TÄNÄ KEVÄÄNÄ JA VARSINAIS-SUOMEN KAUTTA AIKOJEN 2. AIKAISIN

Torstaina 3.3.2016 jatkui kylmä ja navakka kaakkoistuuli (12 m/s), taivas oli pilvessä ja lämpötila nollassa. Aamulla staijailin 1.5 tuntia luotsiasemalla mutta merellä ei ollut mitään liikettä satunnaisia lokkeja lukuun ottamatta. Päivä kului pääosin paria lintuesitelmää valmistellessa, pieni kyläalueen kierros tuli toki tehtyä. Bådanilla oli jälleen 20 merisirriä ja luotsiaseman edustalla sinisorsien seurassa edelleen jouhisorsa ja tavi. Tuttuja olivat niinikään 2 kangaskiurua ja punarinta, jotka tänäänkin näyttäytyivät. Huomenaamulla on lähtö toviksi mantereelle.

RUOKINNALLAMME KÄY 3-4 MUSTARASTASTA
RUOKINNALLAMME KÄY 3-4 MUSTARASTASTA

 

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...